Dieta afrodyzjakalna – jadłospis i przepisy
24 listopada 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny
Spoglądając na naszą codzienność od strony kuchni, okiem przeciętnego odbiorcy – stwierdzić należy jej upadek. Kuchnia powinna nie tylko żywić czy leczyć, ale i czynić cuda z nami i naszą chęcią do miłości. Mamy tyle doskonałych wzorów – kuchnie orientalne: chińską, hinduską, starożytności europejskiej: rzymską, grecką, jak też egipską i wreszcie osiągnięcia czasów najnowszych.
Całą tę wiedzę należy wydobyć na wierzch. Wiara w moc afrodyzjakalną niektórych produktów spożywczych sięga bowiem prehistorii człowieka. W ubiegłym stuleciu zbadano wartość odżywczą oraz skład chemiczny wielu z nich. Wykazano, że z reguły są one bogate w witaminy i składniki mineralne, zawierają też inne substancje wywierające wpływ na organizm człowieka, w tym często na układ płciowy. Choć wiara w szczególne właściwości afrodyzjaków bywa niekiedy przesadzona, to nie ma powodów wątpić, że są one często zdrowym i wartościowym pożywieniem.
Afrodyzjaki jako element chińskiej diety miłości, która jest dietą zdrowia i długowieczności kojarzymy jako pokarm poprawiający naszą potencję, libido, itd. Zasady diety afrodyzjakalnej wypracowane w ciągu ostatnich kilkunastu stuleci przez chińskich mędrców i lekarzy. Od wieków uznaje się zależność między rodzajem diety, a sferą uczuć. Pierwotnie przypisywano magiczną moc niektórym roślinom i organom zwierzęcym wzmagającym witalność i popęd płciowy. Jako stymulujące popęd płciowy uznaje się seler, por, pietruszkę, bakłażany, brokuły, szparagi, wszystkie jarzyny liściaste (czyli sałaty i kapusty), a także paprykę, marchew oraz różnego rodzaju kiełki, stanowiące główne pożywienie rzymskich gladiatorów. Są one bogatym źródłem witamin wspaniale działających na seksapil i płodność kobiet oraz potencję mężczyzn.
Do afrodyzjaków zaliczane bywają też grzyby, zwłaszcza prawdziwki, smardze i nade wszystko trufle. Z owoców cenione są w tym względzie szczególnie awokado, jeżyny, kiwi, ananasy, brzoskwinie i morele, daktyle, figi, gruszki (kształtem przypominające krągłości kobiecego ciała), jabłka (biblijny symbol pokusy), migdały, śliwki, truskawki i maliny, winogrona i orzechy – głównie włoskie. Z mięs za afrodyzjaki uchodzą przede wszystkim podroby: wątroba, żołądki, nerki, a także móżdżek oraz krew.
Do tej grupy zaliczyć też trzeba poszukiwane przez mężczyzn rarytasy. W Hiszpanii są to jądra byków, na Bałkanach oczy jagniąt, a na Węgrzech – grzebienie kogutów. Przyprawy zajmują istotne miejsce wśród produktów roślinnych zaliczanych tradycyjnie (słusznie czy nie) do afrodyzjaków. Erotycznie podniecające działanie niektórych przypraw związane jest prawdopodobnie z zawartością substancji drażniących, wywołujących wybiórcze przekrwienie m.in. okolic erogennych. Do przypraw, którym przypisuje się właściwości afrodyzjakalne zaliczają się: bazylia, chili, cynamon, imbir, kurkuma, kolendra, lubczyk, gałka muszkatołowa, papryka i pieprz.
Skuteczność działania afrodyzjaków zależy niewątpliwie także od tego, co i jak się z nich przyrządzi. Można uzyskać niezwykle smaczne i efektowne danie podniecające erotycznie, łącząc smaki i barwy oraz stosując różne sposoby przyrządzania – od gotowania na parze lub w wodzie, poprzez duszenie, smażenie, pieczenie na ruszcie, aż do marynowania.
Główne zasady diety afrodyzjakalnej:
1) Ograniczenie mięsa czerwonego na rzecz białego (drób a szczególnie ryby).
3) Wskazane duże ilości płynów ok. 2-3 litry dziennie (woda mineralna, herbatki ziołowe).
4) Codziennie spożywamy pokarmy afrodyzjakalne, które dają nam wiele energii.
5) Dieta trwa: 7 dni.
6) Dzienna dawka kalorii: około 1200.
7) Odchudza: 0,5 -1 kg tygodniowo.
8) Polecana: wszystkim zdrowym osobom. Szczególnie bogata w: witaminy A i C, kwas foliowy, cynk, białko i błonnik.
7) Odchudza: 0,5 -1 kg tygodniowo.
8) Polecana: wszystkim zdrowym osobom. Szczególnie bogata w: witaminy A i C, kwas foliowy, cynk, białko i błonnik.
Przykładowy jadłospis:
I śniadanie:
1) Jogurt z truskawkami (300 kcal) – niepełna szklanka jogurtu naturalnego, 4 płaskie łyżki zarodków pszennych, 3 płaskie łyżki płatków śniadaniowych, 1/3 opakowania mrożonych truskawek.
2) Twarogowa mieszanka ze smakołykami (260 kcal) – 1/3 kostki chudego sera białego, łyżka pokrojonego szczypiorku, 3 łyżki płatków owsianych, 3 łyżki otrąb pszennych, średnia marchewka, średni ogórek, 4 łyżki jogurtu naturalnego. Przygotuj masę serową i posyp płatkami owsianymi.
3) 2/3 szklanki mleka 1,5%, pół szklanki pokrojonej brzoskwini z puszki, 3 łyżki muesli z orzechami i rodzynkami (305 kcal).
4) Półtorej bułki orkiszowej, szynka drobiowa, gruby plaster chudego sera twarogowego, 5 rzodkiewek, średni ogórek w plasterkach (300 kcal).
5) Kanapki na słodko i ostro (300 kcal) – 1 mała grahamka, średnia tarta marchewka, 2 łyżki rodzynek, imbir, pół małego opakowania pasztetu sojowego z lubczykiem, średni pomidor, 10 kiełków sojowych. Wymieszaj marchew z rodzynkami i imbirem. Połóż na połówkę bułki. Drugą połówkę posmaruj pasztetem, udekoruj krojonym pomidorem i posyp kiełkami.
6) Koktajl bananowy z płatkami (290 kcal) – szklanka maślanki, mały banan, łyżka kakao, 3 łyżki otrąb pszennych.
7) Razowiec z jajkiem (260 kcal) – 2 cienkie kromki chleba żytniego razowego, jajko na miękko, 50 g sałaty, średni pomidor.
7) Razowiec z jajkiem (260 kcal) – 2 cienkie kromki chleba żytniego razowego, jajko na miękko, 50 g sałaty, średni pomidor.
II śniadanie:
1) Nastrojowa kanapka z żółtym serem (140 kcal) – cienka kromka chleba żytniego pełnoziarnistego, cienki plaster żółtego sera w kształcie serca, średni pomidor.
2) Czerwony koktajl (150 kcal) – mały kefir, 1/4 opakowania mrożonych wiśni, cynamon.
3) Cienka kromka chleba graham z plastrem wędzonego łososia i małą zieloną papryką (160 kcal).
2) Czerwony koktajl (150 kcal) – mały kefir, 1/4 opakowania mrożonych wiśni, cynamon.
3) Cienka kromka chleba graham z plastrem wędzonego łososia i małą zieloną papryką (160 kcal).
4) Jogurt owocowy 150 g (140 kcal).
5) Wiejska fantazja z ananasem (150 kcal) – 150 g serka wiejskiego, plaster ananasa z puszki, cynamon.
6) Kanapka z twarogiem (160 kcal) – mała bułka orkiszowa, mała cykoria, dwa cienkie plastry chudego sera twarogowego, łyżeczka koperku.
6) Kanapka z twarogiem (160 kcal) – mała bułka orkiszowa, mała cykoria, dwa cienkie plastry chudego sera twarogowego, łyżeczka koperku.
7) 150 g serka wiejskiego z brzoskwinią (190 kcal).
Obiad:
1) Dorsz lub kalmary z ryżem i papryczką chili (380 kcal).
2) Słodko-ostry krem z grzankami (400 kcal).
3) Paprykowa zapiekanka z kaszą (380 kcal).
2) Słodko-ostry krem z grzankami (400 kcal).
3) Paprykowa zapiekanka z kaszą (380 kcal).
4) Pieprzna wołowina w bakłażanie (415 kcal).
5) Ciemny makaron z tuńczykiem (390 kcal).
6) Gotowana pierś z imbirem, surówka z selera (380 kcal) – 150 g fileta piersi z indyka, imbir, 2 czubate łyżki kaszy gryczanej, słoik selera konserwowego, średnie jabłko, po łyżeczce grczycy, soku z cytryny i oliwy z oliwek.
7) Kraby z chili i kurkumą (390 kcal).
