Papier ryżowy – różne przepisy na pyszne dania

14 września 2018, dodał: tm
Artykuł zewnętrzny

Papier ryżowy to tradycyjny produkt spożywczy Chin i Wietnamu. Cienkie arkusze wykonane są zwykle z mąki ryżowej, soli i wody. Zawijamy w nie przeróżne nadzienia i tylko od nas zależy, co znajdzie się w środku. Tak powstają sajgonki (inaczej spring rolls), czy też sakiewki. Mogą być spożywane na zimno lub po wcześniejszym usmażeniu.

Znalezione obrazy dla zapytania spring roll with salmon

Przepisy na dania zawijane w papier ryżowy:

Na surowo

Sakiewki z makaronem ryżowym, krewetkami i warzywami

Składniki:

18 arkuszy papieru ryżowego, 18 krewetek (np. Vannamei), 1 marchewka, 1/2 zielonego ogórka, kiełki rzodkiewki, 4 łyżki masła, 3 ząbki czosnku, 100 g makaronu ryżowego, sos sojowy, natka pietruszki (suszona lub świeża), szczypiorek, sól

Sposób przygotowania:

Krewetki podsmażamy przez parę minut na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz natką pietruszki. Delikatnie solimy do smaku. Marchewkę i ogórka obieramy ze skórki i kroimy na paski (przydatny jest w tym celu nożyk do warzyw lub nożyk do krojenia sera). Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą. Gdy zmięknie mieszamy go z dwoma łyżkami sosu sojowego.

Wlewamy na talerzyk wodę i zamaczamy w niej arkusz papieru ryżowego przez parę sekund. Gdy zmięknie rozkładamy go na desce i na jego środku układamy trochę makaronu, jedną krewetkę oraz paski marchewki i ogórka. Na koniec dodajemy kiełki rzodkiewki.

Papier ryżowy zawijamy ku górze, tworząc w ten sposób sakiewkę. Zamykamy ją wykałaczką. Górę sakiewki przewiązujemy szczypiorkiem. Można je podawać z sosem sojowym, sosem imbirowym lub sosem słodko ostrym.

 

Spring rolls z mango, awokado i grillowanym kurczakiem

wietnamski Darmowe Zdjęcia

Składniki:

20 – 25 większych (o średnicy 22 cm) arkuszy papieru ryżowego

Nadzienie:

2 filety grillowanego kurczaka, 1 marchewka, 1/2 ogórka, 2 dojrzałe awokado, 1 dojrzałe mango, kilka listków sałaty, zioła: świeża mięta, kolendra, melisa, opcjonalnie: majonez, wasabi

Do skropienia warzyw:

sok z 2 limonek, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka sosu rybnego lub sojowego

Sposób przygotowania:

Zgrillować kurczaka i pokroić go na podłużne paseczki. Marchewkę obrać i pokroić na cienkie paseczki lub posiekać w melakserze. Ogórka obrać pozostawiając paski skórki co 1 cm, pokroić na wąskie słupki. Awokado i mango obrać i pokroić na cząstki (półplasterki) o szerokości mniej więcej zwiniętej roladki. Przygotować zioła, opłukać i osuszyć sałatę. Warzywa włożyć do miski i skropić sokiem z limonki wymieszanym z cukrem i ewentualnie sosem rybnym.

Arkusz papieru ryżowego namoczyć w gorącej wodzie (około 15 sekund, w szerokim naczyniu, może być woda z kranu). Odłożyć na ściereczkę, na środek kłaść po trochu każdego składnika, kawałek liścia sałaty, 1 – 2 plasterki kurczaka, kilka paseczków marchewki, ogórka, plasterek awokado i mango, świeże listki ziół oraz jeśli używamy – po łyżeczce majonezu wymieszanego z wasabi. Zwijać naleśniki jak krokieta – zawinąć jeden bok naleśnika na nadzienie, złożyć do środka przeciwległe dwa boki a następnie zwinąć roladkę do końca ku przeciwległemu bokowi. Naleśniki trzymać pod ściereczką do czasu podania. Podawać z sosem w oddzielnej miseczce.

 

Spring rolls z warzywami i tofu

Składniki na około 10 sztuk:

10 arkuszy papieru ryżowego, 100 g cienkiego makaronu ryżowego, 1- 2 marchewki, 2 – 3 rzodkiewki, 1 kalarepa, garść kiełków fasolki mung, kostka tofu, garść liści kolendry i mięty, kilka łyżek oleju do smażenia

Sos do tofu:
2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1/8 łyżeczki chili, 1 łyżki wody

Sos do spring rollsów:
1 łyżka octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić sokiem z cytryny lub limonki), 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki wody, kilka plasterków świeżego chili lub ząbku czosnku

Sposób przygotowania:

Przy­go­to­wa­nie wa­rzyw: mar­chew i ka­la­rep­kę obrać, a na­stęp­nie przy po­mo­cy bar­dzo ostre­go noża po­kro­ić w cien­kie pa­secz­ki. Rzod­kiew­kę wy­szo­ro­wać i po­kro­ić w cie­niut­kie pa­secz­ki, a na­stęp­nie wszyst­kie wa­rzy­wa wło­żyć do miski z lo­do­wa­tą wodą – dzię­ki temu będą bar­dzo chrup­kie.

Tofu: tofu po­kro­ić na 10 rów­nych pa­sków, na pa­tel­ni roz­grzać łyżkę oleju i dodać po­kro­jo­ne tofu. Pod­sma­żać chwi­lę, aż lekko się zru­mie­ni, w tym cza­sie po­łą­czyć w szklan­ce wszyst­kie skład­ni­ki sosu do tofu i wylać go na pa­tel­nię – sos po­wi­nien pokryć wszyst­kie paski tofu, dla­te­go le­piej użyć małej pa­tel­ni albo zro­bić go wię­cej. Zwięk­szyć ogień, w ciągu kilku minut sos od­pa­ru­je, a tofu zrobi się lep­kie. Wtedy zdjąć je z pa­tel­ni i od­sta­wić do cał­ko­wi­te­go prze­stu­dze­nia.

Zwi­ja­nie: od­ce­dzić po­kro­jo­ne wa­rzy­wa z wody, na­szy­ko­wać kieł­ki oraz osku­bać li­ście z ziół. Ma­ka­ron ry­żo­wy przy­go­to­wać zgod­nie ze wska­zów­ka­mi na opa­ko­wa­niu, do tor­tow­ni­cy nalać let­nią wodę. Każdy płat pa­pie­ru ry­żo­we­go de­li­kat­nie mo­czyć w wo­dzie, ukła­dać na przy­go­to­wa­nej po­wierzch­ni do zwi­ja­nia i po kolei na­peł­niać skład­ni­ka­mi. Naj­pierw kłaść li­ście mięty, na­stęp­nie ma­ka­ron ry­żo­wy, wa­rzy­wa z li­ść­mi ko­len­dry oraz tofu. Za­cząć za­wi­jać od pra­we­go dłuż­sze­go boku, na­stęp­nie cia­sno za­wi­jać lewy bok i na ko­niec dwie po­zo­sta­łe koń­ców­ki. W ten spo­sób za­wi­nąć wszyst­kie ru­lo­ny, na ko­niec w mi­secz­ce po­łą­czyć skład­ni­ki sosu i po­da­wać razem, mo­cząc każ­de­go rol­l­sa.

 

Spring rolls na słodko z owocami i czekoladowym sosem

Składniki:

8 arkuszy papieru ryżowego, 1 mango, 1 awokado, 2 banany, 200 g truskawek, garść orzechów pistacjowych, 4 gałązki mięty, 1/2 limonki

Sos czekoladowy:

100 g białej czekolady, 50 ml śmietany 30%, 1 łyżka wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Mango i awokado obrać, wyciąć pestkę oraz pokroić na długie cienkie słupki. Banana i truskawki pokroić na cienkie paseczki. Wszystko pokropić sokiem z limonki. Orzechy posiekać. Arkusz papieru ryżowego włożyć na chwilkę do chłodnej wody, odłożyć na ręcznik kuchenny, na środku warstwami ułożyć owoce. Zacząć od mango, następnie awokado, banan i truskawki. Posypać orzechami i listkami mięty. Zwinąć jak krokiety, zaczynając od przeciwległych boków a następnie zwijać w roladkę. Odłożyć na godzinę do lodówki.

Sos czekoladowy: W rondelku rozpuścić czekoladę ze śmietaną, dodać wiórka kokosowe i wymieszać.

*W papier ryżowy można zawinąć kawałki banana posypane cynamonem, a następnie usmażyć paczuszki w tłuszczu na patelni.

