Oryginalne i niebanalne przepisy na zupy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Oryginalne i niebanalne przepisy na zupy

20 grudnia 2019, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Rosół, pomidorowa, buraczkowa…. ile można jeść to samo? Pomyśleliście kiedyś o zrobieniu czegoś nowego i niespotykanego? Zebraliśmy dla Was najdziwniejsze zupy, abyście sami mogli się przekonać co najlepiej smakuje. 

 

zupa bananowa

Bananowa

Co kupić?

  • mleko 1 litr
  • banan 4 szt
  • cytryna
  • pomarańcza
  • cynamon 0,5 łyżeczki
  • cukier 1 łyżka
  • płatki migdałowe 4 łyżki

Przygotowanie:

Banany należy pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Teraz zagotuj mleko z dodatkiem cynamonu i pozostaw do ostudzenia. Później dodaj do mleka sok z pomarańczy, cukier i banany. Odstaw zupę do lodówki i podawaj posypaną płatkami migdałów.

 

Bananowa z curry

zupa bananowa z curry

Co kupić?

  • 20-25 dag obranych i drobno pokrojonych ziemniaków
  • 1 posiekana cebula
  • 1 nieduży pokrojony seler naciowy
  • 1 duże zielone obrane i grubo pokrojone jabłko
  • 1 obrany i grubo pokrojony niezbyt dojrzały banan
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól

Przygotowanie:

Owoce z warzywami ugotuj w bulionie do miękkości ok 15 minut. Następnie dodaj śmietanę, masło, curry i sól. Delikatnie podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia i całość zmiksuj. Podawaj zupę z drobno posiekanym szczypiorkiem.

 

Chlebowa

zupa chlebowa

Co kupić?

  • chleb czerstwy 400 gram
  • bulion warzywny 1,5 litra
  • czosnek 5 ząbków
  • olej do smażenia 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • kminek 2 łyżeczki
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Podsmaż pokruszony chleb na patelni. Kiedy się zarumieni należy dodać drobno pokrojony czosnek. Następnie podgrzej bulion, dodaj do niego podsmażony chleb i podgrzej 20 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dorzuć kminek, sól oraz pieprz.Całość zmiksuj, jeżeli zupa jest za gęsta możesz dodać odrobinę wody.  Zupę możesz podawać w kromce chleba lub w talerzu. Posypuj natką pietruszki.

 

Malinowa

zupa malinowa

 

Co kupić?

  • maliny 0,5 kg
  • woda 1 litr
  • cukier
  • śmietana 12% 100 ml
  • mąka pszenna 2 łyżki

Przygotowanie:

Maliny zalej wodą i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj cukier i zmiksuj całość. Następnie zapraw mąką ze śmietaną i podawaj z makaronem.

 

Chrzanowa

zupa chrzanowa

Co kupić?

  • chrzan tarty 2 łyżki
  • śmietana 1 szklanka
  • masło 1 łyżka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • sól

Przygotowanie:

Chrzan wyłóż na gęste sito, sparz wrzątkiem i odcedź. Duś chrzan na maśle, na małym ok 3 minuty. Ciągle mieszając dodawaj bulionu. Następnie roztrzep śmietanę z mąką i wymieszaj z kilkoma łyżkami zupy.  Całość zagotuj przyprawiając sokiem z cytryny, cukrem i solą. Najlepiej podawać z grzankami.

 

Zupa z mielonym mięsem i serem topionym

zupa z miesem mielonym

Składniki:

30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

2 cebule czosnkowe

1,5 litra warzywnego bulionu lub wody (jeśli nie masz bulionu do zupy dodaj marchewkę i pora a potem zblenduj warzywa i dodaj je do zupy)

2 topione śmietankowe serki

dwa ząbki czosnku

gałka muszkatołowa

szczypta chili lub ostrej papryki

pieprz świeżo mielony

kubek śmietany 30 %

ziemniak

zioła: tymianek, natka pietruszki, mięta lub majeranek

Przygotowanie:

Na oleju podsmażyć cebulę, pokrojoną w piórka lub kostkę, dodaj mielone mięso, podsmaż chwilę, dodaj przyprawy i czosnek. Podlej całość bulionem i duś około 10 minut.  Przełóż do miseczki podsmażone mięso. Do drugiego garnka dodaj bulion, pokrojonego ziemniaka  i gotuj do miękkości, dodaj serki, rozpuść w bulionie. Zupę zmiksuj na gładka masę, dodaj mielone mięso, na koniec dodaj śmietanę i resztę ziół.

