Tradycją polskiego stołu była, jest i będzie wódka. To kieliszkiem wódki wznosimy toasty, zarówno te wzruszające jak i zabawne, gasimy pragnienie po soczystym grillowanym jedzeniu, pijemy zdrowie solenizantów. Warto więc zainwestować w dobry alkohol, który trafi w gusta wszystkich gości. Nie oznacza to jednak drogiej kolekcji trunków z całego świata. Sezon domowych Garden Party kwitnie, wiosna i lato sprzyja piękną pogodą, dlaczego zatem nie odejść od zwyczajowej czystej na rzecz orzeźwiających drinków i koktajli?
Dobór odpowiedniego szkła wymaga nieco uwagi, a wielkie bogactwo rodzajów i kształtów szkła koktajlowego dostępnych w sklepach sprawia, że możemy mieć z tym nawet pewien kłopot. Drinki można podawać w dowolnych szklankach i kieliszkach, ale właściwie dobrane szkło zawsze robi duże wrażenie. Przed przyrządzaniem koktajli naczynie powinno być wcześniej schłodzone (najlepiej w zamrażalniku) dzięki czemu drink będzie dłużej zimny. Jeśli już sami zdecydujemy dobrać odpowiednią szklankę lub kieliszek, powinniśmy zachować równowagę między zawartością a „opakowaniem”. Eleganckie drinki najlepiej prezentują się w smukłych kieliszkach na cienkiej nóżce, zaś szybki koktajl z wysokoprocentowym alkoholem podawany na lodzie, będzie idealnie pasował w szklance do whisky. Szklanka do drinków typu „highball” (collins) jest to prosta szklanka o pojemności od 240 do 300 ml, a zarazem jest to najbardziej uniwersalna szklanka koktajlowa. Podaje się w niej long drinki i napoje gazowane.
Szklanka typu old fashion jest prostą szklanką o grubym dnie i pojemności od 120 do 200 ml. Jest używana do wszystkich napojów serwowanych „on the rocks” czyli podawanych z kostkami lodu. Szklanka typu bowl posiada z reguły uszko, jest niska i szeroka, bez nóżki lub na bardzo krótkiej nóżce. Szklanka do ponczu jest podobna do szklanki typu bowl jednak jest trochę większa. Szklanki typu tumbler są to naczynia o grubym dnie i bardzo zróżnicowanych wielkościach i pojemności. Małe szklanki typu tumbler mają pojemność około 160 ml. Średnie szklanki typu tumbler mają pojemność około 200 ml.Podaje się w niej long drinki i soki owocowe.
Poniżej przedstawiam kilka przepisów na drinki i koktajle z wódki, podawane w szklankach i idealne na majowe Garden Party.
Lód oraz wódkę umieścić w shakerze koktajlowym. Dobrze wstrząsnąć i przelać przez lód do szklanki z grubym dnem. Ozdobić plasterkiem pomarańczy.
Le citron on the rocks
2 porcje wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
kostki lodu
plasterek cytryny
Lód oraz wódkę umieścić w shakerze koktajlowym. Dobrze wstrząsnąć i przelać przez lód do szklanki z grubym dnem. Ozdobić plasterkiem cytryny.
Le Citron Caipiroska
1 i 1/4 porcji wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
1 limonka pokrojona w ósemki
1 porcja syropu ziołowego lub 1 łyżeczka cukru
club soda lub woda
W shakerze zmieszać syrop ziołowy z limonką i dobrze potrząsnąć. Dodać wódkę i dopełnić lodem. Dobrze wstrząsnąć. Wlać lód i wszystkie składniki do szklanek z grubym dnem. Dołożyć lodu, jeśli jest to konieczne i parę kropli club sody lub wody. Ozdobić ósemkami limonki. Jest to przepis na wspaniałe martini do podania od razu. Można także przygotować różne odmiany tego koktajlu wykorzystując inne syropy smakowe w miejsce syropu ziołowego. Na przykład, dodając syrop malinowy otrzymamy letnią wariację. Można również dodać świeże jagody do limonki w trakcie mieszania.
