Pieczony rabarbar

18 października 2019, dodał: press
Artykuł zewnętrzny

Pieczony rabarbar

Kwaskowo-słodko-korzenny rabarbar upieczony z miodem, do tego gęsty, kremowy jogurt naturalny, świeża mięta i uprażone płatki migdałowe – to pyszne i lekkie śniadanie przypominające o wiośnie.

Proporcje na 4 słoiki (o poj. ok. 250 ml):
– 9 łodyg rabarbaru
– 3 łyżki miodu
– sok i skórka z 3 pomarańczy
– spory kawałek kory cynamonu
– 2 gwiazdki anyżu
– kilkanaście goździków

Przygotowanie:
Łodygi rabarbaru umyj, pokrój na kawałki o długości 3-4 cm i przełóż na blachę do pieczenia. Wlej sok z pomarańczy, dodaj skórkę pomarańczową, goździki, gwiazdki anyżu, korę cynamonu i miód.
Wstaw do piiekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz ok. 10 minut pod przykryciem, wymieszaj, piecz kolejne 15-20 minut bez przykrycia (czerwony rabarbar piecze się krócej niż zielony). Gdy rabarbar będzie miękki, wyjmij przyprawy i całość wymieszaj.
Przełóż do słoików i dobrze zakręć. Pasteryzuj na sucho 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 120 st. C.

 

Przepis pochodzi z książki autorki bloga ChilliBite.pl, Kasi Marciniewicz: W słoiku. Przetwory przez cały rok, wydanej nakładem Wydawnictwa Publicat.