Pasztet z cukinii bez mięsa z żółtym serem | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pasztet z cukinii bez mięsa z żółtym serem

23 marca 2020, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Zbliża się Wielkanoc, czyli czas pysznych przekąsek. Tym razem mamy dla Was pyszny i sprawdzony przepis na pasztet z cukinii. Świetnie nadaje się jako przekąska lub dodatek do kanapek.

Znalezione obrazy dla zapytania: zucchini pate

Właściwości cukinii

Cukinia jest bardzo dobrym źródłem witaminy A, zawiera również witaminy z grupy B, a także witaminę C. Witaminy te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak należy pamiętać o tym, że pod wpływem działania wysokiej temperatury ich ilość drastycznie spada. Z tego też względu bardzo młode cukinie najlepiej jadać na surowo razem ze skórką np. w sałatce. Oprócz wspomnianych witamin cukinia jest również bogata w takie składniki mineralne jak fosfor, żelazo, wapń, jod, sód i potas.

Zawiera niewiele kalorii, dzięki czemu może być bez żadnych obaw spożywana przez osoby, które są na diecie odchudzającej.Cukinia posiada właściwości alkalizujące, zapobiegając tym samym zakwaszeniu organizmu. Dzięki niewielkiej ilości błonnika nie obciąża zbytnio przewodu pokarmowego i ma bardzo korzystny wpływ na proces trawienia.

Znalezione obrazy dla zapytania: zucchini

Przepis na pasztet z cukinii

Co kupić?

  • 2 średnie cukinie
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 150 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g pestek słonecznika
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od cukinii – należy ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach i doprawić solą. Następnie odstawiamy cukinię na 30 minut, aby puściła soki. Teraz smażymy pestki słonecznika na suchej patelni. Cebulę oraz czosnek należy posiekać, a ser zetrzeć na tarce. Teraz oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę. Po 30 minutach odlewamy wodę z cukinii i mieszamy ją z resztą składników. Oregano oraz miętę należy zetrzeć w dłoniach i dodać sól oraz pieprz. Następnie stopniowo dodawaj masę z białek. Wymieszane składniki włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 40 minut w 180 stopniach. Pasztet kroimy po wystudzeniu.

 

cukinia1

 

 

zobacz również:

Zupa brokułowa z kalarepą i cukinią

Czekoladowe ciasto z cukinią

Cukinia – proste i smaczne przepisy

Omlet z cukinią, tymiankiem i parmezanem

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz