Czekoladowe ciasto z cukinią
Artykuł zewnętrzny
Korzystając z ostatnich dni sezonu na cukinię postanowiłam zaszaleć – tym razem cukinia w wersji na słodko. Takie ciasto jest wilgotne, puszyste, bardzo szybko się je robi. Zastosowanie czekolady nie jest konieczne, do ciasta można dodać też bakalie (orzechy, rodzynki, skórkę z pomarańczy).
Składniki:
3 szklanki startej (na tarce o grubych oczkach ) i odciśniętej cukinii
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
pół tabliczki gorzkiej czekolady (startej lub posiekanej)
5 jajek
1 szklanka oleju
3 szklanki cukru
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami, kakao i cukrem. Oddzielnie wymieszaj cukinię, olej, jajka i rozdrobnioną czekoladę. Połącz wszystkie składniki i dokładnie zmiksuj. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. C do \”suchego patyczka\” – u mnie około godziny.