Zdrowe śniadanie – jakie być powinno ?

7 listopada 2016, dodał: Sandra Krupa
Artykuł zewnętrzny

8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Śniadania. O tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia słyszymy niemal na każdym kroku. Coś sprawia jednak, że wciąż o nim zapominamy ? Tych kilka niezbitych faktów i smakowitych pomysłów sprawi, że od jutra nie rozstaniecie się ze śniadaniem nawet na jeden dzień!

Gedeckter Frühstückstisch

Pełnowartościowy posiłek rano, zjedzony do godziny od wstania, wpływa bardzo korzystnie na tempo przemiany materii, a także zapobiega przed tzw. „wilczym głodem” w godzinach wieczornych. Wszelkie błędy żywieniowe powodują zaburzenia pracy wątroby, żołądka, czy nawet zaburzenia hormonalne. Śniadanie dostarcza nam niezbędnych wartości odżywczych potrzebnych w ciągu dnia.

twaro2222

 

Jedzenie śniadań gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Prawidłowo pracuje układ trawienny, układ krwionośny, nie występują zawroty głowy. Regulujemy również poziom glukozy we krwi.  Obfite śniadania są niezbędne kiedy chcemy zachować szczupłą sylwetkę lub zgubić kilka kilogramów, a odpowiednio dobrane składniki regulują nasze tempo przemiany materii.

ss_sniadanie

Śniadanie nie ma być niskokaloryczne, ma dostarczać nam dużo energii ale stopniowo podnosić poziom glukozy we krwi.  Dlatego ważne jest aby składało się z węglowodanów złożonych. Powinny pojawić się także produkty białkowe, bogate w wapń.

nabial

 

 

Warto więc przygotować na śniadanie musli, niesłodzone płatki śniadaniowe, pieczywo razowe, niesłodzony jogurt, kefir, mleko, biały twaróg. Śniadanie należy uzupełnić o świeże owoce czy warzywa. Musli z owocami i jogurtem, owsianka z musem jabłkowym i cynamonem, chleb razowy z twarogiem lub ulubioną chudą wędliną oraz papryką lub rzodkiewką to tylko pomysły, które zapewnią nam zastrzyk energii na cały dzień. Do śniadania wedle upodobań wypijamy kawę lub herbatę, dobrym rozwiązaniem jest także wypicie soku ze świeżych owoców.

 

razo

Na śniadanie rezygnujemy ze sztucznych deserów, słodkich babeczek i drożdżówek, tłustych serów i wędlin. Śniadaniem rozpoczynamy nasz żywieniowy dzienny zegar biologiczny, który ustawiamy tak aby co 3-4 h zjeść pożywną przekąskę oraz pełny posiłek.

 

Zawsze pamiętajmy o tym, że jesteśmy tym co jemy !

 

zobacz również:

  1. Jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie?
  2. Pomysł na szybkie i smaczne śniadanie
  3. Śniadanie podaj do łóżka!
  4. Śniadanie: jedz śniadanie i chudnij!