Miodowa karkówka z patelni grillowej
Artykuł zewnętrzny
Miodowa karkówka z patelni grillowej
Trochę lata zimą . Szybko- smacznie .
Czas : 30 minut
- 2 kotlety z karkówki bez kości
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Wymieszać marynatę z oleju, miodu i przypraw – natrzeć mięso i zostawić w lodówce na minimum 2 godziny. Obetrzeć z marynaty. Rozgrzać dobrze patelnię .Kłaść mięso i smażyć po jednej stronie aż mięso samo odklei się od powierzchni .Przewrócić na drugą stronę i znów smażyć aż mięso odejdzie od patelni .Skropić 3 łyżkami wody i dusić 3 minuty. Przykryć pokrywką .Odstawić z gazu i zostawić na 15 minut.
Podałam z ziemniakami z wody i paprykami marynowanymi faszerowanymi kiszoną kapustą ( kupne- bardzo smaczne )