Mleczko kokosowe z puszki – jak je wykorzystać w kuchni? Przepisy, które Cię zainspirują

Avatar photo
8 lipca 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć

Znacie mleczko kokosowe? Na pewno, jednak możecie nie wiedzieć jak można je ciekawie wykorzystać i na ile sposobów. Zebraliśmy dla Was najciekawsze propozycje, abyście mogli rozwinąć swoje kubki smakowe i poszerzyć książkę kucharską.

 

kokos

Trochę teorii

Co to tak naprawdę jest? Przede wszystkim jest to bardzo popularny produkt w krajach Azji Południowo – Wschodniej. W pozostałych miejscach mleczko występuje zamknięte w puszkach. Tworzy się je poprzez zalewanie gorącą wodą miąższu bądź rozdrobnionej kopry i odciśnięcie jej za pomocą gazy. Bardzo często mleczko kokosowe jest mylone z wodą kokosową. Należy pamiętać, aby odróżniać te dwa napoje.

Kawa latte

Co kupić?

  • podwójne espresso
  • 75-100 ml wymieszanego mleka kokosowego z wodą 3:2
  • 50-66 ml wody
  • 1 łyżeczka/płatków wiórków kokosowych
  • 1 kropla aromatu kokosowego (opcjonalnie)
  • cukier kokosowy do smaku lub brązowy

Przepis:

Mleko mieszamy z wodą i delikatnie podgrzewamy. Następnie należy je spienić za pomocą przenośnego lub stacjonarnego spieniacza. Można dodać kropelkę aromatu kokosowego, dla uzyskania jeszcze intensywniejszego aromatu. Płatki i wiórki kokosowe należy podsmażyć na patelni do zarumienienia. Espresso wlej do szklanki i dodaj spienione mleczko. Na wierzch posyp wiórki i dodaj cukru. Taka kawa jest idealna dla wegan.

Ciasto kokosowe

Co kupić?

  • 50g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Masło należy utrzeć z cukrem na tzw. puch. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawaj po jednym jajku ciągle miksując. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mleczko oraz sodę przesianą przez sitko. Całość zmiksuj.  Potem dodaj wiórki kokosowe na sam wierzch. Ciasto pieczemy w 160 stopniach przez godzinkę.

Lody z mleczkiem

Co kupić?

  • 1,25 śmietany kremówki
  • 3 żółtka
  • 0,7 szklanki cukru pudru
  • 400 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:

Ubij śmietankę na sztywno. Jajka należy sparzyć i żółtka utrzeć z cukrem pudrem tworząc puszysty krem, a na koniec dodać mleczko kokosowe.Całość wymieszaj i dodaj ubitej śmietany. Masę przelej do maszynki do robienia lodów i ubijaj przez 20-25 minut. Włóż do zamkniętego pojemnika i odstaw do zamrażarki.  Przed zamrożeniem możesz dodać do masy ulubione owoce.

Soczewica z mleczkiem i batatami

Co kupić?

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki: kolendry, kuminu, kurkumy, ostrej papryki, słodkiej papryki, suszonego oregano
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 batat
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • świeża kolendra
  • płatki chili (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebule kroimy w kostkę i smażymy w garnku na oliwie. Później dodaj starty czosnek oraz pora pokrojonego w pół plasterki. Wszystko podsmaż oraz dodaj sól i pieprz. Dodaj pozostałe przyprawy i przepłukaną wcześniej soczewicę. Mieszaj i smaż przez ok pół minuty, a następnie zalej wszystko gorącym bulionem i zostaw do zagotowania. Batata należy obrać i pokroić w kosteczkę. Dodaj go do wywaru razem z przecierem pomidorowym i gotuj przez 25 minut. Na samym końcu wlej mleczko kokosowe, a podając zupkę posyp jej wierzch listkami świeżej kolendry oraz płatkami chili ( jeżeli lubisz intensywne smaki).

Pudding z musem mango oraz tapioką

Co kupić?

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki drobnej tapioki
  • 3 łyżki ksylitolu lub 2 łyżki cukru
  • 4 nasiona kardamonu
  • 1 duże mango
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku lub 1/2 łyżeczki świeżego
  • owoce jagodowe mrożone (w sezonie świeże) np. czarne porzeczki, jagody, maliny, porzeczki – co kto lubi
  • listki mięty

Przygotowanie:

Mleko zagotuj w garnku, dodaj tapiokę oraz ksylitol i cukier. Mieszaj przez 20 minut, aby tapioka stała się szklista i przezroczysta. Podczas gotowania dodaj kardamon wcześniej rozłupując nasiona i wyłuskując ziarenka, które nalezy rozgnieść w moździerzu lub młynku.  Potem przelej całą masę do małych szklanek. Teraz obierz mango, pokrój w kosteczkę i podziel na dwie równe porcje. Pierwszą gotuj przez 10 minut z imbirem, oraz syropem klonowym. Kiedy mango zrobi się miękkie należy je potraktować blenderem. Teraz dodaj drugą porcję i gotuj jeszcze 2 minuty. Całość wyłóż na deser i podawaj go z owocami i udekoruj liściem mięty.

