Pieczony schab z jabłkami i cebulą w sosie sezamowym
Artykuł zewnętrzny
Pysznie soczysty schab z lekko słodka nutą orzeźwiających jabłek i cebuli, pieczony najlepiej w specjalnym woreczku do pieczenia zachwyci wszystkich smakoszy mięsnych dań. Proste danie, ale podane z kluseczkami, puree lub makaronem to pożywne i wykwintne danie nawet na niedzielny obiad.
składniki:
– 1 kg schabu wieprzowego
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka sezamu
– 2 jabłka
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 pęczek cebuli dymki
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka sezamu
– 2 jabłka
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 pęczek cebuli dymki
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 łyżka oleju sezamowego
Przygotowanie:
Błonę na schabie delikatnie ponacinać na krzyż. Jabłka obrać, wyciąć z nich gniazda i pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z 50 ml wody sos sojowy, olej sezamowy i miód. Dodać jabłka, posiekaną cebulę oraz sezam. Powstałym sosem zalać dokładnie mięso. Następnie całość przełożyć do woreczka. Zamknąć szczelnie woreczek i piec w temperaturze 180 st. C przez 40 min. Podawać z ryżem i posiekaną natką pietruszki.