Odchudzająca dieta pomidorowa

24 czerwca 2018, dodał: pinkmause

Odchudzająca dieta pomidorowa – skuteczna, zdrowa i pyszna! Pomidor to król na polskich stołach, dlatego nie może ich zabraknąć w naszych posiłkach. Są soczyste, orzeźwiające i bardzo dietetyczne – jeden pomidor (ok. 80 g) ma zaledwie 19 kcal. Jedząc pomidory w ciągu tygodnia stracimy od 1,5 do 2 kilogramów. Czy nie warto?

Pom_1

Różnią się kształtem, kolorem, twardością i smakiem. Każda z nas ma swoje ulubione. Uwielbiamy je w sałatkach, kochamy pomidorową zupę, nie wyobrażamy sobie letnich kanapek bez pomidora z solą. Wykorzystajmy więc ich rozmaitość, by nieco schudnąć, a przy okazji podreperować zdrowie. Pomidor przywędrował do Polski już dosyć dawno. Jego domem rodzinnym jest Ameryka Południowa. Pierwotnie uprawiany był w Meksyku przez Azteków i to właśnie od nich pochodzi jego nazwa: tomat, angielski odpowiednik tomato. Z włoskiego pomodori czyli dosłownie ujmując „złote jabłka”, a z francuskiego „jabłka miłości”, ponieważ przypisuje się im właściwości afrodyzjakalne.

Dieta pomidorowa to więcej niż dieta odchudzająca. Na czym polega dieta pomidorowa? Jakie są jej efekty? Dieta pomidorowa to 10-dniowa dieta odchudzająca, której podstawę stanowią pomidory – owoce (do warzyw zalicza się je jako produkt żywnościowy). W 94% składają się z wody i zawierają spore ilości błonnika, dzięki czemu po ich zjedzeniu szybko pojawia się uczucie sytości. Jednak dieta pomidorowa jest atrakcyjna nie tylko z powodu odchudzających właściwości pomidorów, lecz także ze względu na ich właściwości zdrowotne. Stanowiące bazę diety pomidory nie tylko sprzyjają procesowi odchudzania, lecz także pozytywnie wpływają na ogólny stan zdrowia (m.in. obniżają ciśnienie krwi) i poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.

Pomidor jest źródłem wielu witamin, składników mineralnych i innych cennych dla zdrowia substancji. Przede wszystkim jest bogatym źródłem potasu (237 mg/100 g), który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i poziom „złego” cholesterolu – LDL, zmniejszając tym samym ryzyko udaru mózgu i miażdżycy oraz innych chorób układu krwionośnego,  gwarantuje prawidłową pracę serca (przy odpowiedniej podaży potasu pracuje wolniej i oszczędniej) i innych mięśni, reguluje ciśnienie krwi. Ponadto przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu przez nerki i ma wpływ na pracę hormonów. Ponieważ działa moczopędnie, zapobiega powstawaniu obrzęków i opuchlizny.

Pom_10

Wraz z jonami sodowymi i chlorkowymi reguluje gospodarkę wodną organizmu, a także sprzyja utrzymaniu jego równowagi kwasowo-zasadowej. Z witamin zawiera najwięcej witaminy A (833 IU/100 g), która ma dobroczynny wpływ na oczy, skórę, włosy i paznokcie. Obecna jest też witamina C, która wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza gojenie się ran. Pomidory zawierają również brom, mający korzystny wpływ na układ nerwowy oraz kwas foliowy dodający energii i poprawiający samopoczucie. Jednak, co najważniejsze, spośród wszystkich warzyw i owoców, to właśnie w pomidorze znajduje się największe stężenie likopenu – silnego przeciwutleniacza, który pomaga zapobiegać wielu chorobom, w tym niektórym chorobom nowotworowym, m.in. rakowi piersi oraz szyjki macicy. Przeciwdziała miażdżycy i zawałom serca. Jeden pomidor dziennie, talerz zupy pomidorowej czy szklanka pomidorowego soku to wystarczająca dzienna dawka likopenu dla naszego organizmu.

