Młoda kapusta z boczkiem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 40 dag surowego wędzonego boczku (musi być przerastany)
- 3-4 młode marchewki
- 2 młode cebulki
- pęczek koperku
- sok z cytryny lub łyżka octu
- sól, pieprz, cukier
Przesmażyć na złoto. Kapustę cienko poszatkować. Włożyć do miski, posolić, dodać cukier i sok z cytryny. Delikatnie rozetrzeć palcami. Przełożyć do garnka, dodać boczek i startą na jarzynowej tarce marchewkę. Podlać bardzo małą ilością wody (kapusta puści sok) i dusić do miękkości. koperek umyć, drobno posiekać i włożyć do kapusty. doprawić do smaku. Jeżeli zostanie dużo płynu trzeba zagęścić mąką ( ja nie przepadam za takim zagęszczaniem, więc staram się dać tyle wody aby prawie cała odparowała). SMACZNEGO!