Papier ryżowy – różne przepisy na pyszne dania | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Papier ryżowy – różne przepisy na pyszne dania

14 września 2018, dodał: tm
Artykuł zewnętrzny

Papier ryżowy to tradycyjny produkt spożywczy Chin i Wietnamu. Cienkie arkusze wykonane są zwykle z mąki ryżowej, soli i wody. Zawijamy w nie przeróżne nadzienia i tylko od nas zależy, co znajdzie się w środku. Tak powstają sajgonki (inaczej spring rolls), czy też sakiewki. Mogą być spożywane na zimno lub po wcześniejszym usmażeniu.

Znalezione obrazy dla zapytania spring roll with salmon

Przepisy na dania zawijane w papier ryżowy:

Na surowo

Sakiewki z makaronem ryżowym, krewetkami i warzywami

Składniki:

18 arkuszy papieru ryżowego, 18 krewetek (np. Vannamei), 1 marchewka, 1/2 zielonego ogórka, kiełki rzodkiewki, 4 łyżki masła, 3 ząbki czosnku, 100 g makaronu ryżowego, sos sojowy, natka pietruszki (suszona lub świeża), szczypiorek, sól

Sposób przygotowania:

Krewetki podsmażamy przez parę minut na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz natką pietruszki. Delikatnie solimy do smaku. Marchewkę i ogórka obieramy ze skórki i kroimy na paski (przydatny jest w tym celu nożyk do warzyw lub nożyk do krojenia sera). Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą. Gdy zmięknie mieszamy go z dwoma łyżkami sosu sojowego.

Wlewamy na talerzyk wodę i zamaczamy w niej arkusz papieru ryżowego przez parę sekund. Gdy zmięknie rozkładamy go na desce i na jego środku układamy trochę makaronu, jedną krewetkę oraz paski marchewki i ogórka. Na koniec dodajemy kiełki rzodkiewki.

Papier ryżowy zawijamy ku górze, tworząc w ten sposób sakiewkę. Zamykamy ją wykałaczką. Górę sakiewki przewiązujemy szczypiorkiem. Można je podawać z sosem sojowym, sosem imbirowym lub sosem słodko ostrym.

 

Spring rolls z mango, awokado i grillowanym kurczakiem

wietnamski Darmowe Zdjęcia

Składniki:

20 – 25 większych (o średnicy 22 cm) arkuszy papieru ryżowego

Nadzienie:

2 filety grillowanego kurczaka, 1 marchewka, 1/2 ogórka, 2 dojrzałe awokado, 1 dojrzałe mango, kilka listków sałaty, zioła: świeża mięta, kolendra, melisa, opcjonalnie: majonez, wasabi

Do skropienia warzyw:

sok z 2 limonek, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka sosu rybnego lub sojowego

Sposób przygotowania:

Zgrillować kurczaka i pokroić go na podłużne paseczki. Marchewkę obrać i pokroić na cienkie paseczki lub posiekać w melakserze. Ogórka obrać pozostawiając paski skórki co 1 cm, pokroić na wąskie słupki. Awokado i mango obrać i pokroić na cząstki (półplasterki) o szerokości mniej więcej zwiniętej roladki. Przygotować zioła, opłukać i osuszyć sałatę. Warzywa włożyć do miski i skropić sokiem z limonki wymieszanym z cukrem i ewentualnie sosem rybnym.

Arkusz papieru ryżowego namoczyć w gorącej wodzie (około 15 sekund, w szerokim naczyniu, może być woda z kranu). Odłożyć na ściereczkę, na środek kłaść po trochu każdego składnika, kawałek liścia sałaty, 1 – 2 plasterki kurczaka, kilka paseczków marchewki, ogórka, plasterek awokado i mango, świeże listki ziół oraz jeśli używamy – po łyżeczce majonezu wymieszanego z wasabi. Zwijać naleśniki jak krokieta – zawinąć jeden bok naleśnika na nadzienie, złożyć do środka przeciwległe dwa boki a następnie zwinąć roladkę do końca ku przeciwległemu bokowi. Naleśniki trzymać pod ściereczką do czasu podania. Podawać z sosem w oddzielnej miseczce.