 

SMAŻONE:

Rollsy ze świeżym łososiem, rukolą i pistacjami

 

Składniki:

sok z cytryny do smaku ok: 1 łyżeczka, czarny sos chilli: 1 łyżeczka, sól morska (do smaku): 0.5 łyżeczki, pieprz w ziarnach, świeżo zmielony: 1 szczypta, skórka z 1 cytryny: 1 sztuka, ostra papryczka w proszku: 1 szczypta, czosnek/ząbki: 2 ząbki, mięta liście świeże: 1 pęczek, łosoś norweski-świeży: 500 gramów, obrane pistacje: 100 gramów, rukola – liście: 50 gramów, papier ryżowy (arkusze): 12 sztuk, oliwa do smażenia: 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Do miseczki wlewamy sok z cytryny, oliwę oraz czarny sos chilli. Mieszamy ze sobą, Dodajemy skórkę otartą z wyparzonej wcześniej cytryny, starte dwa ząbki czosnku, drobno posiekaną miętę. Marynatę doprawiamy solą, pieprzem oraz chilli w proszku. Łososia kroimy w kawałki grubości palca (musi ich być dwanaście, po trzy dla każdej z czterech osób), zalewamy go marynatą i odstawiamy do lodówki na dwie – trzy godziny.

Kiedy ryba przejdzie aromatami, na duży talerz wylewamy niewielką ilość wody i zamaczamy w niej płat papieru ryżowego, z obu stron. Na środku układamy odrobinę rukoli, kawałek łososia i kilka obranych pistacji. Następnie zwijamy według przepisu na opakowaniu. Gotowe sajgonki smażymy na rozgrzanej oliwie, z obu stron. Podajemy na świeżej rukoli.

 

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Składniki:

filet z kurczaka – 300 g, marchewka – 1 szt., papryka czerwona – ½ szt., kapusta pekińska – 100 g, cebula – 1 szt., czosnek – 2 ząbki, sos sojowy – 1 łyżka, olej z pestek winogron – 2 łyżki, natka pietruszki posiekana – 2 łyżki, sól morska, pieprz czarny – do smaku, papier ryżowy – 20 szt., olej do smażenia – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym filet pokrój na cienkie paseczki, przełóż do miski, wymieszaj z łyżką sosu sojowego i odstaw na pół godziny do lodówki.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekany czosnek, zamieszaj i od razu dodaj mięso kurczaka. Mieszając obsmaż je z obu stron, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i marchewkę pokrojoną w cienkie słupki. Gdy marchewka lekko zmięknie dodaj paprykę pokrojoną w paseczki.

Z umytych liści kapusty usuń twarde, środkowe części, a pozostałe pokrój w paseczki i dodaj na 5 minut przed końcem smażenia mięsa. Usmażone zdejmij z ognia, dodaj posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i wymieszaj. Pojedyncze płaty papieru ryżowego namocz przez moment w letniej wodzie i od razu wyjmuj. Odłóż na drewnianą deseczkę, aby płaty naleśników ryżowych zmiękły i lekko przeschły. Następnie na każdym płacie papieru połóż 1 łyżkę farszu i delikatnie roluj, zawijając boki naleśnika do środka. Przygotuj wszystkie sajgonki, a dopiero później je usmaż. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju i krótko smaż sajgonki tak, aby się ładnie przyrumieniły z obu stron. Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru oleju.

 

Sajgonki ze świeżym łososiem i truskawkami

Składniki:

papier ryżowy mały: 9 sztuk, truskawki: 0.25 kilograma, łosoś świeży, dzwonka: 1 sztuka, oliwa: 1 łyżka, pokrojone listki melisy: 0.5 łyżki, pieprz czarny mielony: 2 szczypty, olej do smażenia: 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Łososia równomiernie obsmażamy z każdej ze stron na oliwie, aż wierzch się zetnie, a środek pozostanie surowy. Widelcem dzielimy łososia na kilka części. Oczyszczone truskawki kroimy na pół. Posypujemy pieprzem, dodajemy liście melisy. Płatek papieru ryżowego zanurzamy na chwilę w letniej wodzie. Nakładamy farsz: łączymy ze sobą łososia i truskawki, i zawijamy niewielkie ruloniki. Sajgonki smażymy krótko w gorącym oleju. Podajemy z sosami chili, łagodnym lub słodko-kwaśnym.

