URODA I ZDROWIE

Blińczyki leningradzkie ze słodką kapustą

1 kwietnia 2021, dodał: Zojka7

Naleśniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • Olej do smażenia

blińczyki

Składniki zmiksować na na gładką masę. Smażyć cienkie naleśniki po jednej stronie.

Farsz:

  • 1kg słodkiej kapusty
  • 2 jajka
  • 15dkg cebuli
  • sól, pieprz
  • olej (smaczniejsze jest masło)

Kapustę poszatkować i obsmażyć porcjami na patelni (nie rumieniąc).

Przekładać do garnka i dusić z jajami, posiekaną cebulą, olejem, pieprzem i solą.

Gotową nakładać na usmażoną stronę naleśników, składać w kopertę i układać na patelni.

Podsmażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Potrawa dość pracochłonna, ale warta zachodu.

Jest to stary przepis, który dzisiaj pewnie nosiłby nazwę blińczyków petersburskich.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz