Muszelki pieczarkowe
Można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do II dania.
Czas : 30 minut
Składniki :
20 dag makaronu
20 dag pieczarek
2 łyżki oleju aromatyzowanego borowikami ( można użyć zwykły z pestek winogron )
sól
pieprz mielony
1/2 pęczka pokrojonego koperku
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 kostka bulionu drobiowego
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki . Usmażyć na rumiano na oleju z masłem , posolić i popieprzyć .
Makaron ugotować al dente .Odcedzić .Wrzucić z powrotem do garnka, dodać podsmażone pieczarki z tłuszczem .Wsypać koper i pietruszkę .Wymieszać . Zostawić chwilę przykryty by przeszedł smakiem. Doprawić jeśli potrzeba .
Używam olej aromatyzowany borowikami bo po prostu mam – nadaje potrawie smaku , ale jak nie ma to można po prostu wrzucić do smażenia pieczarek kawałek namoczonego wcześniej w bardzo małej ilości wody suszonego borowika .Jak się go chwile posmaży to olej nabierze grzybowego smaku.
nadesłała: BUNIA