Mix z oliwkami po japońsku

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czyli Obento z Oliwkami z  Ole. Mogą Japończycy zabierać swoje Obento do pracy, w podróż , na piknik – możemy i my zabierać swoje Ole .

Czas :30 minut

Składniki :

-,,Mix z suszonymi pomidorami w oleju ziołowym ”

-,,Mix z papryką w oleju ziołowym ”

-,,Oliwki z czosnkiem krojonym w oleju z ziołami ”

-Oliwki drylowane całe ” ( zielone )

-,,Oliwki nadziewane pastą paprykową ”

-,,Felisos ser solankowy z zielonymi oliwkami w oleju ”

-,,Felisos ser solankowy z czarnymi oliwkami w oleju ”

-,,Oliwki czarne krojone ”

-,,Oliwki zielone krojone ”

-kilka suszonych pomidorów

-oliwa

-czosnek

-pieprz mielony

odrobina miąższu z bułki

natka pietruszki

ocet balsamiczny

mielone orzechy

1 jajko

kilka plasterków polędwicy surowej wędzonej

kilka kawałków sera żółtego marynowanego w oliwie

kilka plasterków sera żółtego ostrego

2 cienkie cielęce paróweczki

mix sałat

gruszka pokrojona na ćwiartki

kilka pomidorków koktajlowych

Tosty z kilku kawałków chleba tostowego

Zaczynamy od ugotowania jajka na twardo.

W czasie kiedy się gotuje miksujemy trochę  oliwek czarnych krojonych z natką pietruszki, ząbkiem czosnku, miąższem z bułki , octem balsamicznym na Tapenadę .Potem oliwki zielone krojone z natką pietruszki, odrobiną miąższu z bułki i mielonymi orzechami miksujemy na drugą Tapenadę .Wkładamy oba rodzaje w ozdobne pojemniczki zamykane .

Parówki kroimy na trzy i nacinamy w tzw ,, Ośmiorniczki „- a potem wkładamy do wrzątku by się rozwinęły . Wyjmujemy i studzimy .

W pojemniczkach ( lub tak jak ja tutaj w papierowych foremkach do mufinków ) układamy poszczególne przekąski – jajko- ,,ośmiorniczki z parówek ” -polędwicę , sery .Do każdego pojemniczka dokładamy jeden lub dwa rodzaje oliwek ( po kilka sztuk). Proponuję np razem z serem żółtym w plastrach i marynowanym podać oba rodzaje Felisos ( z czarnymi i zielonymi oliwkami ) .Do ,,ośmiorniczek „Mix z suszonymi pomidorami .Do polędwicy- Mix z papryką w oleju ziołowym .Do jajka zielone oliwki drylowane całe .Resztę oliwek tj. czarne całe, zielone z czosnkiem krojonym w oleju , i oliwki nadziewane pastą paprykową rozłożyć wg uznania.

Zrobić tosty i przekroić na trójkąty ,

Pojemnik na Obento ( takie japońskie pudełeczko na II śniadanie – czasem bardzo ozdobne i kilku warstwowe ) – pudełko na II śniadanie lub koszyk piknikowy wykładamy serwetkami. Umieszczamy w nich poszczególne przekąski , pomidorki koktajlowe , gruszkę , Tapenady , listki sałat .

W przekąski powbijać wykałaczki lub ,, szpileczki ” to koreczków lub specjalne japońskie zapinki do Obento. Jak ktoś umie jeść pałeczkami to zabieramy pałeczki – jak nie to proponuję na spód pudełeczka włożyć sztućce , talerzyki jednorazowe .

Jeszcze tylko coś do picia i uczta z Ole gotowa .

A tak przy okazji to akurat oliwki we wszystkich tych odmianach stoją u mnie stale ( i to z reguły otwarte w lodówce bo wszyscy ciągle je podjadają – nie było więc problemu z tym żeby użyć wielu odmian w jednym posiłku .

Gorąco taki zestaw wszystkim miłośnikom oliwek polecam .

file1292845073



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...