Ciasto orzechowe: Orzechowy Pyszałek

10 grudnia 2013, dodał: wittchen
Artykuł zewnętrzny
Składniki:

Ciasto kruche:

  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka
  • proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka

Piana:

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Krem:

  • Krem Karpatka Oryginalna Delecta, 1 kostka masła, mleko
  • powidła śliwkowe, posiekane orzechy włoskie

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść; podzielić na 2 części. Dwie duże blaszki wysmarowane tłuszczem wylepić ciastem. Każdy placek posmarować powidłami śliwkowymi.
Ubić pianę z pozostałych białek z dodatkiem cukru pudru i szczypty soli.
Wyłożyć pianę na każy placek. Posypać orzechami. Piec każdy placek ok. 20 min w temp.180 st.C.

Krem Karpatka przygotować wg przepisu na opakowaniu.
1 kostkę masła utrzeć z kremem.

Upieczone i przestudzone placki przełożyć kremem, pamiętając,aby na wierzchu ciasta znajdowały się orzechy.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...