La Poire on the rocks
2 porcje wódki smakowej gruszkowej (np. Grey Goose La Poire, Grusza Polska)
kostki lodu
plasterek gruszki Anjou
Lód oraz wódkę umieścić w shakerze koktajlowym. Dobrze wstrząsnąć i przelać przez lód do szklanki z grubym dnem. Udekorować plasterkiem gruszki.
Heather 81
2 porcje wódki
3/4 porcji miodu
½ porcji gorącej wody
6 listków mięty, plus kilka więcej listków mięty do dekoracji
1/2 porcji Drambuie
kawałek plastra miodu do dekoracji
W shakerze koktajlowym połączyć miód, gorącą wodę i 6 listków mięty i dobrze wymieszać. Dodać lód, wódkę oraz Drambuie. Dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szklanki z grubym dnem, napełnionej lodem. Udekorować listkami mięty i kawałkiem plastra miodu. Miód wrzosowy lub inny miód kwiatowy sprawi, że koktajl będzie bardziej egzotyczny.
Zewnętrzną krawędź szklanki należy posmarować grejpfrutem, a następnie obtoczyć w cukrze. Cukier i grejpfruta włożyć na dno shakera, dokładnie wymieszać. Dodać wódkę, triple sec i lód. Dobrze wstrząsnąć. Przelać drink razem z lodem i grejpfrutem do uprzednio przygotowanych szklanek. Jest to klasyczna kombinacja wódki i grejpfruta. To doskonały koktajl praktycznie na każdą okazję, a zwłaszcza podczas lunchu lub brunchu.
Ginger Julep
2 porcje wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
3 plasterki obranego imbiru o grubości około 1/8 cala
1 łyżeczka cukru
4 gałązki mięty, plus 1 gałązka mięty do ozdoby
4 ósemki cytryny
woda lodowa
club soda
Umieścić imbir i cukier w shakerze koktajlowym, wymieszać dobrze. Dodać miętę i cytrynę i dobrze wymieszać. Dopełnić shaker lodem i dodać wódkę. Dobrze wstrząsnąć i mieszać aż do chwili, gdy zewnętrzna strona shakera pokryje się szronem i kropelkami wody. Przelać lód i wszystkie składniki do szklanek z grubym dnem. Dopełnić club sodą i udekorować miętą. Najważniejsze jest dobrze rozetrzeć imbir, ażeby uzyskać jak najlepszą esencję zapachowo-smakową.
Honeydew Cooler
1 porcja wódki
¼ melona pokrojonego w kostkę wielkości 1 cala
2 łyżki stołowe miodu lub 2 łyżeczki cukru
2 porcje wody kokosowej
1 i 1/2 porcji soku z limonki
1/2 porcji syropu ziołowego lub 1 łyżeczka bardzo drobnego cukru
1 porcja crème de banane
listki mięty do dekoracji
club soda (opcjonalnie)
W misie zmieszać kostki melona z miodem i dobrze wymieszać, aby miód się rozpuścił. Melona można na noc przed podaniem włożyć do lodówki. Można także schłodzić go przez 5 minut, a następnie specjalną łyżeczką wydrążyć, włożyć miąższ do torebki foliowej i schłodzić w zamrażarce, przygotowując resztę drinka. Zachować pozostały sok z melona. Napełnić shaker lodem i dodać wody kokosowej, soku z limonki, syropu ziołowego, wódkę, Crème de Banane i jedną porcję pozostałego soku. Dobrze wstrząsnąć do chwili, gdy zewnętrzna strona shakera pokryje się szronem i kroplami wody. Napełnić wysokie szklanki kostkami melona i kilkoma kostkami lodu. Przecedzić koktajl do szklanki martini i udekorować listkami mięty. Uzupełnić wodą sodową, w zależności od życzenia. Mieszanka kokosa i melona jest dość oryginalna i bardzo orzeźwiająca. To wspaniały koktajl na późne popołudnie i na wzmocnienie.
Two Step
1 i 1/2 porcji wódki zwykłej lub smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
1 plasterek cytryny do ozdoby
1 i 1/2 porcji soku pomidorowego
szczypta tabasco
Do szklanki z grubym dnem wypełnionej lodem dodać wódkę. Ozdobić plasterkiem cytryny. W drugiej szklance wymieszać sok pomidorowy z tabasco. Popijać na zmianę ze szklanek, wypijając raz sok pomidorowy, raz wódkę. Drink jest doskonałym napojem przed obiadem lub do sałatek z octem balsamicznym w dresingu.