 

Sajgonki z kaszą gryczaną

Składniki:

1/2 szklanki kaszy gryczanej, 6 średnich pieczarek, 1 średnia marchew, 1 czubata łyżka sproszkowanych suszonych grzybów, duża garść kiełków fasoli mung ze słoiczka, ½ średniej cebuli, 3-4 liście kapusty pekińskiej, 2 małe pomidory, sos sojowy, papier ryżowy, olej rzepakowy, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Marchew i pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do warzyw, studzimy. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekaną kapustę. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników wraz z kiełkami fasoli mung i sproszkowanymi grzybami (proszek uzyskałam używając rozdrabniacza, ale można do tego celu użyć np. elektrycznego młynka do kawy), doprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy przez 1-2 sekundy w wodzie (można go smarować wodą przy pomocy pędzelka, ale poręczniej jest nalać wodę do miski i zanurzać na chwilę arkusze papieru), nakładamy farsz, zwijamy sajgonki i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.

 

Sajgonki z czerwoną soczewicą

Składniki:

papier ryżowy 1 opakowanie, 100 gr czerwonej soczewicy, 10 gr grzybów mun, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka sosu teriyaki, 1 jajko, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki ziarna sezamu, pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Soczewicę namoczyć wcześniej na ok 2 godziny, po czym ugotować i odcedzić. Grzyby mun namoczyć i ugotować . Soczewicę wystudzić, dodać przyprawy i posiekane w paski grzyby, zmięty czosnek, bułkę tartą i jajko oraz sosy. Wymieszać nadzienie .. Papier ryżowy moczyć króciutko ok 2 sek w letniej wodzie i kłaść na desce, kiedy zmięknie kłaść po łyżce nadzienia i zawijać małe sajgonki tak jak zawija się gołąbki. Układać luźno, po czym smażyć w głębokim oleju. Podawać z makaronem i sosem, lub ryżem i sałatką. Dodatkowo można przygotować szybki sos pikantny: Wymieszać 2 łyżki koncentratu pomidorowego z 3-4 łyżkami wody, dodać 1 łyżkę sosu Tao-Tao słodko pikantnego, 2 łyżki sosu sojowego jasnego i jedną łyżkę sosu imbirowego – zagotować i dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki.

 

Sajgonki z mięsem mielonym

 

Składniki na 12 sztuk: 1 opakowanie papieru ryżowego, olej

Farsz:

250-300g mieszanki chińskiej, 300g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, choć niekoniecznie), 1 jajko, sos sojowy, sos chilli (czosnkowy), curry, imbir, sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

Mieszankę chińską podsmażyć na odrobinie oleju (10-15 minut – aż zmięknie). Dodać mięso mielone, sos sojowy, sos chilli, odrobinę curry oraz imbiru. Na koniec wbić jajko, wymieszać i doprawić do smaku. Każdy płat papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie (kilka sekund) i ułożyć na desce, aby wysechł. Na miękkim papierze położyć odrobię farszu (około 1-1,5 łyżki) i zwinąć (brzegi do środka i w rulon). Sajgonki smażyć z obu stron na złoty kolor (w głębokim oleju). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem (np. słodko-kwaśnym czy słodko-pikantnym).

Do rollsów polecam wszelkie pikantne sosy zawierające słodkie chili lub śliwki i soję. Możesz także wypróbować te przepisy:

SOS DO ROLLSÓW:

1.

sos sojowy – 3 łyżki, olej sezamowy – 1 łyżeczka, ocet winny – ½ łyżeczki

Przygotuj sos do maczania rollsów, mieszając 3 łyżki sosu sojowego z 1 łyżeczką oleju sezamowego i kilkoma kroplami octu winnego.

2.

1/2 ząbka czosnku, drobno startego, 2 łyżeczki drobno startego imbiru, 1/2 lub 1/3 czerwonej papryczki chili, pokrojonej w kostkę, sok z 1 soczystej limonki, sok z 1 pomarańczy, 3 łyżki octu ryżowego, 3 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego, 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować przez około 10 minut aż sos nieco zgęstnieje, ostudzić.

 

zobacz również:

  1. Pomysł na łososia czyli różne przepisy na dania z łososia

  2. Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy

  3. Owoce morza – jak jeść, kupować i przechowywać

  4. Krewetki – różne sposoby przyrządzania