Delikatny malinowo-kokosowy torcik
Artykuł zewnętrzny
MASA I: 500 g kremówki, galaretka cytrynowa, 3 łyżki cukru pudru.
Galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzątku, przestudzić. Kremówkę ubić z cukrem, ubijając, powoli wlewać galaretkę. Schładzać, aż stężeje.
MASA II: 2 szkl. mleka, 25 dag wiórków kokosowych, kostka masła (25dag), 1/3 szkl. cukru pudru.
Wiórki zagotować z mlekiem, gdy zgęstnieje ostudzić. Masło utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce kokosu.
PONADTO: 30 dag malin, 15 dag podłużnych biszkoptów, tabliczka mlecznej czekolady, galaretka malinowa.
Na dnie tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć biszkopty, na to masę I, masę II. Na wierzchu ułożyć maliny. Galaretkę rozpuścić w 1/2l wrzątku, tężejącą wylać na maliny, schłodzić.
Bardzo smaczne letnie ciasto. Polecam szczególnie na upalne dni.