Pieczeń w zimowym sosie
– 500 ml wytrawnego czerwonego wina
– 250 ml octu balsamicznego
– 2 liście laurowe
– 3 goździki
– 5 jagód jałowca, 5 ziarenek ziela angielskiego, łyżka ziaren czarnego pieprzu
– 2 gałązki rozmarynu
– 100 gram cukru
– 1/5 kg łopatki wołowej
– 5 młodych marchewek
– 8 szalotek
– 5 pietruszek
– 12 ziemniaków
– sól, pieprz
– 30 gram smalcu
– 2 łyżki miąższu z pomidorów
Do rondla wlej wino i ocet, 300 ml wody, wrzuć liście laurowe, goździki, utarte w moździerzu: jałowiec, ziele angielskie, ziarna pieprzu, dodaj rozmaryn i cukier, całość zagotuj a następnie schłodź, tak przygotowaną marynatę wlej do głębokiego wąskiego naczynia. Mięso umyj i osusz, włóż do marynaty, zamknięte naczynie wstaw do lodówki na 2-3 dni, każdego dnia obracaj mięso aby było cały czas nasączone marynata. W dniu przygotowania pieczenie umyj i obierz ziemniaki, marchew, szalotki i pietruszkę. Pokrój w kostkę, piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, mięso wyjmij z marynaty, osącz, posyp solą i pieprzem, obsmaż ze wszystkich stron na smalcu w rondlu. Potem mięso wyjmij, wrzuć warzywa, smaż je przez około 5 minut, później dodaj miąższ z pomidorów, zamieszaj, wlej marynatę, teraz ponownie włóż do rondla łopatkę, przykryj naczynie folią aluminiową, włóż do piekarnika. Po godzinie wyjmij upieczone warzywa, mięso piecz jeszcze przez 2 godziny. Gotową pieczeń pokrój na plastry, podawaj z sosem i warzywami.