Penne z łososiem wędzonym i sosem

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Penne z łososiem wędzonym i sosem


Bardzo dobre i szybkie danie z makaronu .Można robić z łososiem wędzonym na zimno którego łatwiej dostać w sprzedaży ale ten wędzony na ciepło jest moim zdaniem smaczniejszy .

Czas : 30 minut

Składniki :

25 dag makaronu penne
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
2 łyżki mąki
1 szklanka śmietanki kremówki 36 %
3 łyżki pokrojonego koperku
2 łyżki soku z cytryny
pieprz czarny mielony
½ szklanki sera żółtego pikantnego ( Chedar )
25 dag łososia wędzonego na ciepło
½ szklanki groszku konserwowego
sól

Makaron ugotować al dente .Odcedzić . W garnuszku rozgrzać masło i olej. Wsypać koperek a potem mąkę .Zamieszać .Rozprowadzić śmietanką .Dodać sok z cytryny i ser. Gotować na małym gazie aż ser się rozpuści . Doprawić pieprzem i solą .Sos wlać do makaronu – wymieszać tak by sos oblepił makaron .Ułożyć makaron na półmisku. Na wierzchu położyć łososia i posypać groszkiem .

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz