Omlet z cebulą czerwoną i chili
Artykuł zewnętrzny
składniki:
3 jaja
czerwona cebula posiekana w piórka
jedno chili ostre bez pestek posiekane w cienkie paseczki
łyżka oliwy
masło 1 łyżka
sól, pieprz
parmezan do posypania
cebulka dymka
łyżeczka miodu
sok z cytryny – kilka kropli
opcjonalnie: rozmaryn lub natka pietruszki
Cebulą z chili podsmażyć na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Jak już cebulka będzie miękka, dodać miód i sok z cytryny, dodać łyżeczkę masła.
W misce rozbełtać jaja, doprawić, dodać posiekaną dymkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać jajka. Zgarniać łopatką jajka do środka patelni (zawijając niejako), zetrzeć parmezan i posypać ścinający się omlet. Dodać na koniec cebulę na wierzch omleta.