Pieczona czerwona kapusta z sosem czosnkowym
Artykuł zewnętrzny
Błyskawiczny smaczny obiad – pieczona czerwona kapusta z sosem czosnkowo-pietruszkowym, z dodatkiem pieczarek, piersi z kurczaka, ulubionymi pestkami… Pycha i robione w 10 minut! (należy doliczyć czas pieczenia kapusty). Podczas gdy ty krzątasz się po mieszkaniu w piekarniku dochodzi smaczne warzywo, które podajesz z ulubionymi dodatkami. Kapust można również polać sosem wykonanym na bazie łyżeczki musztardy, oliwy z oliwek, soku z cytryny i łyżeczki miodu.
składniki:
pół kapusty czerwonej średniej wielkości
sól, pieprz i oliwa
1 czerwona cebula
pierś z kurczaka
ulubione dodatki: papryczka chili, pomidorki koktajlowe, zioła
sos czosnkowy: jogurt, 4 ząbki czosnku, łyżeczka majonezu, odrobina soli do smaku
Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojoną na 3 lub 4 części kapustę, polewamy odrobiną oliwy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pieczmy około 50 minut.
Robimy sos czosnkowy, smażymy pierś z kurczaka z dodatkiem pieczarek, Całość posypujemy orzechami włoskimi lub pestkami np. dyni (nie prażymy ich na patelni).