Dieta pomidorowa jest przeznaczona dla każdego, kto zmaga się ze zbędnymi kilogramami. Powinny z niej skorzystać zwłaszcza osoby odchudzające się ze skłonnością do nadciśnienia. Dieta pomidorowa jest niskokaloryczna – dzienna wartość energetyczna posiłków wynosi 1000 kcal. W jadłospisie dominują świeże pomidory, jednak nie musi dominować jedynie pomidor zwyczajny. Warto sięgnąć także po inne dostępne w Polsce gatunki pomidorów, np. karłowate, które o każdej porze roku są soczyste, mięsiste i mają wyrazisty smak, czy pachnące pomidory malinowe, o delikatnym, lekko słodkawym smaku. W menu mogą znaleźć się również pomidory bycze serca, które są twarde, mają mało soku i pestek, w związku z tym idealnie pasują do sałatek. Sałatki można przyrządzić również na bazie maleńkich i słodkich pomidorków koktajlowych i pomidorów paprykowych. W sklepach i na straganach są dostępne nie tylko pomidory czerwone, lecz także żółte, o słodkim, ziołowym smaku, zielone, które w smaku przypominają cukinię, a nawet czarne, które z pewnością urozmaicą jadłospis w diecie pomidorowej. Każda jest równie wartościowa.

Wbrew temu, co sugeruje nazwa, dieta pomidorowa nie należy do grupy monodiet bazujących tylko na jednym produkcie spożywczym. W jadłospisie jest także miejsce dla innych produktów, nawet tych, które są powszechnie uważane za kaloryczne, np. makaronów. Pomidory powinny się pojawić w każdym z pięciu posiłków w ciągu dnia, ale oprócz nich w jadłospisie może się znaleźć wiele innych zdrowych produktów – ryby, chude mięso, kasze, oleje. Ważne, aby spożywać je w małych ilościach, tak aby nie przekroczyć dziennego limitu kalorii. Właśnie dlatego jadłospis w diecie pomidorowej odznacza się bogactwem smaków, jest urozmaicony, dzięki czemu przełamuje monotonię, która towarzyszy wielu dietom odchudzającym. Pomidory można bowiem przyrządzać na wiele sposobów, np. zrobić z nich sałatki, gotować, dusić, piec, a nawet przeznaczyć na przetwory. Dieta pomidorowa polega na umiejętnym łączeniu pomidorów z innymi produktami w odpowiednich proporcjach. Dlatego w diecie pomidorowej można znaleźć mnóstwo oryginalnych przepisów, np. na frittatę czy budyń z pomidorów. Zobacz przykładowe przepisy, z których możesz zbudować jadłospis w diecie pomidorowej.

Pom_7

Przykładowy jadłospis w diecie pomidorowej:

Dzień 1

Śniadanie: kromka chleba pełnoziarnistego, serek wiejski lekki (odtłuszczony) – 2 łyżeczki, plasterek pomidora, filiżanka kawy zbożowej
II śniadanie: jabłko
Obiad: 50 g makarony spaghetti, sos pomidorowy z dodatkiem bazylii, czosnku i oliwy z oliwek
Kolacja: chłodnik z pomidorów, melona i papryki (200 ml)

Dzień 2

Śniadanie: 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, plasterek polędwicy drobiowej, 1 pomidor
II śniadanie: wybrany owoc
Obiad: 2 pomidory faszerowane borowikami
Kolacja: 1 grzanka z pomidorową salsą

Dzień 3

Śniadanie: frittata z pomidorami, mozzarellą i bazylią (100 g)
II śniadanie: sok pomidorowy z chili i imbirem (250 ml)
Obiad: 2 pieczone ziemniaki z dipem pomidorowym
Kolacja: sałatka z pomidorów i innych warzyw sezonowych z dodatkiem tartego sera

Dzień 4

Śniadanie: jajecznica z 2 białek, 1 żółtka i dużego pomidora
II śniadanie: pół mango
Obiad: leczo z pomidorami, papryką i kukurydzą (200 g)
Kolacja: grillowane pomidory z pieczarkami (200 g)

Dzień 5

Śniadanie kromka pieczywa chrupkiego, plasterek mozzarelli, plasterek pomidora z bazylią i oliwą
II śniadanie: kubeczek odtłuszczonego jogurtu owocowego
Obiad: zupa-krem z pomidorów z dodatkiem chili i bazylii (250 ml)
Kolacja: budyń z pomidorów (150 g)

Dzień 6

Śniadanie: sałatka jajeczno-pomidorowa (100 g), twarożek ze szczypiorem (100 g)
II śniadanie: sok wielowarzywny (250 ml)
Obiad: stek w pomidorach (150 g)
Kolacja: sałata z kurczakiem i suszonymi pomidorami (150 g)

Dzień 7

Śniadanie: kromka chleba pełnoziarnistego, twarożek z pomidorem
II śniadanie: granat
Obiad: grillowane warzywa (pomidory, cukinia, bakłażan) i pieczarki polane sokiem z cytryny i oliwą z oliwek
Kolacja: sałatka z pomidora i fety

