Oponki serowe
Artykuł zewnętrzny
- Składniki :
- 50 dag mąki pszennej,
- 50 dag zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu,
- olej do smażenia,
- cukier puder zmieszany z cukrem waniliowym do posypania oponek.
Opis przygotowania :
Ze wszystkich składników (oprócz oleju) wyrobić ciasto.
Wałkować je na grubość około 1 centymetra.
Wykrawać krążki z dziurką.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron na złoty kolor.
Gdy ociekną z tłuszczu na papierowych ręcznikach posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego.
Wałkować je na grubość około 1 centymetra.
Wykrawać krążki z dziurką.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron na złoty kolor.
Gdy ociekną z tłuszczu na papierowych ręcznikach posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego.