Najsłynniejsze, pomysłowe kanapki śniadaniowe świata – przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Najsłynniejsze, pomysłowe kanapki śniadaniowe świata – przepisy

30 października 2018, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Jak mawiają „Co kraj, to obyczaj”. Dotyczy to również, banalnej jak by się wydawało rzeczy, mianowicie kanapek.

Amerykanie uwielbiają kanapki z dodatkiem bekonu, we włoskich królują pomidory, Francuzi i Grecy proponują kanapki na słodko, zaś Japończycy z dodatkiem makaronu.

 

Tosty z masłem orzechowym

Składniki:

-4 kromki chleba,
-banan,
-4 łyżki masła orzechowego,
-masło lub margaryna do posmarowania.

Każdą kromkę chleba posmarować łyżką masła orzechowego. Banana obrać ze skórki i pokroić w plastry. Ułożyć na dwóch kromkach posmarowanego chleba. Przykryć drugą kromką chleba – masłem orzechowym do środka. Wierzch, z obu stron posmarować masłem. Smażyć w opiekaczu do kanapek, aż tosty się pięknie zrumienią, lub smażyć na patelni grillowej. Od razu podawać.

Tost z czekoladą

Składniki:

-chleb tostowy

-3-4 kostki czekolady mlecznej i kokosowej

-jajko

-1/4 szklanki mleka

-1 łyżeczka mąki

-ekstrakt waniliowy

-cukier + cynamon

-okrągła foremka

Za pomocą okrągłej foremki wyciąć w chlebie koła. Czekoladę drobno pokroić i wymieszać. Jajko delikatnie podbić, dodać mleko, mąkę, ekstrakt wszystko razem połączyć. Na chleb położyć pokruszoną czekoladę, przykryć drugą połówką, obtoczyć w jajku i usmażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące panierować w cukrze cynamonowym i wcinać na gorąco.

 

Tosty z serem i papryką

Składniki:

-4 kromki chleba,
-50g serka topionego,
-1/3 czerwonej papryki,
-2 plastry sera,
-szczypta czosnku w proszku,
-masło.
Wszystkie kromki chleba posmarować serkiem topionym, oprószyć czosnkiem. Na 2 kawałkach ułożyć paseczki oczyszczonej papryki. Położyć po plasterku sera i przykryć drugą kromką chleba- serkiem do środka.  Z obu stron kanapki posmarować cienko masłem i oprószyć czosnkiem. Opiec w sandwichu do kanapek lub na patelni grillowej. Przekroić po skosie. Od razu podawać.

 

Brytyjska kanapka BLT

Składniki:

– 4 bułki ciabatta

– rukola

– majonez

– musztarda

– 2 pomidory

– 4 plasterki żółtego sera

–8 plasterków bekonu parzonego wędzonego

– sos czosnkowy

Boczek dobrze podsmażyć, aż będzie chrupiący. Bułkę przekroić na pół. Na jednej połowie położyć po 1 plasterku żółtego sera, kilka listków rukoli, 2 plasterki pomidora, na koniec położyć chrupiący boczek. Polać sosem, przykryć drugą częścią bułki.

 

Chip Butty , kanapka z frytkami

Składniki:

-8 kromek chleba

-4 łyżki masła

-2 łyżki pikantnego ketchupu

-1/2 kg ziemniaków

-olej do głębokiego smażenia

-sól

 

Ziemniaki obrać, pokroić w słupki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Usmażyć na złoty kolor i osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli. Kromki chleba posmarować masłem, nałożyć usmażone frytki. Całość polać pikantnym keczupem i przykryć wysmarowaną masłem drugą kromką chleba.

 

Francuskie kanapki Croque Monsieur

Składniki:

-6 kromek lekko czerstwego chleba,
-ostra musztarda,
-6 plastrów sera,
-6 plastrów szynki,
-5 jajek,
-1/2 łyżeczki soli,
-80 ml mleka,
-4 łyżki startego sera.

