Piernik staropolski – oryginalny przepis
Znacie kogoś kto nie lubi piernika? Jeżeli tak, to z pewnością należy do mniejszości. Piernik to pyszne ciasto, bardzo aromatyczne i rozpływające się w ustach. Najlepsze w tym cieście jest to, że można go przełożyć dowolną, ulubioną masą. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na piernik staropolski. Zobaczcie sami.
Pomocna rada: ciasto piernikowe smakuje najlepiej przygotowane na 4 – 6 tygodni przed przygotowaniem, ale minimalnie wystarczą nawet i 2 tygodnie.
Co kupić?
- 250 g miodu naturalnego
- 1 szklanka cukru
- 125 g masła
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1,5 jajka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 ml mleka
- dwie szczypty łyżeczki soli
- 1 torebka przyprawy korzennej do piernika
- ulubione powidła
- posypka
- polewa czekoladowa / lukier
Przygotowanie:
Zaczynamy od podgrzania miodu, cukru oraz masła aż do wrzenia. Następnie należy całość wymieszać aż do rozpuszczenia cukru i odstawić do wystudzenia. Kolejnym etapem będzie dodanie do masy mąki pszennej, sody oczyszczonej uprzednio rozpuszczonej w mleku oraz jajka, sól i przyprawę do piernika. Teraz wyrabiamy ciasto i wkładamy do garnka, który następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 5 tygodni.
Po upływie tego czasu przyszła pora na pieczenie. Rozwałkuj ciasto przy pomocy maki i podziel je na 3 części, które następnie umieszczamy w trzech osobnych blachach o wymiarach ok 40 x 30 cm. Przedtem warto wysmarować je masłem i położyć papier do pieczenia. Pieczemy piernik w 170 stopniach do 20 minut aż wyrośnie. Po wystudzeniu przekrajany pierniki i smarujemy ulubionymi powidłami i ponownie odkładamy go w chłodne miejsce do 4 dni. Już ostatni etap – polej piernik lukrem albo polewą czekoladową i posyp orzechami włoskimi lub ciasteczkami.