Placek z czereśniami
Składniki:
500 g czereśni bez pestek
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
cukier puder do posypania- u mnie cukier puder waniliowy własnej produkcji
tłuszcz i bułka tarta do formy
Czereśnie wydrylować.
Formę albo małą tortownicę albo długą taką pasztetówkę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Jaja wymieszać z cukrem, a następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie.
Nie potrzeba używać miksera tylko dokładnie łyżką wymieszać.
Dodać do ciasta olej i jeszcze raz wymieszać.
Tak powstałe ciasto wylać do foremki a na wierzchu ułożyć owoce przyprószone mąką aby nie opadły.
Piec w 180 C przez 30 minut.
Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub cukrem różanym
Ja użyłam cukru pudru waniliowego własnej produkcji.
Smacznego.