Smoothie

Co kupić?

  • 1 dojrzałe mango (300 g)
  • 1 szklanka (250 ml) soku pomarańczowego
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego (lub migdałowego)

Przygotowanie:

Mango umyj, obierz ze skórki, odkrój miąższ od pestek, a następnie zmiksuj w blenderze wraz z sokiem pomarańczowym i mleczkiem kokosowym.

gofry

 

Gofry

Co kupić?

  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 170 g (1 szklanka + 4 łyżki) mąki ryżowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • opcjonalnie: 2 łyżki wiórków kokosowych, 3 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżka likieru kokosowego

Przygotowanie:

Mleko kokosowe podgrzej do uzyskania płynności. Dodaj żółtka, ale białka zachowaj, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię oraz wedle uznania wiórki kokosowe, olej kokosowy oraz likier – doda to gofrom większego aromatu i odczuwalnego smaku kokosa. Mikserem stwórz gładkie ciasto i odstaw na pół godziny. Teraz zabierz się za białka, ubij je z cukrem oraz szczyptą soli i dodaj do zrobionego już ciasta. Wszystko jeszcze zmiksuj przez chwilkę i smaż gofry w gorącej gofrownicy przez 3 minuty z każdej strony. Posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi owocami, czy bitą śmietaną.

Likier kokosowy

Co kupić?

  • 400 g puszka mleka kokosowego
  • cukier (odmierzamy puszką po mleku)
  • 125 ml spirytusu 95%

Przygotowanie:

Mleczko przelej do garnka i wykorzystaj pustą puszkę. Zapełnij ją 3/4 objętością cukru i dodaj do garnka. Mieszaj gotując do całkowitego rozpuszczenia, a następnie odstaw do ostudzenia. Do jeszcze lekko ciepłego mleczka dodaj spirytus i dokładnie wymieszaj. Likier przelej do butelki i odstaw do lodówki.

Ptasie mleczko z chia

Co kupić?

Warstwa czekoladowa:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 g),
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • 4 łyżki ksylitolu,
  • odrobina cynamonu,
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżeczki agaru

Warstwa biała:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 g),
  • 100 ml mleka owsianego,
  • 4 łyżki nasion chia,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki agaru

Przygotowanie:

Będą Ci potrzebne dwa małe garnki. Najpierw przygotuj warstwę czekoladową.  Podgrzej mleczko kokosowe i oprócz agaru dodawaj stopniowo  i po kolei wszystkie składniki. Cały czas mieszaj używając trzepaczki. Kiedy wszystko się zagotuje możesz dodać agar i pozostawić na ogniu jeszcze przez 3 minuty.

Blaszkę 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej 1/2 masy czekoladowej, następnie odstaw do lodówki na 2 minuty.

Warstwę białą wykonaj identycznie jak czekoladową.Gotową wylej do blaszki i równomiernie rozprowadź. Blaszkę włóż do lodówki na 10 minut. Potem wylej pozostałą część warstwy czekoladowej. Teraz całość przykryj folią aluminiową i schładzaj w lodówce przez 3 godziny. Uwaga: Dla ułatwienia przed podaniem można wstawić ptasie mleczko do zamrażarki. Będzie się lepiej kroiło.

Pieczarkowa kokosowa

Co kupić?

  • 10 pieczarek
  • 2 ziemniaki
  • 1-1,5 wywaru
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz
  • kurkuma, curry,
  • imbir suszony
  • suszona natka pietruszki

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i pieczarki. Ziemniaki pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki – kapelusze wraz z nóżką. Gotuj przez 15 minut i dodaj mleczko kokosowe. Dopraw do smaku i gotowe!

 

zobacz również:

Jak zrobić domowe mleko migdałowe?

Mleko przeszkadza w odchudzaniu?

Mleko – zdrowe czy nie?

Mleko kozie – lepsze niż od krowy?



FORUM - bieżące dyskusje

Jak się ubrać na narty
Ja nie mam tego problemu, bo mi ten sport nie przypadł zupełnie...
Warszawa - Rossmann
Ja też kupuję głównie stacjonarnie, bo nie lubię czekać.
klejenie butów
Ja kupuję nowe, bo klejenie to czasem koszt przekraczający obiektywną wartość już nieco zużytych butów...
Przytulenie to zdrowie.
Tworzycie taką kobiecą więź, widocznie one też nie mają w domu do kogo się przytulać...