Pasta z makreli do chleba

19 stycznia 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

„Coś do chleba” to stały element większości list zakupowych, tymczasem można poświęcić chwilę czasu i samodzielnie przygotować pastę do pieczywa z twarożku i… makreli, tuńczyka, szprotek, łososia. Dzisiaj proponujemy właśnie makrelę. Bardzo aromatyczna, bogata w kwasy omega-3 i witaminę D, stanowiąca doskonałe źródło białka ryba poleca się na ten zimowy okres, kiedy brakuje słońca, ale apetyt dopisuje.

Składniki:

– 200 g twarogu mielonego,

– 90-100 g makreli z puszki,

– łyżeczka natki pietruszki,

– łyżeczka cebuli suszonej lub 1/2 małej cebuli świeżej,

– pieprz cytrynowy i pieprz czarny,

– szczypiorek.

 

Przygotowanie:

Twaróg należy zmielić na gładką masę lub kupić już zmielony. Musi to być prawdziwy, gęsty ser – twaróg. Makrelę rozdrobnić i połączyć widelcem z serem, przyprawami i cebulką. Ryba może być zwykła lub podwędzana. Doprawić, nie żałując pieprzu cytrynowego. Dodać natkę pietruszki suszoną lub świeżą. Podawać ze szczypiorkiem.

Czy też lubicie rybne pasty do smarowania pieczywa?