Ostry mus pomidorowy z grzankami
Gęsty krem pomidorowy na ostro – robię jak mam gotowy rosół.
Czas : 15 minut
Składniki :
- 1 szklanka rosołu drobiowego (można też zrobić na wywarze warzywnym)
- 4 duże – mięsiste pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- kilka kropli tabasco
- sól
- cukier
- 1 łyżeczka pokrojonego koperku
- 1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku
- 4 kromki chleba tostowego
- olej
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Przekroić – usunąć pestki zmiksować w malakserze z rosołem, pokrojonym czosnkiem i koncentratem. Zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem, tabasco.
Z chleba tostowego zrobić na rozgrzanym oleju grzanki (można je ozdobnie powycinać przedtem). Grzanki zdjąć z tłuszczu i odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym.
Mus pomidorowy podawać w małych miseczkach posypany koperkiem i szczypiorkiem z osobno podanymi grzankami.
Jeśli pomidory są za mało mięsiste i krem jest wg nas za rzadki można rozrobić z kilkoma łyżkami wody 2 łyżki mąki – wlać do wrzącej zupy i zagotować – zgęstnieje. Ale moim zdaniem wystarczy dobrać odpowiednie pomidory np.