Każdy z nas zna masła, czy margaryny. Zazwyczaj są nieodłącznym elementem w lodówce. Czy ten nudny, znany już nam smak można zamienić na coś innego? Okazuje się, że istnieje mnóstwo przepisów na smakowe masła, które urozmaicą naszą kuchnię i z pewnością zaskoczą gości. Wszystkie przepisy posiadają początkową pierwszą fazę, którą jest ucieranie masła mikserem, aż do uzyskania puszystej masy maślanej. Taką bazę dopiero łączymy z pozostałymi składnikami, które nadają wyjątkowy smak.
Czosnkowe
Na ok 100 – 150 g masła należy kupić 7 – 8 ząbków czosnku. Dzięki takim proporcjom masło będzie bardzo aromatyczne, w przeciwieństwie do sklepowych. Na początku ubijamy masło, a czosnek siekamy bardzo drobno i ugniatamy z odrobiną soli.Całość łączymy i ponownie miksujemy. Można dodać posiekany koperek. Schładzamy w lodówce i gotowe.
Pietruszkowe
Masło to jest bardzo aromatyczne, znane w kuchniach całego świata i świetnie nadaje się do potraw na bazie dziczyzny. Zaczynamy od ucierania masła ( ok pół kostki), dodajemy 1 dużą łyżkę zimnej wody i ponownie ucieramy. Najlepiej świeżą pietruszkę drobno siekamy , a cebulę ( dymkę) kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem mieszamy i ucieramy mikserem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec skraplamy delikatnie sokiem z cytryny.
Pikantne
Idealne dla miłośników ostrych potraw. Tradycyjnie ucieramy masło, a następnie siekamy bazylię, majeranek i koperek. Do masła wsypujemy szczyptę słodkiej papryki w proszku, pieprz cayenne oraz sól do smaku. Można dodać również odrobinę pikantnego sera żółtego lub pokruszony ser pleśniowy. Całość mieszamy. Masło idealnie nadaje się do jedzenia z kanapkami, czy mięsem.
Chrzanowe
Potrzebne będzie 150 g utartego wcześniej masła, dodajemy 2 łyżki tartego chrzanu. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Jeżeli masło wyjdzie Wam za ostre, można złagodzić smak łyżeczką miodu. Masło świetnie dopasuje się do dań jajecznych.
Pomidorowe
Do miękkiego masła ok 150 g dodajemy 3 łyżki pesto z suszonych pomidorów, szczyptę soli oraz posiekane chilli. Całość miksujemy i schładzamy.
Cytrynowo – tymiankowe
Utarte masło ok 150 g mieszamy ze skórką otartej cytryny ( dokładnie umytej i sparzone ), 3-4 listkami tymianku oraz szczyptą soli. Całość miksujemy i schładzamy.
Krewetkowe
Na pół kilograma masła przypada 250 g ugotowanych krewetek i rozdrobnionych na pastę. Dodajemy również 3 łyżki soku z cytryny, 2-4 sprasowane ząbki czosnku oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki. Doskonałe do potraw rybnych i warzywnych.
Maître d’Hôtel
Na pół kilograma masła przygotowujemy pół szklanki pietruszki oraz 3 łyżki soku z cytryny. Masło to jest specjalnie robione do dekorowania steków.
Z anchois
Pół kilograma masła mieszamy z 8-10 filetami anchois ( sardeli ). Należy je mocno rozdrobnić. Wszystko mieszamy z sokiem z cytryny, 2-4 ząbkami czosnku oraz 2 łyżkami drobno posiekanych kaparów bez pestek. Masło dobrze pasuje do steków, ryb lub warzyw.
zobacz również:
Hummus – różne przepisy i receptury
Kanapkowe pasty rybne – przepisy
Warzywne pasty kanapkowe i tatary – pomysłowe przepisy śniadaniowe
Pasty jajeczne – przepisy na pomysłowe kanapki