Pasta z makreli do chleba
„Coś do chleba” to stały element większości list zakupowych, tymczasem można poświęcić chwilę czasu i samodzielnie przygotować pastę do pieczywa z twarożku i… makreli, tuńczyka, szprotek, łososia. Dzisiaj proponujemy właśnie makrelę. Bardzo aromatyczna, bogata w kwasy omega-3 i witaminę D, stanowiąca doskonałe źródło białka ryba poleca się na ten zimowy okres, kiedy brakuje słońca, ale apetyt dopisuje.
Składniki:
– 200 g twarogu mielonego,
– 90-100 g makreli z puszki,
– łyżeczka natki pietruszki,
– łyżeczka cebuli suszonej lub 1/2 małej cebuli świeżej,
– pieprz cytrynowy i pieprz czarny,
– szczypiorek.
Przygotowanie:
Twaróg należy zmielić na gładką masę lub kupić już zmielony. Musi to być prawdziwy, gęsty ser – twaróg. Makrelę rozdrobnić i połączyć widelcem z serem, przyprawami i cebulką. Ryba może być zwykła lub podwędzana. Doprawić, nie żałując pieprzu cytrynowego. Dodać natkę pietruszki suszoną lub świeżą. Podawać ze szczypiorkiem.
Czy też lubicie rybne pasty do smarowania pieczywa?