Drinki czerwone i pomarańczowe:
Pomarańczowe Mojito
2 łyżeczki marmolady pomarańczowej
sok z 1 pomarańczy 100 ml
rumu 1 gwiazdka anyżu
2 plasterki pomarańczy
6-8 kostek lodu
woda gazowana (około 150 ml )
Rum mieszamy z sokiem z pomarańczy dodajemy gwiazdkę anyżu i odstawiamy na 10 minut na bok. Do 2 szklanek lub słoików wkładamy po łyżeczce marmolady pomarańczowej, po plasterku pomarańczy i po 3-4 kostki lodu. Rozlewamy na dwie szklanki po równo rum wymieszany z sokiem pomarańczowym i uzupełniamy do pełna wodą gazowaną, serwujemy.
Beach Bum
2 porcje wódki smakowej gruszkowej (np. Grey Goose La Poire, Grusza Polska)
kruszony lód
1/2 porcji Cointreau
1 porcja świeżego soku z limonki
1/2 porcji likieru maraschino
kropelka grenadiny
listki mięty do dekoracji
Wszystkie składniki oraz lód umieścić w shakerze koktajlowym. Dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szklanek z grubym dnem wypełnionych kruszonym lodem. Dopełnić kropelką grenadiny i udekorować miętą. W XIX wieku likier maraschino był dość popularnym, klasycznym likierem do słodzenia napojów, a dziś jest używany często jako triple sec. Jest ceniony szczególnie za swój wyjątkowy gorzki migdałowy i wiśniowy smak. Jest to idealny drink na ciepłe popołudnia.
Raspberry Tea
1 1/2 porcji wódki smakowej pomarańczowej (np. Grey Goose L’Orange, Belvedere Pomarańcza)
1 ½ porcji malinowej mrożonej herbaty
1 ½ porcji piwa imbirowego
1/4 porcji soku z limonki
wisienki maraschino do ozdoby
Wszystkie składniki umieścić w szklance z grubym dnem wypełnionej lodem. Wymieszać delikatnie i przyozdobić wisienkami maraschino. Równie dobrze smakuje z herbatą brzoskwiniową.
Napełnić shaker koktajlowy lodem i dodać pozostałe składniki. Wstrząsać do chwili, gdy na zewnątrz shakera pojawi się szron i krople wody. Przecedzić do wysokich szklanek wypełnionych lodem, a na końcu udekorować plasterkiem pomarańczy. Słodko-gorzkie połączenie Campari oraz Limoncello sprawia, że jest to naprawdę bardzo orzeźwiający drink. Doskonały trunek na upalne popołudnie lub jako aperitif przed posiłkiem.
Carlyle Cocktail
1 porcja wódki smakowej pomarańczowej (np. Grey Goose L’Orange, Belvedere Pomarańcza)
3/4 porcji Campari
3/4 porcji likieru Disaronno
2 porcje soku pomarańczowego
2 porcje club soda
1 długa skórka z pomarańczy
W shakerze koktajlowym umieścić wszystkie składniki i lód z wyjątkiem wody sodowej. Dobrze wstrząsnąć i przecedzić do wysokich szklanek wypełnionych lodem. Uzupełnić club sodą i ozdobić długim plasterkiem pomarańczy.
Shiso Sangria
1 i 1/2 porcji wódki smakowej pomarańczowej (np. Grey Goose L’Orange, Belvedere Pomarańcza)
1/4 śliwki pokrojonej w kawałki, plus 1 plasterek śliwki do ozdoby
3/4 porcji syropu ziołowego
½ limonki, pokrojona w ósemki
4-6 listków shiso, z czego 1 odłożyć do ozdoby
1 porcja wina śliwkowego
W shakerze koktajlowym należy zmieszać pokrojoną śliwkę, listki shiso, limonkę oraz syrop ziołowy, a następnie dobrze wymieszać. Dodać lód i pozostałe składniki i dobrze wstrząsnąć. Przecedzić do szklanek o grubym dnie i ozdobić plasterkiem śliwki i listkiem shiso. Najlepiej smakuje z nieco słodkim winem śliwkowym. Jeśli użyjemy bardzo wytrawnego wina, wystarczy dodać więcej syropu, aby koktajl stał się słodszy.
