Minestrone z bobem

4 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Składniki:

  • 1 szklanka obranych i pokrojonych pomidorów,
  • 1/2 kg bobu,
  • po 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii i pietruszki,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 gałązka selera naciowego,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 3/4 szklanki zielonego groszku,
  • 2 małe cukinie,
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta cynamonu,
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Bób umyć i wrzuć na gotującą się wodę na 3 min. Odcedzić i włożyć do dużej miski z lodowatą wodą. Gdy przestygnie, każde ziarno wycisnąć z jasnej łuski. Ziemniaki i marchew obrać i zetrzeć,  seler naciowy drobniutko posiekać. Cukinie pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić do niej słodką paprykę, zamieszać i dodać seler. Prażyć go na oliwie przez 2 min., a potem zalać posiekanymi pomidorami i 1,5 litra wody. Dodać szczyptę cynamonu oraz posiekaną bazylię i pietruszkę. Zagotować. Dorzucić ziemniaki i marchewkę. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 20 minut. Dodać cukinię, groszek, bób, po półtorej łyżeczki soli i pieprzu. Gotować 10 min. Wyłączyć ogień i po 5 min. dodać do zupy parmezan.

ggg

nadesłała: Marta