Ostry mus pomidorowy z grzankami

30 kwietnia 2018, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Gęsty krem pomidorowy  na ostro – robię jak mam gotowy rosół.

Czas : 15 minut

Składniki :

  • 1 szklanka  rosołu  drobiowego  (można też zrobić na wywarze warzywnym)
  • 4 duże – mięsiste pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kropli tabasco
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżeczka pokrojonego koperku
  • 1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku
  • 4 kromki chleba tostowego
  • olej

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.  Przekroić – usunąć pestki zmiksować w malakserze z rosołem, pokrojonym czosnkiem i koncentratem. Zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem, tabasco.

Z chleba tostowego zrobić  na rozgrzanym oleju grzanki (można je ozdobnie powycinać przedtem). Grzanki zdjąć z tłuszczu i odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym.

Mus pomidorowy podawać w małych miseczkach posypany koperkiem i szczypiorkiem z osobno podanymi grzankami.

Jeśli pomidory są za mało mięsiste i krem jest wg nas za rzadki można rozrobić z kilkoma łyżkami wody 2 łyżki mąki – wlać do wrzącej zupy i zagotować – zgęstnieje. Ale moim zdaniem wystarczy dobrać odpowiednie pomidory np.

file1305825213