Omlet z cukinią, tymiankiem i parmezanem
Artykuł zewnętrzny
Na śniadanko idealne;)
SKŁADNIKI:
(na każdą porcję)
- 2 jajka
- 1/2 małej cukinii
- 2 plasterki białej cebuli
- 2 łyżeczki parmezanu
- listki tymianku
- pieprz biały
- sól morska
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię pokroić na 2-3 mm plasterki. Plasterki cebuli podzielić na krążki. Podsmażyć chwilę z obu stron by warzywa zmiękły – najlepiej na średniej patelni, by omlet był łatwy do obrócenia i puszysty. Posypać tymiankiem, zmniejszyć ogień. Jajka „roztrzepać” dokładnie z parmezanem, szczyptą soli i pieprzem. Wlać całość na patelnię. Smażyć, aż wierzch nie będzie już wilgotny. Można obrócić drewnianymi łopatkami.
Najlepiej smakuje ze świeżym pomidorem, w ciepłej bułce typu ciabatta posmarowanej prawdziwym masłem.