 

Spring rolls z warzywami i tofu

Składniki na około 10 sztuk:

10 arkuszy papieru ryżowego, 100 g cienkiego makaronu ryżowego, 1- 2 marchewki, 2 – 3 rzodkiewki, 1 kalarepa, garść kiełków fasolki mung, kostka tofu, garść liści kolendry i mięty, kilka łyżek oleju do smażenia

Sos do tofu:
2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1/8 łyżeczki chili, 1 łyżki wody

Sos do spring rollsów:
1 łyżka octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić sokiem z cytryny lub limonki), 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki wody, kilka plasterków świeżego chili lub ząbku czosnku

Sposób przygotowania:

Przy­go­to­wa­nie wa­rzyw: mar­chew i ka­la­rep­kę obrać, a na­stęp­nie przy po­mo­cy bar­dzo ostre­go noża po­kro­ić w cien­kie pa­secz­ki. Rzod­kiew­kę wy­szo­ro­wać i po­kro­ić w cie­niut­kie pa­secz­ki, a na­stęp­nie wszyst­kie wa­rzy­wa wło­żyć do miski z lo­do­wa­tą wodą – dzię­ki temu będą bar­dzo chrup­kie.

Tofu: tofu po­kro­ić na 10 rów­nych pa­sków, na pa­tel­ni roz­grzać łyżkę oleju i dodać po­kro­jo­ne tofu. Pod­sma­żać chwi­lę, aż lekko się zru­mie­ni, w tym cza­sie po­łą­czyć w szklan­ce wszyst­kie skład­ni­ki sosu do tofu i wylać go na pa­tel­nię – sos po­wi­nien pokryć wszyst­kie paski tofu, dla­te­go le­piej użyć małej pa­tel­ni albo zro­bić go wię­cej. Zwięk­szyć ogień, w ciągu kilku minut sos od­pa­ru­je, a tofu zrobi się lep­kie. Wtedy zdjąć je z pa­tel­ni i od­sta­wić do cał­ko­wi­te­go prze­stu­dze­nia.

Zwi­ja­nie: od­ce­dzić po­kro­jo­ne wa­rzy­wa z wody, na­szy­ko­wać kieł­ki oraz osku­bać li­ście z ziół. Ma­ka­ron ry­żo­wy przy­go­to­wać zgod­nie ze wska­zów­ka­mi na opa­ko­wa­niu, do tor­tow­ni­cy nalać let­nią wodę. Każdy płat pa­pie­ru ry­żo­we­go de­li­kat­nie mo­czyć w wo­dzie, ukła­dać na przy­go­to­wa­nej po­wierzch­ni do zwi­ja­nia i po kolei na­peł­niać skład­ni­ka­mi. Naj­pierw kłaść li­ście mięty, na­stęp­nie ma­ka­ron ry­żo­wy, wa­rzy­wa z li­ść­mi ko­len­dry oraz tofu. Za­cząć za­wi­jać od pra­we­go dłuż­sze­go boku, na­stęp­nie cia­sno za­wi­jać lewy bok i na ko­niec dwie po­zo­sta­łe koń­ców­ki. W ten spo­sób za­wi­nąć wszyst­kie ru­lo­ny, na ko­niec w mi­secz­ce po­łą­czyć skład­ni­ki sosu i po­da­wać razem, mo­cząc każ­de­go rol­l­sa.

 

Spring rolls na słodko z owocami i czekoladowym sosem

Składniki:

8 arkuszy papieru ryżowego, 1 mango, 1 awokado, 2 banany, 200 g truskawek, garść orzechów pistacjowych, 4 gałązki mięty, 1/2 limonki

Sos czekoladowy:

100 g białej czekolady, 50 ml śmietany 30%, 1 łyżka wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Mango i awokado obrać, wyciąć pestkę oraz pokroić na długie cienkie słupki. Banana i truskawki pokroić na cienkie paseczki. Wszystko pokropić sokiem z limonki. Orzechy posiekać. Arkusz papieru ryżowego włożyć na chwilkę do chłodnej wody, odłożyć na ręcznik kuchenny, na środku warstwami ułożyć owoce. Zacząć od mango, następnie awokado, banan i truskawki. Posypać orzechami i listkami mięty. Zwinąć jak krokiety, zaczynając od przeciwległych boków a następnie zwijać w roladkę. Odłożyć na godzinę do lodówki.

Sos czekoladowy: W rondelku rozpuścić czekoladę ze śmietaną, dodać wiórka kokosowe i wymieszać.

*W papier ryżowy można zawinąć kawałki banana posypane cynamonem, a następnie usmażyć paczuszki w tłuszczu na patelni.

