Masło smakowe – różne przepisy!

26 maja 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Każdy z nas zna masła, czy margaryny. Zazwyczaj są nieodłącznym elementem w lodówce. Czy ten nudny, znany już nam smak można zamienić na coś innego? Okazuje się, że istnieje mnóstwo przepisów na smakowe masła, które urozmaicą naszą kuchnię i z pewnością zaskoczą gości. Wszystkie przepisy posiadają początkową pierwszą fazę, którą jest ucieranie masła mikserem, aż do uzyskania puszystej masy maślanej. Taką bazę dopiero łączymy z pozostałymi składnikami, które nadają wyjątkowy smak.

Znalezione obrazy dla zapytania butter

Czosnkowe

Na ok 100 – 150 g masła należy kupić 7 – 8 ząbków czosnku.  Dzięki takim proporcjom masło będzie bardzo aromatyczne, w przeciwieństwie do sklepowych. Na początku ubijamy masło, a czosnek siekamy  bardzo drobno i ugniatamy z odrobiną soli.Całość łączymy i ponownie miksujemy. Można dodać posiekany koperek. Schładzamy w lodówce i gotowe.

Znalezione obrazy dla zapytania garlic butter

Pietruszkowe

Masło to jest bardzo aromatyczne, znane w kuchniach całego świata i świetnie nadaje się do potraw na bazie dziczyzny. Zaczynamy od ucierania masła ( ok pół kostki), dodajemy 1 dużą łyżkę zimnej wody i ponownie ucieramy. Najlepiej świeżą pietruszkę drobno siekamy , a cebulę ( dymkę)  kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem mieszamy i ucieramy mikserem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec skraplamy delikatnie sokiem z cytryny.

Znalezione obrazy dla zapytania parsley butter

Pikantne

Idealne dla miłośników ostrych potraw. Tradycyjnie ucieramy masło, a następnie siekamy bazylię, majeranek i koperek. Do masła wsypujemy szczyptę słodkiej papryki w proszku, pieprz cayenne oraz sól do smaku. Można dodać również odrobinę pikantnego sera żółtego lub pokruszony ser pleśniowy. Całość mieszamy. Masło idealnie nadaje się do jedzenia z kanapkami, czy mięsem.

Znalezione obrazy dla zapytania pepper

Chrzanowe

Potrzebne będzie 150 g utartego wcześniej masła, dodajemy 2 łyżki tartego chrzanu.  Do smaku dodajemy sól i pieprz. Jeżeli masło wyjdzie Wam za ostre, można złagodzić smak łyżeczką miodu.  Masło świetnie dopasuje się do dań jajecznych.

Znalezione obrazy dla zapytania horseradish

Pomidorowe

Do miękkiego masła  ok 150 g dodajemy 3 łyżki pesto z suszonych pomidorów, szczyptę soli oraz posiekane chilli.  Całość miksujemy i schładzamy.

Znalezione obrazy dla zapytania tomato butter

Cytrynowo – tymiankowe

Utarte masło ok 150 g mieszamy ze skórką otartej cytryny ( dokładnie umytej i sparzone ), 3-4 listkami tymianku oraz szczyptą soli. Całość miksujemy i schładzamy.

Znalezione obrazy dla zapytania lemon butter

Krewetkowe

Na pół kilograma masła przypada  250 g ugotowanych krewetek i rozdrobnionych na pastę. Dodajemy również 3 łyżki soku z cytryny, 2-4 sprasowane ząbki czosnku oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki. Doskonałe do potraw rybnych i warzywnych.

Znalezione obrazy dla zapytania shrimp

Maître d’Hôtel

Na pół kilograma masła przygotowujemy pół szklanki pietruszki oraz 3 łyżki soku z cytryny.  Masło to jest specjalnie robione do dekorowania steków.

Znalezione obrazy dla zapytania Maître d'Hôtel butter

Z anchois

Pół kilograma masła mieszamy z 8-10 filetami anchois ( sardeli ). Należy je mocno rozdrobnić. Wszystko mieszamy z sokiem z cytryny, 2-4 ząbkami czosnku oraz 2 łyżkami drobno posiekanych kaparów bez pestek. Masło dobrze pasuje do steków, ryb lub warzyw.

Znalezione obrazy dla zapytania anchois

 

zobacz również:

Hummus – różne przepisy i receptury

Kanapkowe pasty rybne – przepisy

Warzywne pasty kanapkowe i tatary – pomysłowe przepisy śniadaniowe

Pasty jajeczne – przepisy na pomysłowe kanapki