Panga z warzywami
Jedna z propozycji na sposób przyrządzania filetów rybnych. Najlepiej by była to Panga lub ryba do niej podobna.
Czas : 1 godzina
Składniki:
- 3 średnie filety z Pangi
- 2 marchewki
- 1 pietruszka ( mała lub ½ większej )
- 1/8 selera
- 2 cebule
- 1 średni ogórek
- ½ kostki bulionu rybnego Knorra
- 1 ½ szklanki wody
- ½ pęczka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz mielony
- 2 łyżki masła
- olej słonecznikowy do smażenia
- 2 łyżeczki sosu Tao-Tao
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- mąka
- bułka tarta
Rybę posolić , popieprzyć, panierować w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej zmieszanej z mąką. Smażyć na rumiano na oliwie. Pod koniec smażenia dodać 1 łyżkę masła. Odłożyć. Marchew, pietruszkę i seler obrać. Za pomocą obieraczki do ziemniaków pociąć na cienkie podłużne plasterki (lub pokroić na wąskie słupki). Ogórka pokroić bez obierania w cienkie paski (lub słupki). Cebulę pokroić w plasterki. W woku rozgrzać 3 łyżki oliwy. Wrzucić warzywa, cebulę i ogórek i smażyć mieszając przez 10 minut. Zalać wodą. Dodać kostkę bulionową i sos Tao-Tao. Dusić warzywa przez 20 minut. Dodać 1 łyżkę masła. Doprawić mielonym pieprzem. Na warzywach położyć usmażoną rybę. Wok przykryć pokrywką i dusić 5 minut.