Dzień 8

Śniadanie: grahamka, pasta jajeczna z jajka, pomidora i pietruszki
II śniadanie: serek biały light posypany szczypiorkiem, garść pomidorków koktajlowych z odrobiną oliwy
Obiad: pierś z kurczaka w pomidorach, dwa małe ziemniaki
Podwieczorek: dwie małe bruschetty z bazylią
Kolacja: zapiekanka z cukinii, papryki, jednego dużego ziemniaka i 2-3 pomidorów

 

Dzień 9

Śniadanie: jajecznica z dwóch jajek z pomidorem, dwie cienkie kromki ciemnego pieczywa
II śniadanie: kromka razowego chleba, twarożek pomidorowy
Obiad: łosoś z piekarnika z pomidorami i sałatą
Podwieczorek: sałatka z dwóch pomidorów, pięciu oliwek, 1/4 opakowania fety light, papryki, skropiona oliwą
Kolacja: zupa krem z pomidorów

Dzień 10
Śniadanie: kromka chleba żytniego pełnoziarnistego, serek wiejski light z pomidorem
II śniadanie: 150 g jogurtu naturalnego, pokrojone w ósemki dwa pomidory ze szczypiorkiem
Obiad: pół torebki brązowego ryżu, mintaj w sosie pomidorowym, surówka ze świeżej kapusty
Podwieczorek: 1/2 szklanki soku pomidorowego, dwie kromki chrupkiego pieczywa z chudą wędliną
Kolacja: dwa pomidory zapiekane z 1/2 bakłażana

 

Pomodori-ripieni

ZAMIENNIKI

Śniadanie: dwie kromki ciemnego pieczywa z chudą wędliną, dwie pieczarki podsmażone na beztłuszczowej patelni, dwa pomidory
II śniadanie: 150 g jogurtu naturalnego, kromka chrupkiego pieczywa z pastą z pomidorów i twarożku
Obiad: spaghetti (50 g suchego makaronu) z pomidorem i tuńczykiem
Podwieczorek: pomidor faszerowany pastą twarogową z natką pietruszki i zielonymi oliwkami
Kolacja: sałatka z dwóch pomidorów, cebuli, papryki, kilku liści sałaty

W czasie stosowania diety pomidorowej każdego dnia należy wypijać ok. 8–10 szklanek płynów, nie tylko w postaci niegazowanej wody mineralnej, lecz także zup, herbat czy kawy zbożowej. Ważne, by ich nie dosładzać. W ciągu 10 dni trwania diety można zrzucić 1,5-2 kg. Dietę można powtarzać co miesiąc.

Na dietę pomidorową może przejść każdy, kto chce schudnąć, zadbać o kondycję swojego serca, ma skłonności do nadciśnienia czy problem z za wysokim „złym” cholesterolem. Dieta niewskazana jest natomiast dla dzieci, nastolatków, kobiet w ciąży i karmiących oraz osób mających problemy z nerkami. Na pomidory powinny ponadto uważać osoby chore na dnę moczanową, zapalenie stawów czy cierpiące na zgagę. Jeśli mamy wrażliwy przewód pokarmowy, lepiej obierajmy je ze skórki.

Sezon na pomidory to wspaniała okazja, aby rozpocząć dietę i poczuć cudowny zapach i smak pomidora. Lato to pomidorowa uczta i dobry moment, aby pozbyć się tkanki tłuszczowej. Pomidory bogate w bezcenne dla naszego rozwoju składniki są nieodłączna częścią diety. Dzięki temu, że mają wyjątkowy smak są bardzo uniwersalne i można je łączyć niemal z każdym składnikiem. Pomidor to prawdziwy rarytas i czerwony fenomen natury! Rozsmakuj się w warzywie południa!

 

zobacz również:

  1. Jak ćwiczyć aerobik w domu?

  2. Czerwona herbata – wspomagacz w odchudzaniu?

  3. Indeks glikemiczny – na czym polega?

  4. Detox organizmu – czemu jest ważny?

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

STOP

FORUM - bieżące dyskusje

wzdęcia
Ja wiem co u mnie powoduje wzdęcia no ale nie zawsze omijam...
Zakupy przez internet
To chyba zależy od sklepu :) Ja idę już tylko po sprawdzonych pewna...
Płyta indukcyjna
Płyta indukcyjna jest świetna nie tylko ze względów estetycznych, ale też ze względu na bezpieczeństwo....
nietrzymanie moczu
Spotkała się któraś z was z nietrzymaniem moczu po porodzie? Czy tabletki...