Naturalny napój pobudzający lepiej niż kawa. Switchel na odporność o poranku
Zanim pojawiły się napoje sportowe nawadniające organizm po intensywnym wysiłku fizycznym lub słodkie napoje mające na celu zwiększenie poziomu energii oraz poprawę odporności, istniał switchel, całkowicie naturalny napój podobny do lemoniady, który przeżywa okres odrodzenia popularności. Warto porzucić poranną kawę i zacząć popijać ten napój już dziś.
Dlaczego warto pić switchel?
Naturalne składniki switchel dostarczają zdrowych witamin i minerałów bez nienaturalnych smaków i dodatków występujących w słodkich napojach sportowych i napojach gazowanych. Dzięki licznym korzyściom zdrowotnym i wspaniałemu smakowi, ten wiekowy napój jest porównywany z kombuchą lub kwasem chlebowym. To niskokaloryczna lemoniada z wody, naturalnie mętnego octu jabłkowego i innych składników, takich jak imbir lub cytryna oraz słodzik. Bywa też określany różnymi nazwami, w tym m.in: punch, swizzy czy też imbir wodny. Napój nawadniający nazywany jest eliksirem młodości, który wzmacnia siły witalne i dba o odporność, tak ważną w okresie jesienno-zimowym. Dlatego może na dobre może zastąpić poranną kawę. To jednak jeszcze nie wszystkie właściwości switchela.
To, co wyróżnia switchel w panteonie napojów na bazie octu, to użycie imbiru, który równoważy agresywną cierpkość i cukrową słodycz zaskakującym, pikantnym akcentem. Imbir, który stanowi kluczowy składnik switchel, jest naturalnym reduktorem stanów zapalnych. Stany zapalne powodują objawy fizyczne, takie jak problemy skórne i problemy trawienne. Imbir jest również silnym środkiem przeciwbólowym. Switchel pomaga organizmowi przywrócić równowagę elektrolitową. Elektrolity to składniki odżywcze lub substancje chemiczne w organizmie, które pomagają mu wykonywać określone funkcje. Oznaki, że elektrolity wymagają uzupełnienia, to ciągłe uczucie pragnienia, częste bóle głowy, zmęczenie i nudności. Dzięki syropowi klonowemu i octowi jabłkowemu zawartymi w switchelu jest uzupełniany potas, co czyni go doskonałą alternatywą dla słodkich napojów.
Regularnie pijąc switchel, uzyskujemy też wszystkie wspaniałe korzyści płynące z octu jabłkowego, w tym związki lecznicze, takie jak potas, magnez i probiotyki. Ocet jabłkowy wyrównuje też poziom pH organizmu i jako tonik wątrobowy i limfatyczny odtruwa organizm. Napoje na bazie octu jabłkowego zawierają wysoki poziom polifenoli, które mogą hamować uszkodzenia DNA i mieć pozytywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Syrop klonowy jest jednym z najlepszych naturalnych słodzików. Stosowany z umiarem jest doskonałą alternatywą dla cukru trzcinowego. Syrop klonowy wpływa na poziom cukru we krwi w mniejszym stopniu niż zwykły cukier stołowy i zawiera śladowe ilości przeciwutleniaczy i minerałów, których brakuje zwykłemu cukrowi. Switchel poleca się także osobom, które chcą schudnąć. Dlaczego? Ponieważ zawarte w nim składniki usprawniają trawienie i zmniejszają apetyt, co istotnie wpływa na proces redukcji tkanki tłuszczowej. Podkreśla się również pozytywne działanie switchela na mikroflorę jelitową oraz pomoc przy problemach związanych z niestrawnościami, biegunkami czy wzdęciami.
Jak przygotować switchel?
Switchel, w przeciwieństwie do innych modnych napojów fermentowanych, takich jak kwas chlebowy czy kombucha, jest dość łatwy do zrobienia w domu. Podajemy recepturę na klasyczny switchel z octu jabłkowego, świeżego imbiru i syropu klonowego rozcieńczonych wodą. Wielu historyków uważa, że switchel pochodzi z Karaibów.
Potrzebne składniki to 1 filiżanka posiekanego imbiru, ½ filiżanki syropu klonowego (można zastąpić go melasą), ½ filiżanki octu jabłkowego, ⅔ filiżanki soku z cytryny i 6 filiżanek wody. Wystarczy napełnić 2-litrowy garnek wodą i dodać świeżo posiekany imbir. Następnie należy doprowadzić wodę do wrzenia i gotować mieszankę przez ok. 2 min., zdjąć garnek z ognia i pozwolić imbirowi parzyć przez kolejne 20 min. W dzbanku należy wymieszać syrop klonowy, ocet jabłkowy i świeży sok z cytryny i dodać wodę imbirową. Najlepiej przelać ją przez sitko. Należy wymieszać wszystkie składniki. To wszystko, co trzeba zrobić, aby przygotować domowy switchel.
Możemy pić w temperaturze pokojowej lub serwować z lodem. Dla przyjaciół, albo w chłodne dni można nadać switchelowi trochę pikanterii i dodać odrobinę alkoholu. Możemy też udoskonalić switchel sezonowymi ziołami z ogrodu, takimi jak mięta, rozmaryn, bazylia, szałwia lub tymianek, dodać torebki zielonej herbaty lub owoce, jak cytryny, pomarańcze lub limonki.