Sandacz w śmietanowym sosie

4 marca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

sandacz w śmietanowym sosie

delikatne mięso sandacza na śmietanowo-koperkowej pierzynce zachwyci każdego

– sandacz o wadze około 2 kg
– porcja włoszczyzny bez kapusty
– 2 cebule
– liść laurowy
– czarny pieprz
– ziele angielskie
– sól
– sok z cytryny
– koperek

sos: śmietana i cebula

oczyszczonego i sprawionego sandacza dokłądnie myjemy i suszymy, przygotowujemy wywar: obraną włoszczynę rozdrabniamy i zalewamy 1,5 litrem wody, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy do miękkości. Sandacza układamy w rynience do pieczenia ryb, zalewamy bulionem przecedzonym przez sito i gotujemy około 40 minut, przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z drobno posiekaną cebulką. Gorącego sandacza wyjmujemy z wywaru, kropimy obficie sokiem z cytryny i polewamy sosem śmietanowym, oprószamy koperkiem.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....