 

SMAŻONE:

Rollsy ze świeżym łososiem, rukolą i pistacjami

 

Składniki:

sok z cytryny do smaku ok: 1 łyżeczka, czarny sos chilli: 1 łyżeczka, sól morska (do smaku): 0.5 łyżeczki, pieprz w ziarnach, świeżo zmielony: 1 szczypta, skórka z 1 cytryny: 1 sztuka, ostra papryczka w proszku: 1 szczypta, czosnek/ząbki: 2 ząbki, mięta liście świeże: 1 pęczek, łosoś norweski-świeży: 500 gramów, obrane pistacje: 100 gramów, rukola – liście: 50 gramów, papier ryżowy (arkusze): 12 sztuk, oliwa do smażenia: 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Do miseczki wlewamy sok z cytryny, oliwę oraz czarny sos chilli. Mieszamy ze sobą, Dodajemy skórkę otartą z wyparzonej wcześniej cytryny, starte dwa ząbki czosnku, drobno posiekaną miętę. Marynatę doprawiamy solą, pieprzem oraz chilli w proszku. Łososia kroimy w kawałki grubości palca (musi ich być dwanaście, po trzy dla każdej z czterech osób), zalewamy go marynatą i odstawiamy do lodówki na dwie – trzy godziny.

Kiedy ryba przejdzie aromatami, na duży talerz wylewamy niewielką ilość wody i zamaczamy w niej płat papieru ryżowego, z obu stron. Na środku układamy odrobinę rukoli, kawałek łososia i kilka obranych pistacji. Następnie zwijamy według przepisu na opakowaniu. Gotowe sajgonki smażymy na rozgrzanej oliwie, z obu stron. Podajemy na świeżej rukoli.

 

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Składniki:

filet z kurczaka – 300 g, marchewka – 1 szt., papryka czerwona – ½ szt., kapusta pekińska – 100 g, cebula – 1 szt., czosnek – 2 ząbki, sos sojowy – 1 łyżka, olej z pestek winogron – 2 łyżki, natka pietruszki posiekana – 2 łyżki, sól morska, pieprz czarny – do smaku, papier ryżowy – 20 szt., olej do smażenia – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym filet pokrój na cienkie paseczki, przełóż do miski, wymieszaj z łyżką sosu sojowego i odstaw na pół godziny do lodówki.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekany czosnek, zamieszaj i od razu dodaj mięso kurczaka. Mieszając obsmaż je z obu stron, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i marchewkę pokrojoną w cienkie słupki. Gdy marchewka lekko zmięknie dodaj paprykę pokrojoną w paseczki.

Z umytych liści kapusty usuń twarde, środkowe części, a pozostałe pokrój w paseczki i dodaj na 5 minut przed końcem smażenia mięsa. Usmażone zdejmij z ognia, dodaj posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i wymieszaj. Pojedyncze płaty papieru ryżowego namocz przez moment w letniej wodzie i od razu wyjmuj. Odłóż na drewnianą deseczkę, aby płaty naleśników ryżowych zmiękły i lekko przeschły. Następnie na każdym płacie papieru połóż 1 łyżkę farszu i delikatnie roluj, zawijając boki naleśnika do środka. Przygotuj wszystkie sajgonki, a dopiero później je usmaż. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju i krótko smaż sajgonki tak, aby się ładnie przyrumieniły z obu stron. Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru oleju.

 

Sajgonki ze świeżym łososiem i truskawkami

Składniki:

papier ryżowy mały: 9 sztuk, truskawki: 0.25 kilograma, łosoś świeży, dzwonka: 1 sztuka, oliwa: 1 łyżka, pokrojone listki melisy: 0.5 łyżki, pieprz czarny mielony: 2 szczypty, olej do smażenia: 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Łososia równomiernie obsmażamy z każdej ze stron na oliwie, aż wierzch się zetnie, a środek pozostanie surowy. Widelcem dzielimy łososia na kilka części. Oczyszczone truskawki kroimy na pół. Posypujemy pieprzem, dodajemy liście melisy. Płatek papieru ryżowego zanurzamy na chwilę w letniej wodzie. Nakładamy farsz: łączymy ze sobą łososia i truskawki, i zawijamy niewielkie ruloniki. Sajgonki smażymy krótko w gorącym oleju. Podajemy z sosami chili, łagodnym lub słodko-kwaśnym.

