Malinowy deser z lodów owocowych i skyru
Skyr to coraz bardziej popularny jogurt typu islandzkiego. Zawiera bardzo duże ilości białka, a konsystencją przypomina bardziej kremowy serek niż jogurt. Ze względu na swoje właściwości, bardzo niską kaloryczność i bogaty skład (białko, witaminy z grupy B, fosfor, potas) uwielbiany jest przez sportowców i osoby odchudzające się, ale… na jego bazie można przygotować też coś słodkiego.
Deser, na który przepis znajduje się poniżej, zachwyci Was niesamowicie orzeźwiającym smakiem i łatwością wykonania. Tylko trzy składniki, a gwarantuję, że efekt sprawi, że deser będzie hitem upalnego lata!
Składniki:
- 5-6 łyżek lodów – sorbetu malinowego,
- 5-6 łyżek jogurtu islandzkiego naturalnego – skyru,
- 2 owoce kiwi.
Przygotowanie:
Kiwi obieramy i kroimy na bardzo drobną kostkę. Jeden pokrojony owoc umieszczamy na dnie pucharka. W naczyniu mieszamy ze sobą kilka łyżek skyru i tyle samo łyżek zmrożonego sorbetu malinowego (znajdziecie w sklepach na pewno, a można też spróbować, jak będzie smakować z sorbetem truskawkowym). Wylewamy część jogurtowego musu na kiwi, zasypujemy kostką z drugiego owocu i zalewamy resztą musu, tworząc w ten sposób kolorowe warstwy.
Można też po prostu zmieszać owoce razem z jogurtowo-lodowym musem. Lodów i jogurtu nie musimy mieszać bardzo dokładnie. Warstwy biała i rubinowa tworzą piękną kompozycję, kiedy przenikają się nawzajem. Deser przygotowujemy bezpośrednio przed spożyciem. Doskonale chłodzi i wspaniale orzeźwia.
Znacie jakieś inne smakołyki na bazie gotowych lodów?