Olejek mastyksowy – właściwości i zastosowanie

8 lipca 2019, dodał: Dagmara

Mastyks czyli miękką żywicę uzyskuje się z drzew pistacji kleistej. Posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych i działa przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie. Ponad to mastyks doskonale oczyszcza skórę i zwalcza przebarwienia. Zobacz w jaki sposób jeszcze się go wykorzystuje i jakie cenne właściwości posiada.

olej mastyksowy

Co nieco o mastyksie

Inaczej nazywana Mastiha czyli żywica. Zbiera się ją ręcznie poprzez nacinanie kory drzewa pistacji kleistej. Drzewo rośnie na greckiej wyspie Chios i to jest jedyne miejsce, gdzie można je spotkać. To sprawia, że mastyks jest bardzo kosztowny i cenny. Na żywicę mówi się również Łzy Chios ze względu na kształt łzy podczas wypływania żywicy.

Następnie zastygnięte krople zostają umyte i osuszone na słońcu, aby stały się kruche i przezroczyste. W tej postaci mastyks można nawet żuć, jednak nie poleca się tego robić przez wzgląd na gorzki smak. Jednak pozytywnie wpływa na jamę ustną oraz zęby a w dodatku można z tego zrobić olejek o cennych właściwościach.

olej mastyksowy

Właściwości olejku mastyksowego

Przede wszystkim olejek cudownie działa na skórę, ponieważ wykazuje właściwości antybakteryjne oraz oczyszczające. Dzięki antyoksydantom usuwa wolne rodniki i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Olejek wykazuje również działanie antynowotworowe.

Mastyks produkuje kolagen, który z kolei wygładzi wszystkie zmarszczki i poprawi elastyczność oraz jędrność skóry. Idealnie sprawdzi się również przy zmianach trądzikowych  oraz wszelkich przebarwieniach. Olejek mastyksowy zaleca się stosować osobom z przetłuszczającą się cerą, ponieważ mastyks zmniejsza wydzielanie się sebum.

Kolejną właściwością łez Chios jest wzmacnianie zębów, odświeżanie oddechu oraz eliminowanie wszelkich bakterii w jamie ustnej. Dodaje się mastyks do wypełnień stomatologicznych, środków na próchnicę i gum do żucia. Stosuje go wielu dentystów i ortodontów.

olej mastyksowy

Zastosowanie Łez Chios

Olej mastyksowy najczęściej wykorzystuje przemysł kosmetyczny. Znajdziesz go głównie w kremach, maseczkach odżywczych, balsamach oraz perfumach a nawet maściach na dolegliwości skórne. W sklepach dostaniesz również czysty olejek, który idealnie nada się jako baza pod kremy do twarzy czy maseczki.

Innym zastosowaniem olejku mastyksowego jest leczenie dolegliwości układu pokarmowego. Olejek świetnie radzi sobie ze zwalczaniem bakterii typu helikobacter pylori, która powoduje wrzody żołądka i stany zapalne dwunastnicy. Mastyks to również idealny lek na problemy trawienne i infekcje układu oddechowego.

olejek mastyksowy

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Oryginalna forma i intrygujący efekt świetlny - teraz w promocyjnej cenie!
Cena:
699 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Trójwarstwowe dno z aluminiowym dyskiem, miarka, lejek i system odcedzania - wyższa jakość gotowania!
Cena:
649 zł
Pełen wdzięku komplet wykonany ze zmysłowego, szyfonowego materiału
Cena:
96 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Pasożyty układu pokarmowego
Z tym układem pokarmowym to też ja miałam ostatnio trochę problemów, bo dość mocno...
Meble do salonu
ja zamawiałam narożnik w Caya Design. Lubię robić tego typu zakupy bezpośrednio u producentów...
Pożyczka bez BIK? Brał ktoś?
Kiedyś te firmy nie sprawdzały BIK. Sprawdzały KRD i inne rejestry. teraz na...
Coraz częstsze bóle nóg
Ale co oznacza często? Raz na dzień, kilka razy na dzień, kilka razy...