Pyszny, lekki i cudownie kolorowy pasztet z jajek na świąteczny stół | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pyszny, lekki i cudownie kolorowy pasztet z jajek na świąteczny stół

21 marca 2024, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Pasztet z jajek to pomysł na typowe danie wielkanocne. Ale możemy także zaskoczyć i przygotować go w wersji eleganckiej. musimy pamiętać, że aby pasztet z jajek wyszedł smaczny, należy dobrze go doprawić, bowiem jajka same w sobie są dość mdłe. Końcowy smak oczywiście zależy od naszych upodobań, ale warto spróbować naszego przepisu, który zawsze się udaje i zawsze zachwyca. W naszym przepisie proponujemy doprawiać go podsmażonym na maśle porem oraz natką pietruszki i rozmarynem.

Pasztet jajeczny dobrze smakuje z sosem ziołowym lub chrzanowym, zrobionym na bazie jogurtu greckiego i majonezu lub śmietany. To niezastąpione danie na wielkanocnym stole, idealne dla osób, które nie jedzą mięsa, a mają ochotę na coś pysznego. To idealny pasztet świąteczny bez majonezu i musztardy w sam raz na Wielkanoc. Pyszny, lekki i cudownie kolorowy.

Pasztet z jajek z porem, doprawiony rozmarynem i gałką muszkatołową powinni pokochać wszyscy smakosze. Doskonale sprawdzi się jako jedna z potraw na wielkanocne śniadanie lub świąteczne biesiadowanie w gronie rodziny lub przyjaciół. W proponowanym przepisie do pasztetu dodajemy także natkę pietruszki, ale można ją zastąpić innymi ziołami, jak koperek, szczypiorek lub czosnek niedźwiedzi. Do masy warto dodać również 3-4 łyżki ostrego startego żółtego sera, aby miał ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak.

Jeśli chcemy, aby nasz pasztet z jajek prezentował się bardziej elegancko i okazale, do pasztetowej masy dodajemy tylko 8 jajek ugotowanych na twardo, a pozostałe kroimy na pół i układamy na wierzchu pasztetu przykrywając cienką warstwą masy.

Składniki:
– 14 jajek ugotowanych na twardo
– 2 jajka surowe
– 1 por
– 100 g śmietany 18%
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 1 łyżka masła
– 4 łyżki bułki tartej
– szczypta suszonego rozmarynu
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Pory umyć, pokroić w krążki i poddusić na rozgrzanym maśle. Ugotowane jajka obierać, drobno posiekać i wymieszać z porami, posiekaną natką pietruszki i surowymi jajkami. Dodać bułkę tartą – masę doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i gałką muszkatołową. Małą foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać bułką. Nałożyć masę i wyrównać wierzch. Piec pasztet z jajek 35-40 min., aż będzie miał złoty kolor.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...