Basil Watermelon Cooler
2 porcje wódki
3 duże listki bazylii, plus kilka więcej listków do dekoracji
1-2 kawałki arbuza
1/2 porcji syropu ziołowego
1/2 porcji świeżego soku z limonki
piwo imbirowe
trójkątny kawałek arbuza i listki bazylii do dekoracji
W shakerze koktajlowym zmieszać 3 listki bazylii z plasterkiem imbiru, 1 kawałkiem arbuza i syropem ziołowym. Dodać lodu, wódkę i sok z limonki. Dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szklanek z grubym dnem wypełnionych lodem. Dopełnić piwem imbirowym. Udekorować pozostałym kawałkiem arbuza i listkami bazylii.
Roma Rustica
1 i 1/2 porcji wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
1 i 1/2 porcji soku pomidorowego
kruszony lód
szczypta tabasco
1 porcja bulionu, najlepiej wołowego
1 plasterek krótkiego ogórka (kiszeniaka)
Do szklanki z grubym dnem wypełnionej lodem dodać wódkę, sok pomidorowy, tabasco oraz bulion. Ozdobić kiełkiem ogórka.
Bloody Kirby
1 i 1/2 porcji wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
½ calowy plasterek obranego ze skórki krótkiego ogórka (kiszeniaka), plus 1 słupek z ogórka do dekoracji
szczypta tabasco
1/4 porcji wytrawnego wermutu (Dry Vermouth)
1 i 1/2 porcji soku pomidorowego
W shakerze koktajlowym umieścić ogórek, tabasco, wódkę oraz wytrawny wermut i dobrze wymieszać. Przecedzić do szklanek z grubym dnem wypełnionych lodem. Dopełnićsokiem pomidorowym i udekorować słupkiem z ogórka. Jest to wspaniały koktajl podawany jako aperitif, doskonale smakuje przed przystawkami lub sałatkami. To także doskonały koktajl do lunchu i brunchu.
Cape Fizz
1 i 1/2 porcji wódki
2 porcje club soda
2 porcje soku żurawinowego
1/2 porcji syropu ziołowego
1/4 porcji soku z limonki
plasterek limonki do ozdoby
Wszystkie składniki umieścić w szklance z grubym dnem wypełnionej lodem. Wymieszać delikatnie i przyozdobić limonką.
La Poire Onctueuse
1 i 1/2 porcji wódki smakowej gruszkowej (np. Grey Goose La Poire, Grusza Polska)
1/2 porcji gorzkiego likieru czekoladowego Godiva
1/2 porcja likieru z orzechów laskowych Frangelico
1/8 porcji syropu ziołowego
1/2 porcji 1/2 podwójnej śmietanki i 1/2 mleka
Zmieszać wszystkie składniki w shakerze koktajlowym i wstrząsać energicznie przez około 15 sekund. Przecedzić podwójnie do szklanki wypełnionej kostkami lodu i ozdobić 3 plasterkami gruszki i startymi orzechami. Mleko jest zbyt rzadkie, a śmietana kremówka za gęsta, dlatego należy zmieszać oba produkty, by otrzymać idealną konsystencję.
Drinki zielone i żółte:
Grey Goose
1 i ½ porcji wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
½ porcji likieru Green Chartreuse
1 kawałek ogórka zielonego
2 liście kolendry
4 ziarenka pieprzu zielonego
kropelka soku z cytryny
1/3 porcji syropu ziołowego
W shakerze koktajlowym zmieszać ogórek, kolendrę oraz ziarna pieprzu. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać i podwójnie przecedzić. Podawać w szklankach z grubym dnem, z dużą ilością kostek lodu, ozdobionych plasterkami ogórka.
Back Nine
2 porcje wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
2 porcje słodzonej mrożonej herbaty
1 porcja Limoncello lub innego likieru cytrynowego
starta skórka z 1 cytryny
listki mięty
W dużym dzbanku wypełnionym lodem zmieszać herbatę mrożoną, Limoncello i wódkę. Energicznie wstrząsnąć. Przecedzić do wysokich szklanek napełnionych lodem, wierzch posypać startą skórką z cytryny i listkami mięty.
