Oryginalne i niebanalne przepisy na zupy

20 grudnia 2019, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Rosół, pomidorowa, buraczkowa…. ile można jeść to samo? Pomyśleliście kiedyś o zrobieniu czegoś nowego i niespotykanego? Zebraliśmy dla Was najdziwniejsze zupy, abyście sami mogli się przekonać co najlepiej smakuje. 

 

zupa bananowa

Bananowa

Co kupić?

  • mleko 1 litr
  • banan 4 szt
  • cytryna
  • pomarańcza
  • cynamon 0,5 łyżeczki
  • cukier 1 łyżka
  • płatki migdałowe 4 łyżki

Przygotowanie:

Banany należy pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Teraz zagotuj mleko z dodatkiem cynamonu i pozostaw do ostudzenia. Później dodaj do mleka sok z pomarańczy, cukier i banany. Odstaw zupę do lodówki i podawaj posypaną płatkami migdałów.

 

Bananowa z curry

zupa bananowa z curry

Co kupić?

  • 20-25 dag obranych i drobno pokrojonych ziemniaków
  • 1 posiekana cebula
  • 1 nieduży pokrojony seler naciowy
  • 1 duże zielone obrane i grubo pokrojone jabłko
  • 1 obrany i grubo pokrojony niezbyt dojrzały banan
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól

Przygotowanie:

Owoce z warzywami ugotuj w bulionie do miękkości ok 15 minut. Następnie dodaj śmietanę, masło, curry i sól. Delikatnie podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia i całość zmiksuj. Podawaj zupę z drobno posiekanym szczypiorkiem.

 

Chlebowa

zupa chlebowa

Co kupić?

  • chleb czerstwy 400 gram
  • bulion warzywny 1,5 litra
  • czosnek 5 ząbków
  • olej do smażenia 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • kminek 2 łyżeczki
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Podsmaż pokruszony chleb na patelni. Kiedy się zarumieni należy dodać drobno pokrojony czosnek. Następnie podgrzej bulion, dodaj do niego podsmażony chleb i podgrzej 20 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dorzuć kminek, sól oraz pieprz.Całość zmiksuj, jeżeli zupa jest za gęsta możesz dodać odrobinę wody.  Zupę możesz podawać w kromce chleba lub w talerzu. Posypuj natką pietruszki.

 

Malinowa

zupa malinowa

 

Co kupić?

  • maliny 0,5 kg
  • woda 1 litr
  • cukier
  • śmietana 12% 100 ml
  • mąka pszenna 2 łyżki

Przygotowanie:

Maliny zalej wodą i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj cukier i zmiksuj całość. Następnie zapraw mąką ze śmietaną i podawaj z makaronem.

 

Chrzanowa

zupa chrzanowa

Co kupić?

  • chrzan tarty 2 łyżki
  • śmietana 1 szklanka
  • masło 1 łyżka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • sól

Przygotowanie:

Chrzan wyłóż na gęste sito, sparz wrzątkiem i odcedź. Duś chrzan na maśle, na małym ok 3 minuty. Ciągle mieszając dodawaj bulionu. Następnie roztrzep śmietanę z mąką i wymieszaj z kilkoma łyżkami zupy.  Całość zagotuj przyprawiając sokiem z cytryny, cukrem i solą. Najlepiej podawać z grzankami.

 

Zupa z mielonym mięsem i serem topionym

zupa z miesem mielonym

Składniki:

30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

2 cebule czosnkowe

1,5 litra warzywnego bulionu lub wody (jeśli nie masz bulionu do zupy dodaj marchewkę i pora a potem zblenduj warzywa i dodaj je do zupy)

2 topione śmietankowe serki

dwa ząbki czosnku

gałka muszkatołowa

szczypta chili lub ostrej papryki

pieprz świeżo mielony

kubek śmietany 30 %

ziemniak

zioła: tymianek, natka pietruszki, mięta lub majeranek

Przygotowanie:

Na oleju podsmażyć cebulę, pokrojoną w piórka lub kostkę, dodaj mielone mięso, podsmaż chwilę, dodaj przyprawy i czosnek. Podlej całość bulionem i duś około 10 minut.  Przełóż do miseczki podsmażone mięso. Do drugiego garnka dodaj bulion, pokrojonego ziemniaka  i gotuj do miękkości, dodaj serki, rozpuść w bulionie. Zupę zmiksuj na gładka masę, dodaj mielone mięso, na koniec dodaj śmietanę i resztę ziół.

