Prosty piernik świąteczny
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 szklanki kwaśnego mleka albo maślanki
1/2 szklanki oleju
2 łyżki dowolnego dżemu
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki sody Delecta
1 cukier waniliowy Delecta
1 polewa -smak mlecznej czekolady (bez gotowania)
1/2 szklanki oleju
2 łyżki dowolnego dżemu
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki sody Delecta
1 cukier waniliowy Delecta
1 polewa -smak mlecznej czekolady (bez gotowania)
Delecta przyprawa do pierników
Utrzeć jajka z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki. Piec w temp. 180-200 st C.Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu .Wystudzony placek przekroić na kilka części, przełożyć je powidłami śliwkowymi. Oblać polewą czekoladową, posypać orzechami.