Zupa spas

zupa spas

 

Co kupić?

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 150 g ugotowanej pszenicy
  • cebula
  • 30 g masła
  • świeża kolendra/mięta
  • pół łyżki soli

Przygotowanie:

Masło rozpuść w garnku i usmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj łyżkę mąki oraz jogurt i cały czas mieszaj.  Teraz dodaj ugotowaną wcześniej pszenicę oraz gorącą wodę. Delikatnie zwiększ ogień i poczekaj do wrzenia. Pod koniec wystarczy, że dodasz kolendrę, miętę oraz sól.

Zupa miso

zupa miso

Co kupić?

  • 1 torebka miso (do kupienia w sklepie ze zdrową lub orientalną żywnością)
  • włoszczyzna
  • 1 serek tofu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • garść grzybków shiitake

Przygotowanie:

Grzyby należy namoczyć i ugotować.  Następnie ugotuj wywar z włoszczyzną w 1 litrze wody przez 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Wyjmij warzywa i dodaj koncentrat zupy miso. Całość lekko podgrzej cały czas mieszając. Nie wolno doprowadzić do wrzenia. Ilość dodawanego koncentratu zależy od Waszego smaku i gustu. Tofu pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj. Do miseczek włóż tofu i ugotowane grzybki, zalej je zupą i posyp szczypiorkiem. Zupa wspaniale smakuje zimą, ponieważ bardzo rozgrzewa.

Z soczewicy

zupa z soczewicy

Co kupić?

  •  1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 200 g soczewicy z puszki lub suchej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chilli
  • sól do smaku
  • oliwa
  • opcjonalnie 3 łyżki pestek z dyni

Przygotowanie:

Cebulę, marchewkę, ziemniaki kroimy w małą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie oliwę rozgrzej w dużym garnku, wrzucić cebulę, czosnek i imbir oraz pozostałe przyprawy. Po chwili dodaj marchewkę, ziemniaki i soczewicę, a następnie podsmaż przez minutę i wlej bulion. Gotuj całość na średnim gazie 30-40 min., co jakiś czas mieszając. Dodaj pod koniec sól oraz przyprawy. Gotuj przez kolejne 5-10 min. (soczewica powinna się rozpaść, a ziemniaki i marchew być miękkie). Zupę lekko zmiksuj i  podawaj z podprażonymi pestkami dyni.

Zupa w dyni

  • duża dynia około 2,5 kg
  • woreczek ryżu
  • litr mleka
  • 2 łyzki masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 40 dag startego żółtego sera
  • cytryna
  • łyżeczka tymianku
  • łyżka pieprzu
  • sól

Ze środka dyni wybrać pestki oraz miąższ. Masło utrzeć z 1/2 łyżeczki soli i pieprzu na gładką masę i wysmarować wnętrze dyni. Mleko zagotować i wlać do dyni, dodać ryż, tymianek, posiekana natkę i skórkę startą z cytryny i tymianek. Przykryć pokrywką z dyni i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  – piec około 2,5 godziny. Potem dodać ser, przyprawić do smaku. Metalową łyżką wyskrobać ugotowany miękki miąższ ze ścianek dyni i dodać do zupy, Dokładnie wymieszać i podawać gorącą z bagietką.

 

zobacz również:

Pomysły i przepisy na pulpety w różnych sosach

Jesienne zupy – przepisy

Sałatki warstwowe – przepisy

Dania na zimę – co nas rozgrzewa?

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...