7) Kraby z chili i kurkumą (390 kcal).
Podwieczorek:
1) Średnia pomarańcza, 3 suszone morele (150 kcal).
2) Duża gruszka, łyżeczka pestek z dyni (130 kcal).
3) Duży banan w plasterkach z 7 posiekanymi migdałami (160 kcal).
2) Duża gruszka, łyżeczka pestek z dyni (130 kcal).
3) Duży banan w plasterkach z 7 posiekanymi migdałami (160 kcal).
4) Szklanka soku marchwiowo-owocowego, tarta kalarepa na surowo (130 kcal).
5) Duży grejpfrut (140 kcal).
5) Duży grejpfrut (140 kcal).
6) 2 średnie mandarynki, 10 migdałów (140 kcal).
7) 6 truskawek lub kiwi, 3 orzechy włoskie (130 kcal).
Kolacja:
1) Gładka zupa z dyni (220 kcal).
2) Pikantny omlet ze szpinakiem (240 kcal).
3) Zupa z pieprzem (213 kcal).
4) Sałatka ze szparagami (205 kcal).
5) Żółte placuszki z cukinii na ostro (255 kcal).
6) Dorsz z gorącego pieca (240 kcal).
7) Czerwona sałatka z rodzynkami (208 kcal) – półtorej szklanki pokrojonej czerwonej kapusty, średnie jabłko, łyżka rodzynek, 2 łyżki granulowanych otrąb, łyżeczka soku z cytryny, cynamon.
3) Zupa z pieprzem (213 kcal).
4) Sałatka ze szparagami (205 kcal).
5) Żółte placuszki z cukinii na ostro (255 kcal).
6) Dorsz z gorącego pieca (240 kcal).
7) Czerwona sałatka z rodzynkami (208 kcal) – półtorej szklanki pokrojonej czerwonej kapusty, średnie jabłko, łyżka rodzynek, 2 łyżki granulowanych otrąb, łyżeczka soku z cytryny, cynamon.
Przykładowe przepisy:
Słodko-ostry krem z grzankami
Składniki: 130 g piersi kurczaka (lub krewetek), średnia cebula, 3 łyżki mleka skondensowanego (lub kokosowego), kurkuma, plasterek imbiru, średni ogórek, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, mała grahamka.
Przygotowanie: Mięso kurczaka (krewetki) wrzuć do gotującej się wody, pozostaw pod przykryciem kilka minut, wyjmij z wywaru. Zmiksuj cebulę, imbir, ogórek. Dodaj do wywaru, zagotuj. Dodaj do sosu mleko oraz kurczaka (krewetki). Wymieszaj i gotuj przez ok. 10 min., aż zupa lekko zgęstnieje. Pokrój grahamkę w kostkę i opiecz w piekarniku. Przed podaniem dodaj do zupy grzanki i kukurydzę, posyp kolendrą.
Dorsz lub kalmary z ryżem i papryczką chili
Składniki: 150 g fileta z dorsza (lub oczyszczonych kalmarów), 1/3 opakowania brązowego ryżu, mała czerwona cebula, pół papryczki chili, natka pietruszki, pieprz, łyżka oliwy z oliwek, pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej lub kukurydza..
Przygotowanie: Pokrój rybę (kalmary) i papryczkę na kawałki, natkę posiekaj. Ugotuj ryż oraz fasolkę. Pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj rybę (kalmary) i papryczkę. Duś przez kilka minut, dolej nieco wody i duś przez kolejny kwadrans. Dodaj ryż i natkę. Pozostaw na patelni przez kolejne 10-15 min.
Pikantny omlet ze szpinakiem
Składniki: 1/3 opakowania mrożonego lub świeżego szpinaku, 2 średnie jaja, łyżka tartego parmezanu, ulubione przyprawy.
Przygotowanie: Odparuj rozmrożony szpinak na patelni bez tłuszczu. Zalej zmiksowaną masą z jajek i parmezanu. Przypraw do smaku.
Gładka zupa z dyni
Składniki: 250 g dyni, szklanka przegotowanej wody, pół opakowania serka naturalnego homogenizowanego, łyżka nasion słonecznika, kolendra, chili, inne przyprawy.
Przygotowanie: Dynię obierz i pokrój w kostkę. Duś na patelni bez tłuszczu, ale z odrobiną wody przez ok. 15 min., następnie zmiksuj. Wlej wodę i jeszcze raz zagotuj. Wymieszaj na gładki krem z serkiem, dodaj przyprawy.
Paprykowa zapiekanka z kaszą
Składniki: mała cukinia, średni pomidor, 1/4 żółtej papryki, kukurydza, 2 czubate łyżki kaszy gryczanej, mielona cielęcina 130 g, łyżeczka oleju sezamowego, rozmaryn.
Przygotowanie: Zetnij wierzchni plaster z cukinii i wydrąż miąższ. Pokrój paprykę i pomidora w kostkę. Warzywa podsmaż na patelni bez tłuszczu. Mięso ugotuj i pokrój na duże kawałki. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko. Wymieszaj cielęcinę z kaszą i warzywami, włóż do środka wydrążonej cukinii. Skrop olejem sezamowym i posyp rozmarynem. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 20 min.
Pieprzna wołowina w bakłażanie
Składniki: 100 g mielonego mięsa wołowego, mały bakłażan, średni pomidor, łyżka oleju rzepakowego, kromka pumpernikla, pieprz naturalny i ziołowy.
Przygotowanie: Bakłażana przekrój wzdłuż i usuń gniazda nasienne. Mocz ok. godziny w osolonej wodzie. Osusz i podduś na patelni z odrobiną wody. Do mięsa dodaj przyprawy i smaż bez tłuszczu przez ok. 15 minut, mieszając. Pomidor pokrój na kilka grubych plastrów i podgrzej na patelni bez tłuszczu, aż będzie miękki. Na każdą połówkę bakłażana wyłóż połowę porcji mięsa, przykryj plastrami pomidora. Podawaj z pieczywem.
Zupa z pieprzem
Składniki: szklanka bulionu, 1/3 opakowania mrożonych brokułów, szklanka utartego selera korzeniowego, ząbek czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka nasion sezamu, plaster żółtego sera, pieprz.
Przygotowanie: Przygotuj bulion (może być z kostki). Do gorącego bulionu dodaj brokuły, seler, czosnek i ser. Zagotuj, wymieszaj z jogurtem i sezamem, dopraw pieprzem.
Sałatka ze szparagami
Składniki: słoik szparagów konserwowych, ćwierć główki sałaty, mała czerwona papryka, pół małego fileta z kurczaka, cienki plaster sera feta, 1 łyżeczka musztardy.
Przygotowanie: Mięso podduś bez tłuszczu. Szparagi, paprykę i ser pokrój. Połóż gotowe mięso na liściach sałaty i dodaj mieszankę warzywną. Polej musztardą i dopraw.
Żółte placuszki z cukinii na ostro
Składniki: 1 mała cukinia, 2 łyżki mąki, łyżka płatków owsianych, pół małego opakowania serka homogenizowanego, szczypiorek, przyprawy (kurkuma, chili, pieprz, szczypta kakao).
Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj z mąką i płatkami owsianymi. Smaż placuszki na beztłuszczowej patelni. Podawaj polanę jogurtem i posypane przyprawami.
Ciemny makaron z tuńczykiem
Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, mała żółta lub czerwona papryka, 3 łyżki kukurydzy z puszki, ćwierć główki sałaty, ćwierć szklanki makaronu razowego, pół opakowania małego jogurtu naturalnego lub bryndza, łyżka koperku, pieprz.
Przygotowanie: Tuńczyka odsącz. Pokrój paprykę w paseczki, dodaj kukurydzę, rozdrobnioną sałatę. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z rybą i warzywami. Połącz jogurt z koperkiem i pieprzem. Polej sałatkę sosem.
Dorsz z gorącego pieca
Składniki: 150 g fileta z dorsza, łyżeczka oleju roślinnego, 1/3 opakowania mrożonej marchwi z groszkiem, 2 łyżki otrąb granulowanych.
Przygotowanie: Filet z dorsza obierz ze skóry, skrop olejem, zawiń w folię razem z warzywami. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 30 min. Posyp otrębami.
Sałatka z paluszków krabowych
Składniki: pół opakowania paluszków krabowych (125 g), 2 małe ziemniaki, pół małego opakowania jogurtu naturalnego bez cukru, mały ogórek, kukurydza, 3 rzodkiewki, chili, kurkuma, garść dowolnych kiełków, 10 listków kapusty pekińskiej.
Przygotowanie: Pokrój paluszki na spore kawałki. Zmiksuj jogurt, ogórek, dodaj chili i kurkumę. Talarki z ziemniaków podduś bez tłuszczu. Na talerzu ułóż listki kapusty, na nich kraby i ziemniaki. Polej sosem i posyp kiełkami.
na podstawie www.afrodyzjaki.wizytowka.pl
Zobacz również: