Piernik świąteczny z masą krówkową
Czas przygotowania: 25 min.
Czas pieczenia: 45 min.
Ilość porcji: 12
Stopień trudności : średni
Składniki:
- 1 opakowanie piernika świątecznego Delecta (480 g)
- 2 jaja
- 120 ml wody (100 ml do piernika i 20 ml do polewy)
- 100 g margaryny
- 1 opakowanie polewy smak krówka Delecta (100 g)
- 1 łyżka miękkiego masła
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 1 opakowanie posypki smak waniliowy Delecta (30 g)
- 1 mały słoik powideł śliwkowych
Przygotowanie:
1. Margarynę rozpuść i ostudź. Nastaw piekarnik na 180ºC.
2. Wysokim naczyniu wymieszaj jaja z 100 ml wody, dodaj do nich zawartość torebki z ciastem i stopniowo wlewaj margarynę. Miksuj około 4 minuty do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Dodaj orzechy włoskie i wymieszaj ciasto łyżką.
4. Natychmiast wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut.
5. Aby przygotować masę krówkową do przełożenia ciasta, torebkę z polewą smak krówka umieść w naczyniu z gorącą, ale nie wrzącą, wodą na około 5 minut (do momentu rozpuszczenia polewy).
6. Utrzyj masło w wysokim naczyniu, następnie powoli wlej do niego płynną polewę, wymieszaj.
7. Wystudzony piernik przekrój poziomo na trzy części.
8. Pierwszą warstwę ciasta posmaruj powidłami śliwkowymi, przykryj drugą warstwą ciasta.
9. Gotową masę krówkową rozłóż na drugiej warstwie ciasta, odczekaj chwilę aż masa trochę zgęstnieje i przykryj ostatnią, trzecią częścią ciasta.
10. Polewę, którą znajdziesz w opakowaniu piernika świątecznego, rozpuść w 20 ml przegotowanej, gorącej wody. Polej nią piernik i fantazyjnie udekoruj ciasto posypką waniliową.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na www.delecta.pl
Zobacz również:
- Świąteczne przepisy na piernik
- Świąteczny pyszny pleśniak
- Ciasto orzechowe: orzechowy pyszałek
- Prosty i szybki piernik