Panga z warzywami

5 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jedna z propozycji na sposób przyrządzania filetów rybnych. Najlepiej by była to Panga lub ryba do niej podobna.

Czas : 1 godzina

Składniki:

  • 3 średnie filety z Pangi
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka ( mała lub ½ większej )
  • 1/8 selera
  • 2 cebule
  • 1 średni ogórek
  • ½ kostki bulionu rybnego Knorra
  • 1 ½ szklanki wody
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki masła
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • 2 łyżeczki sosu Tao-Tao
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • mąka
  • bułka tarta

Rybę posolić , popieprzyć, panierować w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej zmieszanej z mąką. Smażyć na rumiano na oliwie. Pod koniec smażenia dodać 1 łyżkę masła. Odłożyć. Marchew, pietruszkę i seler obrać. Za pomocą obieraczki do ziemniaków pociąć na cienkie podłużne plasterki (lub pokroić na wąskie słupki). Ogórka pokroić bez obierania w cienkie paski (lub słupki). Cebulę pokroić w plasterki. W woku rozgrzać 3 łyżki oliwy. Wrzucić warzywa, cebulę i ogórek i smażyć mieszając przez 10 minut. Zalać wodą. Dodać kostkę bulionową i sos Tao-Tao. Dusić warzywa przez 20 minut. Dodać 1 łyżkę masła. Doprawić mielonym pieprzem. Na warzywach położyć usmażoną rybę. Wok przykryć pokrywką i dusić 5 minut.