 

Każdą kromkę chleba posmarować musztardą, położyć plaster sera i szynki. Przykryć drugim kawałkiem chleba.  Przeciąć w poprzek tak, aby powstał trójkąt. Kanapki umieścić na natłuszczonej blasze (bez zbytniego luzu). Roztrzepać jajka z solą i mlekiem, wylać na kanapki. Przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień chleb posypać startym serem, piec ok. 25 min w temp. 200st.

Grillowane kanapki z oliwkami, pieczarkami i kurczakiem

Składniki:

-6 kromek chleba tostowego (u mnie chleb 3 ziarna)

-150 g filetu z piersi kurczaka

-1/2 kulki mozzarelli

-8 średnich pieczarek

-2 liście sałaty lodowej lub rzymskiej

-ok. 20 czarnych oliwek

-1 ząbek czosnku

-1 łyżka posiekanej natki pietruszki

-sól, pieprz

-1 łyżeczka masła

-oliwa z oliwek

-majonez

-dodatki: świeże, chrupiące warzywa na talerzu, np. ogórek, rzodkiewka, papryka
Filet z kurczaka natrzeć solą i pieprzem, grillować na naoliwionej powierzchni grilla z obu stron (jeśli jest zbyt gruby, zawinąć w folię aluminiową i dopiec 10 min w temp 180 stopni). Pokroić skośnie na plastry, trzymać zawinięte w folii, w ciepłym miejscu. Pieczarki pokroić na cienkie plastry i przesmażyć przez 15-20 minut na maśle, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie kromki chleba podpiec z obu stron na mocno rozgrzanym grillu do momentu pojawienia się brązowych pasków.  Sałatę poszatkować, mozzarellę pokroić na plastry. Oliwki zmiksować blenderem na niskich obrotach z posiekanym czosnkiem, doprawić natką, solą i pieprzem. Kromkę zgrillowanego chleba posmarować cienko majonezem, nałożyć pastę z oliwek, sałatę i mozzarellę. Położyć kolejną kromką, posmarować ponownie majonezem i obłożyć plastrami kurczaka oraz pieczarek (jeśli ktoś lubi może również dodać ketchup). Zwieńczyć trzecią kromką grillowanego tosta. Tak samo postąpić z drugim sandwichem. Podawać z chrupiącymi warzywami. Idealne na II śniadanie czy lunch :)

 

Grillowane kanapki ze szpinakiem

Składniki:

-kilka kromek chleba graham
12 plastrów pomidora
-opakowanie żółtego sera Gouda
-świeże liście szpinaku
-masło
-sól, pieprz do smaku
Pomidora pokrój w plasterki, na patelni roztop trochę masła. Na każdej kromce chleba ułóż po dwa plastry sera Gouda, po jednym plastrze pomidora i liście szpinaku. Całość dopraw pieprzem i solą do smaku. Następnie ułóż kanapki na patelni i grilluj aż chleb nabierze złotobrązowego koloru, a ser się roztopi.

 

Chrupiące tosty z szynką, serem i dżemem

Składniki:

-15 kromek chleba,
-5 plastrów szynki,
-2 pomidory,
-5 plastrów sera,
-5 łyżek dżemu z borówek,
-5 łyżek majonezu.

5 kromek chleba posmarować cienko majonezem, położyć po plastrze sera, rozsmarować dżem. Przykryć kolejną kromką chleba. Ułożyć plastry pomidora oraz szynki, posmarować majonezem i przykryć ostatnim kawałkiem chleba. Każdą kanapkę przekroić w poprzek tak, aby powstały nam trójkąty. Wszystkie piramidki spiąć wykałaczkami. Ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min w temp. 160st.

