Marynowane płaty śledziowe z papryką

8 marca 2010, dodał: kamil
Artykuł zewnętrzny

składniki:

*  płatów śledziowych 6-7 szt
* cebule 2 średnie
* listki laurowe 2 szt
* ziele angielskie 3-4 szt
* gorczycy białej 1/2 łyżeczki
* cukier 1 łyżka płaska
* wody 1 szklanka
* octu 375 ml
* marchewka 1 średnia szt
* ogórek kiszony 1 duży (80g)
* papryka czerwona 1 średnia sztuka
* mleko 2 % 1 litr

1. płaty moczymy około półtora godziny w wodzie z mlekiem
2. w tym czasie cebulę kroimy w krążki,marchewkę w talarki
3. zalewamy wodą,dodajemy cukier listek,ziele,gorczyce gotujemy około 5 minut
4. następnie wlewamy ocet i zagotowujemy
5. odstawiamy do ostygnięcia
6. wymoczone płaty płuczemy,odciskamy z wody
7. na rozłożony płat kładziemy ostudzoną marchewkę, cebulkę,pasek ogórka,papryki
8. zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką
9. układamy w słoiku zalewamy zalewą,wkładamy resztę marchewki i cebulki ,
10. najlepiej podawać po 2 dniach.

file1268072026



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz