Pierogi z ziemniakami i kapustą

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 1 szklanka kiszonej kapusty ( wypłukana , gotowana 20 minut, odcedzona, pokrojona )
  • 1 szklanka puree ziemniaczanego
  • 1 cebula drobno pokrojona i usmażona na złoto na łyżce oliwy
  • pieprz mielony
  • 1 ½ szklanki mąki + do podsypania
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli
  • olej
  • masło

Kapustę, ziemniaczane puree, cebulkę dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i zalać wrzątkiem. Wyrobić sprężyste ciasto. Rozwałkować. Wykroić szklanką ok. 40 kółek. Nakładać po łyżeczce farszu. Zlepiać pierogi. Zagotować w garnku wodę. Osolić ją. Dodać łyżkę oleju. Gotować pierogi aż wypłyną. Odcedzić łyżką cedzakową. Lekko przestudzić. Podsmażać na rumiano na oleju z masłem.
Podawać polane skraweczkami lub usmażoną na złoto cebulką z surówką .



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz