Blińczyki leningradzkie ze słodką kapustą

11 kwietnia 2022, dodał: Zojka7
Artykuł zewnętrzny

Naleśniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • Olej do smażenia

blińczyki

Składniki zmiksować na na gładką masę. Smażyć cienkie naleśniki po jednej stronie.

Farsz:

  • 1kg słodkiej kapusty
  • 2 jajka
  • 15dkg cebuli
  • sól, pieprz
  • olej (smaczniejsze jest masło)

Kapustę poszatkować i obsmażyć porcjami na patelni (nie rumieniąc).

Przekładać do garnka i dusić z jajami, posiekaną cebulą, olejem, pieprzem i solą.

Gotową nakładać na usmażoną stronę naleśników, składać w kopertę i układać na patelni.

Podsmażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Potrawa dość pracochłonna, ale warta zachodu.

Jest to stary przepis, który dzisiaj pewnie nosiłby nazwę blińczyków petersburskich.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz