Pasta tahini – różne przepisy na wykorzystanie tahiny

20 marca 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Indyjska pasta nosi nazwę Tahini i przygotowuje się ją z nasion sezamu. Świetnie smakuje jako dodatek humussu, mięs czy innych past. Możesz ją dodać również do dipów, sosów i dressingów. Dodatkowo możesz zastosować Tahini jak zwykłe masło i wzbogacić smak swoich kanapek. Co ciekawe Tahini idealnie komponuje się również z deserami typu ciasteczka.

pasta tahini

Co nieco o Tahini

Możesz spotkać się z nazwą Tahina lub masło sezamowe. Na Bliskim Wschodzie Tahini powstaje z podprażonych nasion sezamu, natomiast we wschodniej Azji dodaje się niełuskane nasiona dzięki czemu pasta jest bardziej gorzka. W sklepach spotkasz Tahini w postaci świeżej bądź suszonej, a nawet mrożonej.

Konsystencja Tahini jest oleista, ponieważ zawiera sporą dawkę tłuszczu. Masło sezamowe zyskało sławę wśród wegan oraz kuchni chińskiej, japońskiej oraz koreańskiej. Jeżeli chodzi o jej smak to z pewnością wyczujesz delikatną gorycz, sezam oraz o dziwo orzech.

Głównymi zaletami Tahini są właściwości wynikające z obecności sezamu. Zawiera on bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, żelazo, magnez, miedź oraz sezamol. Dodatkowo błonnik znajdujący się w sezamie poprawi Twoją pracę jelit i układu pokarmowego.

pasta tahini

Jak zrobić tahini?

Co kupić?

  • 1 szklanka surowych nasion sezamu (białego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Nasiona sezamu należy uprażyć na rozgrzanej patelni, tak aby uzyskały złoty kolor. Następnie odstaw je do ostygnięcia, po czym zblenduj na gładką masę. Dodaj do nich pozostałe składniki i ponownie zblenduj. Trzymaj tahini w lodówce nie dłużej niż dwa tygodnie.

pasta tahini

Sos z tahini

Co kupić?

  • 1/4 szklanka tahini
  • 1 łyżka miodu / syropu klonowego
  • sok z połowy cytryny
  • 2-4 łyżki wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać do momentu aż uzyskamy gładką masę. Dodaj sos do sałatek, warzyw, frytek lub mięs.

pasta tahini

Baba Ghanoush

Co kupić?

  • 3 średnie bakłażany
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 spory pomidor
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki petruszki
  • ok. 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • cayenne na czubek łyżeczki
  • ćwierć łyżeczki kuminu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Na blaszce do pieczenia wyłóż bakłażany i piecz je w 200 stopniach przez pół godziny. Co jakiś czas możesz je obrócić, po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Później obierz je ze skórki, a miąższ rozgnieć z tahini za pomocą widelca. Następnie obierz czosnek i wyciśnij go przez praskę, natkę pietruszki posiekaj, a kumin upraż na suchej patelni. Pomidora należy sparzyć po czym obrać ze skórki. Wyjmij z niego pestki, natomiast miąższ pokrój. Dodaj wszystkie składniki do masy z bakłażana oraz tahini i dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cayenne.

 pasta tahini

Tahini z miodem i orzechami

Co kupić?

  • 1 szklanka tahini
  • ćwierć szklanki miodu
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Tahini wymieszaj najpierw z miodem a następnie z orzechami. Dodawaj ją do naleśników, kanapek, gofrów lub wypieków.

pasta tahini

Ciasteczka z tahini

 

Co kupić?

  • 1/2 szklanki pasty tahini
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą i ugnieść na formę ciasta. Jeżeli będziesz mieć problemy z lepieniem to możesz dodać kilka łyżek wody. Następnie uformuj małe kulki i spłaszcz je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez 10- 15 minut w 200 stopniach. Jedz je na ciepło lub zimno.

pasta tahini

Krem marchewkowy z tahini

Co kupić?

  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 500 g marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • liść laurowy
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • olej sezamowy
  • sól do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • DODATKI
  • jogurt grecki
  • cieciorka
  • świeże oregano

Przygotowanie:

Cieciorkę namocz przez noc dodając do niej 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Następnego dnia zalej świeżą wodą, dodaj sól, szczyptę sody i gotuj ciecierzycę przez 40 minut. Teraz pokrój na kawałeczki marchewkę z pietruszką i wrzuć do bulionu warzywnego. Dodaj kurkumę, liść laurowy oraz kumin. Na oleju sezamowym należy zeszklić cebulkę z dodatkiem czosnku. Następnie dodaj to do bulionu i gotuj do czasu aż warzywa staną się miękkie. Po ugotowaniu zblenduj całość po czym dodaj 2 łyżki tahini. Dopraw do smaku solą, sosem sojowym i jeszcze raz zagotuj.

pasta tahini

 

zobacz również:

Hummus – różne przepisy i receptury

Pomysłowe dania z hummusem

Kuchnia indyjska najlepsze przepisy – przyprawy, oryginalne dania

Ciecierzyca, cieciorka – pomysłowe przepisy