Zupa spas

zupa spas

 

Co kupić?

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 150 g ugotowanej pszenicy
  • cebula
  • 30 g masła
  • świeża kolendra/mięta
  • pół łyżki soli

Przygotowanie:

Masło rozpuść w garnku i usmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj łyżkę mąki oraz jogurt i cały czas mieszaj.  Teraz dodaj ugotowaną wcześniej pszenicę oraz gorącą wodę. Delikatnie zwiększ ogień i poczekaj do wrzenia. Pod koniec wystarczy, że dodasz kolendrę, miętę oraz sól.

Zupa miso

zupa miso

Co kupić?

  • 1 torebka miso (do kupienia w sklepie ze zdrową lub orientalną żywnością)
  • włoszczyzna
  • 1 serek tofu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • garść grzybków shiitake

Przygotowanie:

Grzyby należy namoczyć i ugotować.  Następnie ugotuj wywar z włoszczyzną w 1 litrze wody przez 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Wyjmij warzywa i dodaj koncentrat zupy miso. Całość lekko podgrzej cały czas mieszając. Nie wolno doprowadzić do wrzenia. Ilość dodawanego koncentratu zależy od Waszego smaku i gustu. Tofu pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj. Do miseczek włóż tofu i ugotowane grzybki, zalej je zupą i posyp szczypiorkiem. Zupa wspaniale smakuje zimą, ponieważ bardzo rozgrzewa.

Z soczewicy

zupa z soczewicy

Co kupić?

  •  1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 200 g soczewicy z puszki lub suchej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chilli
  • sól do smaku
  • oliwa
  • opcjonalnie 3 łyżki pestek z dyni

Przygotowanie:

Cebulę, marchewkę, ziemniaki kroimy w małą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie oliwę rozgrzej w dużym garnku, wrzucić cebulę, czosnek i imbir oraz pozostałe przyprawy. Po chwili dodaj marchewkę, ziemniaki i soczewicę, a następnie podsmaż przez minutę i wlej bulion. Gotuj całość na średnim gazie 30-40 min., co jakiś czas mieszając. Dodaj pod koniec sól oraz przyprawy. Gotuj przez kolejne 5-10 min. (soczewica powinna się rozpaść, a ziemniaki i marchew być miękkie). Zupę lekko zmiksuj i  podawaj z podprażonymi pestkami dyni.

Zupa w dyni

  • duża dynia około 2,5 kg
  • woreczek ryżu
  • litr mleka
  • 2 łyzki masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 40 dag startego żółtego sera
  • cytryna
  • łyżeczka tymianku
  • łyżka pieprzu
  • sól

Ze środka dyni wybrać pestki oraz miąższ. Masło utrzeć z 1/2 łyżeczki soli i pieprzu na gładką masę i wysmarować wnętrze dyni. Mleko zagotować i wlać do dyni, dodać ryż, tymianek, posiekana natkę i skórkę startą z cytryny i tymianek. Przykryć pokrywką z dyni i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  – piec około 2,5 godziny. Potem dodać ser, przyprawić do smaku. Metalową łyżką wyskrobać ugotowany miękki miąższ ze ścianek dyni i dodać do zupy, Dokładnie wymieszać i podawać gorącą z bagietką.

 

zobacz również:

Pomysły i przepisy na pulpety w różnych sosach

Jesienne zupy – przepisy

Sałatki warstwowe – przepisy

Dania na zimę – co nas rozgrzewa?

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz