Pieczony rabarbar

29 października 2018, dodał: pinkmause

Pieczony rabarbar

Kwaskowo-słodko-korzenny rabarbar upieczony z miodem, do tego gęsty, kremowy jogurt naturalny, świeża mięta i uprażone płatki migdałowe – to pyszne i lekkie śniadanie przypominające o wiośnie.

Proporcje na 4 słoiki (o poj. ok. 250 ml):
– 9 łodyg rabarbaru
– 3 łyżki miodu
– sok i skórka z 3 pomarańczy
– spory kawałek kory cynamonu
– 2 gwiazdki anyżu
– kilkanaście goździków

Przygotowanie:
Łodygi rabarbaru umyj, pokrój na kawałki o długości 3-4 cm i przełóż na blachę do pieczenia. Wlej sok z pomarańczy, dodaj skórkę pomarańczową, goździki, gwiazdki anyżu, korę cynamonu i miód.
Wstaw do piiekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz ok. 10 minut pod przykryciem, wymieszaj, piecz kolejne 15-20 minut bez przykrycia (czerwony rabarbar piecze się krócej niż zielony). Gdy rabarbar będzie miękki, wyjmij przyprawy i całość wymieszaj.
Przełóż do słoików i dobrze zakręć. Pasteryzuj na sucho 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 120 st. C.

 

Przepis pochodzi z książki autorki bloga ChilliBite.pl, Kasi Marciniewicz: W słoiku. Przetwory przez cały rok, wydanej nakładem Wydawnictwa Publicat.


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Naturalna witamina C
Cena:
139 zł
Sprawdź na bielizna9.com!
Cena:
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Pasty curry o oryginalnym, pikantnym smaku i niezapomnianym aromacie
Cena:
12,99 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Prezenty
zajrzyj do Home and You Tam jest dość duży wybór artykułów do domu
Babskie auto
takim miejskim autkiem jest nissan micra. Małe wszędzie się zmieści
Czy warto wyjeżdżać za granicę - na…
nadal można dość dobrze zarobić wyjeżdżając do pracy zagranicę. Ostatnio moja znajoma zrezygnowała...
Ogólnie o zdrowiu
Zgadzam się z odpowiedziami kolegów powyżej.