 

Kubańskie kanapki

Składniki:

-1 bochenek włoskiego chleba, przecięty na pół (wzdłuż)
-2 łyżki musztardy Dijon
-1 ugotowana polędwiczka wieprzowa, pokrojona w plastry
-8 cienkich plastrów szynki
-2 pikle, przecięte wzdłużnie w 8 plastrów
-4 plastry szwajcarskiego sera
Sałatka: 3 pomarańcze
-3 szklanki gotowanego ryżu
-1/2 szklanki szczypiorku i szalotki pokrojonej w cienkie plasterki
-1/4 szklanki oliwek zielonych, w plasterkach
-3 łyżki oliwy z oliwek i octu
Sos: 1 łyżeczka mielonego kminku
-2 łyżki soku pomarańczowego
-4 szklanki mieszanki sałat

 
Na dolnej połowie, posmarować chleb musztardą. Położyć wieprzowinę, szynkę, ogórek i ser. Przyłożyć drugą połówką chleba, pokroić na 4 kawałki. Grill pokropić oliwą lub spryskać strumieniem nonstick. Położyć kanapki na grillu i piec 10 min., aż zbrązowieją, obracając raz w połowie pieczenia. Sałatka z ryżu: Pomarańcze obrać i pokroić na duże kawałki. Dodać ryż, szczypior i oliwki. Sos: Ubić trzepaczką 2 łyżki soku pomarańczowego z kminkiem. Dodać do ryżu. Podawać do kanapek.

 

Grzanki z mozzarellą i pomidorami

Składniki:

-8 tostów
-125 g mozarelli,
-pomidory koktajlowe lub malinowe
-bazylia
-sól,
-pieprz.

Tosty posmarować masłem, nakładać kawałki mozzarelli oraz pomidory, doprawić solą i pieprzem – zapiekać w gorącym piekarniku, Podawać np. posypane szczypiorkiem lub bazylią.

 

Grzanki z tuńczykiem

Składniki:

-6 kromek chleba,
-puszka tuńczyka w oleju,
-6 plastrów żółtego sera,
-2 pomidory,
-przyprawa do grilla,
-ketchup pikantny,
-natka pietruszki,
-sok z cytryny,
-pieprz świeżo mielony.

Każdy kawałek chleba posmarować ketchupem i posypać przyprawą do grilla. Ułożyć plaster sera, plasterki pomidora oraz troszkę odsączonego tuńczyka. Grzanki delikatnie skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Piec ok. 15 min w temp. 190st. Przed podaniem posypać posiekaną natką lub szczypiorem.

 

Kanapki grillowane z kurczakiem i pesto

Składniki:

-3 dojrzałe pomidory, w plasterkach
– kilka plasterków żółtego sera
-1/3 filiżanki balsamicznego sosu vinaigrette
-1/3 filiżanki pokrojonego szczypioru
-4 plasterki z piersi kurczaka
-1/2 szklanki pesto
-bazylia
-4 bułki lub kromki chleba

 

Pomidory, ser, sos i szczypior wymieszać w misce. Kotlety lekko posmarować 1 łyżką pesto. Grillować 3 do 4 min., obracając. Pozostałe pesto położyć na bułkach, następnie położyć mięso, sałatkę z pomidorów i żółty ser, pokropić sosem. Grill lekko spryskać olejem i położyć kanapkę. Zapiekać przez kilka minut, aż będzie ciepła. Posypać bazylią i nakryć drugą częścią zapieczonej od spodu bułki.

 

Chleb w jajku

Składniki:

-4 jajka,

-5 łyżek mąki pszennej,

-1/2 szklanki mleka,

-pęczek szczypiorku,

-cebula,

-laska kiełbasy,

-ząbek czosnku,

-3 łyżki śmietany 18%,

-sól morska z pieprzem ,

-czerstwy chleb.

Jajka ubić, dodać śmietanę, mleko, mąkę oraz posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszać. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, wszystko razem podsmażyć. Dodać do masy jajecznej. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Chleb maczać w masie, smażyć na odrobinie oleju na złoto z obu stron.

Domowe burgery

Nadzienie:

– 1/2 kg mielonej wieprzowiny,

-sól, pieprz,

-jajko,

-5 łyżek bułki tartej,

-łyżeczka przyprawy do chili con carne,

-sałata,

-pomidor,

-ogórek,

-ser,

-bułki.

