Omlety – różne rodzaje i porady, kalorie

19 września 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Omlet to bardzo popularna potrawa składająca się z jajek oraz dowolnie wybranych dodatków w zależności od gustów kulinarnych. Najlepsze w omlecie jest to, że można go spożywać na różne  sposoby. Smakuje zarówno na słodko, jak i słono. Zobacz ile kalorii posiada omlet, jakie posiada właściwości odżywcze oraz co jeszcze warto o nim wiedzieć.

 

Co nieco o omlecie

Omlet był znany już w starożytności, ale w wersji o wiele mniej wyrafinowanej.Dopiero w XIV wieku Francuzi zmienili przepis i omlet stał się udoskonalony. Prawdopodobnie omlet zyskał swoją sławę dzięki Napoleonowi Bonaparte. Kiedy podróżował ze swoją armią przez południową Francję, to jeden z mieszkańców poczęstował go właśnie omletem. Natomiast w naszym kraju omlet zyskał sławę dzięki Marysieńce Sobieskiej.

 

Wariacje omletów

Jak wiadomo główny składnik omletu to jajka. 

Najczęstsze dodatki to:

  • szynka
  • mięso
  • boczek
  • warzywa
  • pieczarki
  • szczypiorek
  • ser

Omlet smaży się na patelni z rozgrzanym olejem lub masłem. Czasem do jajek dodaje się również mleko lub śmietanę, a nawet mąkę do uzyskania większej puszystości.

Co ciekawe można zrobić również omlet białkowy, czyli wykonany jedynie z białek jajka.

Każdy kraj posiada nawet swój charakterystyczny omlet. Przykładowo:

W kuchni irańskiej słynny jest omlet ze smażoną cebulą oraz szpinakiem, a jako dodatek dodają tylko koperek.

Omlety w Stanach Zjednoczonych podaje się z szynką, cebulą  oraz  zieloną papryką. Jako dodatki używa się sera i ziemniaków.

 

Jeżeli masz ochotę na omlet ze słodkim to możesz wziąć przepis od mieszkańców Wiednia, którzy do omletu dodają mąkę, mleko i rodzynki.

Właściwości odżywcze

Jajka są bogate w białko,tłuszcze nienasycone i kwasy omega -3. Niestety jaja są również źródłem cholesterolu więc osoby z podwyższonym stężeniem muszą ograniczać ich spożywanie.

Co jeszcze znajdziesz w jajkach?

  • witaminę A
  • Witaminę D
  • witaminę E
  • witaminę B12
  • witaminę B2
  • żelazo
  • fosfor

Jedząc jajka wspomagasz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz odpornościowego. Natomiast zawarta w jajkach luteina i zeaksantyna zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej oka i wpływa korzystnie na proces widzenia.

Dodatki do omleta wpływają również na jego wartości odżywcze. Jak wiadomo omlety z warzywami będą o wiele zdrowsze od tych z dodatkiem boczku i sera.

Omlet ze szpinakiem – kalorie oraz  wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość kaloryczna – 138 kcal

Białko – 5,4 g
Tłuszcz – 9,7 g

– kwasy tłuszczowe nasycone – 5,63 g
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 2,73 g
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 0,55 g

Cholesterol – 94,0 g
Węglowodany – 9,3 g
Błonnik – 2,4 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Wapń – 99,0 mg (10%)
Sód – 54,0 mg (4%)
Fosfor – 77,0 mg (11%)
Potas – 248,0 mg (7%)
Żelazo – 3,00 mg (30%)
Magnez – 50,0 mg (13%)
Cynk – 1,03 mg (9%)
Miedź – 0,11 mg (16%)

Witaminy

Witamina B1 – 0,078 mg (6%)
Witamina B2 – 0,226 mg (17%)
Witamin B6 – 0,18 mg (14%)
Niacyna – 0,4 mg (3%)
Witamina B12 – 0,34 µg (14%)
Witamina E – 1,81 µg (18%)
Foliany – 113,0 µg (28%)
Witamina C – 32,6 mg (36%)
Witamina A – 656,0 µg (73%)
Witamina D – 0,41 µg (3%)

Wartość odżywcza: baza danych IŻŻ, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Przygotowanie omletu

Omlet robi się bardzo szybko i łatwo. Wystarczy przygotować jajka, sól, pieprz oraz masło. Jajka ubij z przyprawami i smaż na patelni. Dodaj ulubione składniki typu warzywa i mięso. Kiedy jajka się zetną podważ brzegi omleta, aby płynna masa również się ścięła.

 

Jeżeli masz ochotę na omlet dietetyczny to przygotuj go na oleju rzepakowym lub kokosowym. Możesz również zrobić omlet z samych białek, dzięki czemu omlet będzie zawierał mniej cholesterolu.  Jako dodatki wybierz szpinak, pomidory, szparagi, paprykę, jarmuż lub cukinię. Natomiast mąkę zastąp płatkami owsianymi, ser zastąp tym o obniżonej zawartości tłuszczu, a boczek, szynką drobiową.