Cucumber Fizz
1 i 1/2 porcji wódki smakowej gruszkowej (np. Grey Goose La Poire, Grusza Polska)
1/2 porcji likieru St. Germain Elderflower
2 porcje odciśniętego ogórka
1/2 uncji cytryny
1/2 uncji syropu ziołowego
lemoniada/woda sodowa
Zmieszać wszystkie składniki w shakerze koktajlowym. Wstrząsnąć i podwójnie przecedzić. Podawać w wysokiej szklance z kostkami lodu, ozdobić miętą, plasterkami ogórka i skórką z cytryny. Lepiej jest użyć obranego ogórka, ponieważ skórka sprawia, że drink jest nieco gorzki.
Monaco
2 porcje wódki
2 ósemki cytryny
cukier do obtoczenia szklanki
4 ciemnoczerwone winogrona i 2 do ozdoby
1 łyżeczka cukru
1 porcja Grand Marnier
Kawałkiem cytryny należy posmarować brzeg szklanki koktajlowej. Wilgotną krawędź szklanki obtoczyć w cukrze. W shakerze koktajlowym zmieszać winogrona, ósemki cytryny oraz 1 łyżeczkę cukru i dobrze wymieszać. Dodać wódkę, Grand Marnier i lód. Wstrząsać do chwili, gdy na zewnątrz shakera pojawi się szron i krople wody. Przecedzić i przelać do szklanek martini oraz ozdobić winogronami tak jak oliwkami.
Summit
1 i 1/2 porcji wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
3/4 porcji syropu ziołowego
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu, plus 1 gałązka rozmarynu do ozdoby
1 gałązka świeżej mięty
4 ósemki cytryny
1 porcja Galliano (lub innego syropu waniliowego)
skórka limonki do ozdoby
W shakerze zmieszać syrop ziołowy z posiekanym rozmarynem i gałązką mięty i dobrze wymieszać. Dodać ósemki cytryny i dobrze wymieszać. Dodać wódkę i Galliano, szybko zmieszać. Dodać lód i wstrząsnąć do chwili, gdy na zewnątrz shakera pojawi się szron i krople wody. Przecedzić do szklanki z grubym dnem wypełnionej kruszonym lodem. Ozdobić skórką cytryny i gałązką rozmarynu. To doskonały koktajl na popołudnie lub wczesny wieczór.
Mango Collins
1 i 1/2 porcji wódki
1/2 porcji likieru Mandarine Napoleon
3 porcje nektaru z mango
1 porcja świeżego soku z cytryny
club soda
1 plasterek mango do ozdoby
Napełnić shaker lodem i dodać wszystkie składniki oprócz club soda. Dodać lód i wstrząsać do chwili, gdy na zewnątrz shakera pojawi się szron i krople wody. Przecedzić do wysokich szklanek wypełnionych lodem. Uzupełnić club sodą i ozdobić mango.
Endeavour
2 porcje wódki smakowej gruszkowej (np. Grey Goose La Poire, Grusza Polska)
2 ósemki cytryny
1/4 porcji likieru Green Chartreuse
1 porcja syropu ziołowego
1 i 1/2 porcji nektaru gruszkowego
Zmieszać wszystkie składniki w shakerze koktajlowym. Dodać sporo kostek lodu i wymieszać energicznie. Przecedzić podwójnie do szklanki z grubym dnem. Chartreuse to likier o bardzo intensywnym aromatycznym zapachu, należy więc dodawać tylko odrobinę, inaczej zdominuje on inne składniki.
Zmieszać listki mięty i syrop w shakerze koktajlowym. Dodać lód i wódkę. Dobrze wstrząsnąć i mieszać aż do chwili, gdy na zewnątrz shakera pojawi się szron i krople wody. Przelać do wysokich szklanek i dopełnić musującym cydrem. Udekorować chipsami jabłkowymi. Mięta i jabłko zmieszane razem tworzą odświeżający drink na popołudnie.
On The Beach
– 50 ml wódki
– 30 ml Likieru brzoskwiniowego (Archer’s, Bols Peach) – 30 ml Likieru kokosowego (Malibu) – 80 ml soku pomarańczowego – 15 ml Grenadiny
Wymieszać wszystko razem wraz z lodem w shakerze. Obejrzyj film instruktażowy: