Pasta tahini – różne przepisy na wykorzystanie tahiny

20 marca 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Indyjska pasta nosi nazwę Tahini i przygotowuje się ją z nasion sezamu. Świetnie smakuje jako dodatek humussu, mięs czy innych past. Możesz ją dodać również do dipów, sosów i dressingów. Dodatkowo możesz zastosować Tahini jak zwykłe masło i wzbogacić smak swoich kanapek. Co ciekawe Tahini idealnie komponuje się również z deserami typu ciasteczka.

pasta tahini

Co nieco o Tahini

Możesz spotkać się z nazwą Tahina lub masło sezamowe. Na Bliskim Wschodzie Tahini powstaje z podprażonych nasion sezamu, natomiast we wschodniej Azji dodaje się niełuskane nasiona dzięki czemu pasta jest bardziej gorzka. W sklepach spotkasz Tahini w postaci świeżej bądź suszonej, a nawet mrożonej.

Konsystencja Tahini jest oleista, ponieważ zawiera sporą dawkę tłuszczu. Masło sezamowe zyskało sławę wśród wegan oraz kuchni chińskiej, japońskiej oraz koreańskiej. Jeżeli chodzi o jej smak to z pewnością wyczujesz delikatną gorycz, sezam oraz o dziwo orzech.

Głównymi zaletami Tahini są właściwości wynikające z obecności sezamu. Zawiera on bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, żelazo, magnez, miedź oraz sezamol. Dodatkowo błonnik znajdujący się w sezamie poprawi Twoją pracę jelit i układu pokarmowego.

pasta tahini

Jak zrobić tahini?

Co kupić?

  • 1 szklanka surowych nasion sezamu (białego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Nasiona sezamu należy uprażyć na rozgrzanej patelni, tak aby uzyskały złoty kolor. Następnie odstaw je do ostygnięcia, po czym zblenduj na gładką masę. Dodaj do nich pozostałe składniki i ponownie zblenduj. Trzymaj tahini w lodówce nie dłużej niż dwa tygodnie.

pasta tahini

Sos z tahini

Co kupić?

  • 1/4 szklanka tahini
  • 1 łyżka miodu / syropu klonowego
  • sok z połowy cytryny
  • 2-4 łyżki wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać do momentu aż uzyskamy gładką masę. Dodaj sos do sałatek, warzyw, frytek lub mięs.

pasta tahini

Baba Ghanoush

Co kupić?

  • 3 średnie bakłażany
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 spory pomidor
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki petruszki
  • ok. 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • cayenne na czubek łyżeczki
  • ćwierć łyżeczki kuminu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Na blaszce do pieczenia wyłóż bakłażany i piecz je w 200 stopniach przez pół godziny. Co jakiś czas możesz je obrócić, po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Później obierz je ze skórki, a miąższ rozgnieć z tahini za pomocą widelca. Następnie obierz czosnek i wyciśnij go przez praskę, natkę pietruszki posiekaj, a kumin upraż na suchej patelni. Pomidora należy sparzyć po czym obrać ze skórki. Wyjmij z niego pestki, natomiast miąższ pokrój. Dodaj wszystkie składniki do masy z bakłażana oraz tahini i dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cayenne.

 pasta tahini

Tahini z miodem i orzechami

Co kupić?

  • 1 szklanka tahini
  • ćwierć szklanki miodu
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Tahini wymieszaj najpierw z miodem a następnie z orzechami. Dodawaj ją do naleśników, kanapek, gofrów lub wypieków.

pasta tahini

Ciasteczka z tahini

 

Co kupić?

  • 1/2 szklanki pasty tahini
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą i ugnieść na formę ciasta. Jeżeli będziesz mieć problemy z lepieniem to możesz dodać kilka łyżek wody. Następnie uformuj małe kulki i spłaszcz je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez 10- 15 minut w 200 stopniach. Jedz je na ciepło lub zimno.

pasta tahini

Krem marchewkowy z tahini

Co kupić?

  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 500 g marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • liść laurowy
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • olej sezamowy
  • sól do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • DODATKI
  • jogurt grecki
  • cieciorka
  • świeże oregano

Przygotowanie:

Cieciorkę namocz przez noc dodając do niej 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Następnego dnia zalej świeżą wodą, dodaj sól, szczyptę sody i gotuj ciecierzycę przez 40 minut. Teraz pokrój na kawałeczki marchewkę z pietruszką i wrzuć do bulionu warzywnego. Dodaj kurkumę, liść laurowy oraz kumin. Na oleju sezamowym należy zeszklić cebulkę z dodatkiem czosnku. Następnie dodaj to do bulionu i gotuj do czasu aż warzywa staną się miękkie. Po ugotowaniu zblenduj całość po czym dodaj 2 łyżki tahini. Dopraw do smaku solą, sosem sojowym i jeszcze raz zagotuj.

pasta tahini

 

zobacz również:

Hummus – różne przepisy i receptury

Pomysłowe dania z hummusem

Kuchnia indyjska najlepsze przepisy – przyprawy, oryginalne dania

Ciecierzyca, cieciorka – pomysłowe przepisy

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...