Ciasto orzechowe: Orzechowy Pyszałek

10 grudnia 2013, dodał: wittchen
Artykuł zewnętrzny
Składniki:

Ciasto kruche:

  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka
  • proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka

Piana:

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Krem:

  • Krem Karpatka Oryginalna Delecta, 1 kostka masła, mleko
  • powidła śliwkowe, posiekane orzechy włoskie

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść; podzielić na 2 części. Dwie duże blaszki wysmarowane tłuszczem wylepić ciastem. Każdy placek posmarować powidłami śliwkowymi.
Ubić pianę z pozostałych białek z dodatkiem cukru pudru i szczypty soli.
Wyłożyć pianę na każy placek. Posypać orzechami. Piec każdy placek ok. 20 min w temp.180 st.C.

Krem Karpatka przygotować wg przepisu na opakowaniu.
1 kostkę masła utrzeć z kremem.

Upieczone i przestudzone placki przełożyć kremem, pamiętając,aby na wierzchu ciasta znajdowały się orzechy.