 

Sajgonki z kaszą gryczaną

Składniki:

1/2 szklanki kaszy gryczanej, 6 średnich pieczarek, 1 średnia marchew, 1 czubata łyżka sproszkowanych suszonych grzybów, duża garść kiełków fasoli mung ze słoiczka, ½ średniej cebuli, 3-4 liście kapusty pekińskiej, 2 małe pomidory, sos sojowy, papier ryżowy, olej rzepakowy, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Marchew i pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do warzyw, studzimy. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekaną kapustę. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników wraz z kiełkami fasoli mung i sproszkowanymi grzybami (proszek uzyskałam używając rozdrabniacza, ale można do tego celu użyć np. elektrycznego młynka do kawy), doprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy przez 1-2 sekundy w wodzie (można go smarować wodą przy pomocy pędzelka, ale poręczniej jest nalać wodę do miski i zanurzać na chwilę arkusze papieru), nakładamy farsz, zwijamy sajgonki i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.

 

Sajgonki z czerwoną soczewicą

Składniki:

papier ryżowy 1 opakowanie, 100 gr czerwonej soczewicy, 10 gr grzybów mun, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka sosu teriyaki, 1 jajko, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki ziarna sezamu, pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Soczewicę namoczyć wcześniej na ok 2 godziny, po czym ugotować i odcedzić. Grzyby mun namoczyć i ugotować . Soczewicę wystudzić, dodać przyprawy i posiekane w paski grzyby, zmięty czosnek, bułkę tartą i jajko oraz sosy. Wymieszać nadzienie .. Papier ryżowy moczyć króciutko ok 2 sek w letniej wodzie i kłaść na desce, kiedy zmięknie kłaść po łyżce nadzienia i zawijać małe sajgonki tak jak zawija się gołąbki. Układać luźno, po czym smażyć w głębokim oleju. Podawać z makaronem i sosem, lub ryżem i sałatką. Dodatkowo można przygotować szybki sos pikantny: Wymieszać 2 łyżki koncentratu pomidorowego z 3-4 łyżkami wody, dodać 1 łyżkę sosu Tao-Tao słodko pikantnego, 2 łyżki sosu sojowego jasnego i jedną łyżkę sosu imbirowego – zagotować i dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki.

 

Sajgonki z mięsem mielonym

 

Składniki na 12 sztuk: 1 opakowanie papieru ryżowego, olej

Farsz:

250-300g mieszanki chińskiej, 300g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, choć niekoniecznie), 1 jajko, sos sojowy, sos chilli (czosnkowy), curry, imbir, sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

Mieszankę chińską podsmażyć na odrobinie oleju (10-15 minut – aż zmięknie). Dodać mięso mielone, sos sojowy, sos chilli, odrobinę curry oraz imbiru. Na koniec wbić jajko, wymieszać i doprawić do smaku. Każdy płat papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie (kilka sekund) i ułożyć na desce, aby wysechł. Na miękkim papierze położyć odrobię farszu (około 1-1,5 łyżki) i zwinąć (brzegi do środka i w rulon). Sajgonki smażyć z obu stron na złoty kolor (w głębokim oleju). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem (np. słodko-kwaśnym czy słodko-pikantnym).

Do rollsów polecam wszelkie pikantne sosy zawierające słodkie chili lub śliwki i soję. Możesz także wypróbować te przepisy:

SOS DO ROLLSÓW:

1.

sos sojowy – 3 łyżki, olej sezamowy – 1 łyżeczka, ocet winny – ½ łyżeczki

Przygotuj sos do maczania rollsów, mieszając 3 łyżki sosu sojowego z 1 łyżeczką oleju sezamowego i kilkoma kroplami octu winnego.

2.

1/2 ząbka czosnku, drobno startego, 2 łyżeczki drobno startego imbiru, 1/2 lub 1/3 czerwonej papryczki chili, pokrojonej w kostkę, sok z 1 soczystej limonki, sok z 1 pomarańczy, 3 łyżki octu ryżowego, 3 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego, 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować przez około 10 minut aż sos nieco zgęstnieje, ostudzić.

 

zobacz również:

  1. Pomysł na łososia czyli różne przepisy na dania z łososia

  2. Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy

  3. Owoce morza – jak jeść, kupować i przechowywać

  4. Krewetki – różne sposoby przyrządzania

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jedzenie, które zmniejsza ryzyko ch…
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "BMC Medicine" przekonują, że jedząc orzechy zamiast jajek możemy...
Podwyżka renty socjalnej
Sejm zajmuje się projektem podwyżki renty socjalnej. Świadczenie ma wzrosnąć aż trzykrotnie! Dzięki...
Tabletka "po" od 15 roku życia
Co sądzicie o zgodzie na dostęp bez recepty do antykoncepcji po stosunku dla...
Implanty z drukarki 3D
Technologia druku 3D znalazła kolejne praktyczne zastosowanie. Zespoły naukowe z Politechniki Wrocławskiej i Narodowego...