Czekoladowe ciasto z cukinią

10 września 2018, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Korzystając z ostatnich dni sezonu na cukinię postanowiłam zaszaleć – tym razem cukinia w wersji  na słodko. Takie ciasto jest wilgotne, puszyste, bardzo szybko się je robi. Zastosowanie czekolady nie jest konieczne, do ciasta można dodać też bakalie (orzechy, rodzynki, skórkę z pomarańczy).

Składniki:

3 szklanki startej (na tarce o grubych oczkach ) i odciśniętej cukinii

4 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

2 łyżki kakao

pół tabliczki gorzkiej czekolady (startej lub posiekanej)

5 jajek

1 szklanka oleju

3 szklanki cukru

cukier waniliowy

Przygotowanie:

Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami, kakao i cukrem. Oddzielnie wymieszaj cukinię, olej, jajka i rozdrobnioną czekoladę. Połącz wszystkie składniki i dokładnie zmiksuj. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. C do \”suchego patyczka\” – u mnie około godziny.