Moje Spaghetti carbonara

26 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Smakowite carbonara.

Składniki
  • 500 gram makaronu spaghetti
  • 15 dkg wędzonego chudego boczku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 200 gram śmietany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 dkg sera parmezan
  • 10 dkg sera żółtego
  • bazylia suszona 1/4 łyżeczki

Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie al dente, boczek pokroić, podsmażyć, pod koniec dodać posiekany  drobniutko czosnek i zeszklić przez minutę.

Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.

Starty ser wymieszać ze śmietaną i roztrzepanymi żółtkami i bazylią, dokładnie wymieszać.

Wlać wszystko do boczku, mieszając – uwaga nie może się zagotować, bo może  się zwarzyć – tylko podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż ser się rozpuści.

Wrzucić spaghetti do sosu wymieszać żeby się wszystko okleiło sosem.

Smacznego.

file1267140968



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz