Dania z rzodkiewkami na ciepło i zimno | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dania z rzodkiewkami na ciepło i zimno

24 listopada 2022, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Rzodkiewka, to warzywo o szerokim zastosowaniu. Dodatkowo kusi wieloma właściwościami zdrowotnymi. Przygotowaliśmy dla Was najciekawsze przepisy z jej wykorzystaniem oraz krótkie podsumowanie właściwości dla zdrowia.

rzodkiewki na kanapce

Co nieco o rzodkiewce

Jest bogata w witaminę C, więc jej spożywanie jest właściwie niezbędne. Dodatkowo znajdziecie w niej kwas foliowy, witaminę B6 oraz takie minerały jak mangan, wapń czy potas. Regularne spożywanie rzodkiewki pozytywnie wpływa na organizm. Skutecznie likwiduje zaparcia, kontroluje poziom cukru we krwi, pomaga w utracie wagi, wspomaga trawienie czy obniża poziom cholesterolu. Kolejną zaletą rzodkiewki jest jej sytość. Mimo, iż posiada mało kalorii, to jest wolna od węglowodanów oraz tłuszczy. Warzywo to jest również silnym detoksykatorem, dzięki czemu zalecane jest przy leczeniu żółtaczki. Z kolei kwas foliowy oraz antocyjany pomagają przy zwalczaniu nowotworów oraz oczyszczaniu organizmu z substancji rakotwórczych. Rzodkiewka zapobiega też chorobom serca i układu pokarmowego.

Jajeczna pasta z żółtego sera z ogórkiem i rzodkiewkami

jajeczna pasta z rzodkiewkami

składniki:

  • 200 gram żółtego sera
  • 4 jajka
  • pęczek rzodkiewek
  • szczypiorek
  • dwa ogórki kiszone
  • majonez
  • pieprz

wykonanie:

Żółty ser w kostce zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodaj ugotowane jajka, posiekany szczypiorek, startego na tarce ogórka kiszonego (najlepiej obranego) i starte na tarce rzodkiewki. Dodajemy majonez, mieszamy i serwujemy z ciepłą bagietką.

Marynowane rzodkiewki

marynowane rzodkiewki

Co kupić?

500 g rzodkiewek (waga bez liści, ok. 5 pęczki)
1 litr wody + do pasteryzacji
300 ml octu jabłkowego
1 liść laurowy
5 goździków plus 2 anyże
5 ziaren ziela angielskiego
ok. 20 ziarenek kolendry
5 łyżek cukru
1 płaska łyżka soli

Przygotowanie:
Rzodkiewki umyjcie, odetnijcie korzenie oraz zieloną część. Włóżcie je do wyparzonych słoików. W garnku przez pięć minut gotujcie wodę z octem, goździkami, liściem laurowym, zielem angielskim, cukrem, solą oraz kolendrą. Zalejcie rzodkiewki i zapasteryzujcie słoiki.

Pasta serowo – rzodkiewkowa

pasta z białego sera z rzodkiewkami

składniki:

  • ser biały 250 g
  • 2  łyżki śmietany
  • pęczek szczypiorku lub koperku
  • pęczek rzodkiewki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ser rozgniećcie łyżką i wymieszajcie ze śmietaną. Rzodkiewki umyjcie i zetrzyjcie na tarce o grubszych oczkach. Dodajcie do sera wraz ze szczypiorkiem. Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie z kanapkami.

Pasta szczypiorkowo koperkowa

  • 1 słoik ciecierzycy 
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli 
  • ½ łyżeczki kurkumy 
  • ½ pęczka rzodkiewek
  • ½ pęczka szczypiorku

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsączcie z zalewy  i wymieszajcie z oliwą, musztardą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Następnie całość zblendujcie. Rzodkiewki zetrzyjcie na tarce a szczypiorek posiekajcie. Dodajcie do masy i jeszcze raz wymieszajcie. Podawajcie na chlebie wraz ze świeżym ogórkiem lub pomidorem.

Sałata z rzodkiewkami z ogórkiem

sałatka z rzodkiewkami

Co kupić?

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 słodkie jabłko
  • pół główki sałaty strzępiastej
  • garść kiełek rzodkiewki
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • prażone ziarna słonecznika

Przygotowanie:

Rzodkiewkę oraz ogórek umyjcie i posiekajcie. Jabłko oczyśćcie z gniazda i również pokrójcie. Sałatkę porwijcie w dłoniach. Wymieszajcie ze wszystkimi składnikami. Z oliwy, soku z cytryny, pieprzu oraz soli zróbcie sos. Polewajcie nim sałatkę, posypcie prażonymi ziarnami słonecznika.

Rzodkiewki w winie do mięs

Co kupić?

  • 1/4 szklanki posiekanych lub cebuli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek i łyżka masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego estragonu
  • 30 rzodkiewek
  • sól
  • czarny pieprz
  • gruboziarnista sól morska

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzejcie oliwę i zeszklijcie szalotkę. Dodajcie wino i gotujcie do czasu, aż połowa odparuje. Następnie zmniejszcie ogień do minimum i powoli dodawajcie zimne masło. Później dorzućcie sok cytrynowy, sól, pieprz oraz estragon. Rzodkiewki polejcie powstałym sosem i podawajcie posypane gruboziarnistą solą.

Pesto z liści

pesto z liści rzodkiewek

Co kupić?

  • garść liści rzodkiewki
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka orzechów np. włoskich
  • łyżka sok z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Liście oczyśćcie i wysuszcie. Następnie zblendujcie je z pozostałymi składnikami. Podawajcie do kanapek. 

Makaron z rzodkiewkami

makaron z rzodkiewkami

Co kupić?

  • 250 g makaronu kokardki
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 200 ml śmietanki 18 %
  • pęczek rzodkiewki
  • kilka listków bazylii
  • zioła prowansalskie
  • sól i biały pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju. Śmietankę wymieszajcie z solą, pieprzem oraz ziołami. Dodajcie do kurczaka i duście pod przykryciem, na małym ognui przez 20 minut. Makaron ugotujcie tradycyjnie i podawajcie z sosem, posiekaną rzodkiewką oraz listkami bazylii.

 

zobacz również:

Bazylia – co przyprawiać i przepisy na dania z bazylią

Potrawy z białej kapusty – przepisy na dania obiadowe

Imprezowe koreczki i kanapeczki – różne pomysły

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz