Mix z oliwkami po japońsku

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czyli Obento z Oliwkami z  Ole. Mogą Japończycy zabierać swoje Obento do pracy, w podróż , na piknik – możemy i my zabierać swoje Ole .

Czas :30 minut

Składniki :

-,,Mix z suszonymi pomidorami w oleju ziołowym ”

-,,Mix z papryką w oleju ziołowym ”

-,,Oliwki z czosnkiem krojonym w oleju z ziołami ”

-Oliwki drylowane całe ” ( zielone )

-,,Oliwki nadziewane pastą paprykową ”

-,,Felisos ser solankowy z zielonymi oliwkami w oleju ”

-,,Felisos ser solankowy z czarnymi oliwkami w oleju ”

-,,Oliwki czarne krojone ”

-,,Oliwki zielone krojone ”

-kilka suszonych pomidorów

-oliwa

-czosnek

-pieprz mielony

odrobina miąższu z bułki

natka pietruszki

ocet balsamiczny

mielone orzechy

1 jajko

kilka plasterków polędwicy surowej wędzonej

kilka kawałków sera żółtego marynowanego w oliwie

kilka plasterków sera żółtego ostrego

2 cienkie cielęce paróweczki

mix sałat

gruszka pokrojona na ćwiartki

kilka pomidorków koktajlowych

Tosty z kilku kawałków chleba tostowego

Zaczynamy od ugotowania jajka na twardo.

W czasie kiedy się gotuje miksujemy trochę  oliwek czarnych krojonych z natką pietruszki, ząbkiem czosnku, miąższem z bułki , octem balsamicznym na Tapenadę .Potem oliwki zielone krojone z natką pietruszki, odrobiną miąższu z bułki i mielonymi orzechami miksujemy na drugą Tapenadę .Wkładamy oba rodzaje w ozdobne pojemniczki zamykane .

Parówki kroimy na trzy i nacinamy w tzw ,, Ośmiorniczki „- a potem wkładamy do wrzątku by się rozwinęły . Wyjmujemy i studzimy .

W pojemniczkach ( lub tak jak ja tutaj w papierowych foremkach do mufinków ) układamy poszczególne przekąski – jajko- ,,ośmiorniczki z parówek ” -polędwicę , sery .Do każdego pojemniczka dokładamy jeden lub dwa rodzaje oliwek ( po kilka sztuk). Proponuję np razem z serem żółtym w plastrach i marynowanym podać oba rodzaje Felisos ( z czarnymi i zielonymi oliwkami ) .Do ,,ośmiorniczek „Mix z suszonymi pomidorami .Do polędwicy- Mix z papryką w oleju ziołowym .Do jajka zielone oliwki drylowane całe .Resztę oliwek tj. czarne całe, zielone z czosnkiem krojonym w oleju , i oliwki nadziewane pastą paprykową rozłożyć wg uznania.

Zrobić tosty i przekroić na trójkąty ,

Pojemnik na Obento ( takie japońskie pudełeczko na II śniadanie – czasem bardzo ozdobne i kilku warstwowe ) – pudełko na II śniadanie lub koszyk piknikowy wykładamy serwetkami. Umieszczamy w nich poszczególne przekąski , pomidorki koktajlowe , gruszkę , Tapenady , listki sałat .

W przekąski powbijać wykałaczki lub ,, szpileczki ” to koreczków lub specjalne japońskie zapinki do Obento. Jak ktoś umie jeść pałeczkami to zabieramy pałeczki – jak nie to proponuję na spód pudełeczka włożyć sztućce , talerzyki jednorazowe .

Jeszcze tylko coś do picia i uczta z Ole gotowa .

A tak przy okazji to akurat oliwki we wszystkich tych odmianach stoją u mnie stale ( i to z reguły otwarte w lodówce bo wszyscy ciągle je podjadają – nie było więc problemu z tym żeby użyć wielu odmian w jednym posiłku .

Gorąco taki zestaw wszystkim miłośnikom oliwek polecam .

file1292845073