 

Mięso urobić z jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, solą, pieprzem i przyprawą do chili con carne. Formować płaskie burgery. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na patelni grillowej z obu stron na zloty kolor. Bułki przekroić, układać plaster sałaty, plaster sera, mięso, plaster pomidora, 2 plasterki ogórka i kolejny liść sałaty. Przykryć drugą częścią bułki.

 

Kebab

Składniki:

– 2 filety z kurczaka

-1 mała czerwona cebula

-1 pomidor

-1 ogórek

-kilka liści kapusty pekińskiej lub sałaty karbowanej

-4 chlebki pita

-przyprawa do kebaba.

 

Sos czosnkowy:

-2 łyżki jogurtu naturalnego

-2 łyżki majonezu

-2 ząbki czosnku

-sól, pieprz

 

Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki, posypać przyprawą do kebaba podsmażyć na patelni. Wymieszać składniki sosu. Bułkę najlepiej ciabatę przekroić ale nie do końca, podgrzać w piekarniku. Zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej, kukurydzy i odrobiny sosu czosnkowego. Do bułki wkładać na przemian kurczaka, sos czosnkowy, sałatkę z kapusty pekińskiej i znowu kurczaka, sos i sałatkę i tak powtarzać ile się w bułce zmieści.

 

Japońska kanapka Yakisoba z makaronem

Składniki:

-mięso wieprzowe (np. karkówka, łopatka) – 150 gramów

-marchew,

-por,

-cebula,

-kiełki – 250 gramów

-makaron instant typu Yakisoba  75 gramów

-przyprawa oyakata itamemono

-bagietki lub bułki od hotdogów

 

Mięso pokroić w cienkie kawałki, następnie pokrój w paski warzywa. Ugotować makaron al dente. Smażyc mięso na dużym ogniu z niewielką ilością oleju, aż się zrumieni. Dodać warzywa i makaron. Dusić razem  jeszcze przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Na sam koniec dodać przyprawę, wymieszać. Masa nadziać pokrojone na kawałki bagietki.

 

Toskańska Bruschetta

-1 bagietka (lub inne pszenne pieczywo, ciabatta)
-5-6 pomidorów
-pęczek bazylii
-1 duża cebula (najlepiej czerwona)
-czosnek ( ok 3 ząbków)
-oliwa z oliwek
-sól i piperz

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobniutką kosteczkę. Dodajemy do nich posiekane zioła, cebulkę, polewamy obficie oliwą, solimy i pieprzymy. Odstawiamy na kolo godzinę aby smaki się przegryzły. Bagietkę kroimy na średniej grubości kromki, polewamy po obu stronach oliwą i kładziemy na suchą, gorącą patelnię lub grilla. Smażymy z obu stron, aż pieczywo będzie złociste.
Po zdjęciu bagietki z patelni nacieramy kromki czosnkiem (wystarczy przeciąć ząbek na pół). Następnie nakładamy pomidory i dekorujemy bazylią.

 

Włoskie Panini

Składniki:

-1 ciabatta
-2 plastry sera Gouda

-masło czosnkowe
-orzeszki pinii
-kilka plastrów pomidorów
-rukola

Ciabattę przekroić na pół, obie części smarujemy cienką warstwą masła. Na kromkę kładziemy 2 plastry sera żółtego, pomidory i pozostałe dodatki, przykrywamy drugą kromką. Następnie gotową kanapkę kładziemy na grillu, umieszczamy w opiekaczu bądź opiekamy na patelni grillowej. Panini warto przyłożyć czymś ciężkim (np. garnkiem) i grillować z obu stron aż skórka zrobi się chrupiąca, a ser wewnątrz się rozpuści. Serwujemy gorące.

 

zobacz również:

  1. Zdrowe śniadanie – jakie być powinno ?

  2. Co na drugie śniadanie do pracy?

  3. Przepisy na dania śniadaniowe

  4. Płatki śniadaniowe: dlaczego warto je jeść?

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...