Ciasto orzechowe: Orzechowy Pyszałek
Artykuł zewnętrzny
Ciasto kruche:
- 20 dag margaryny
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka
- proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
Piana:
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru pudru
Krem:
- Krem Karpatka Oryginalna Delecta, 1 kostka masła, mleko
- powidła śliwkowe, posiekane orzechy włoskie
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść; podzielić na 2 części. Dwie duże blaszki wysmarowane tłuszczem wylepić ciastem. Każdy placek posmarować powidłami śliwkowymi.
Ubić pianę z pozostałych białek z dodatkiem cukru pudru i szczypty soli.
Wyłożyć pianę na każy placek. Posypać orzechami. Piec każdy placek ok. 20 min w temp.180 st.C.
Krem Karpatka przygotować wg przepisu na opakowaniu.
1 kostkę masła utrzeć z kremem.
Upieczone i przestudzone placki przełożyć kremem, pamiętając,aby na wierzchu ciasta znajdowały się orzechy.