Makaron z pesto

10 kwietnia 2013, dodał: beatriczenkiczen
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 30g świeżych listków bazylii wraz z miękkimi łodyżkami (1 doniczka bazylii)
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g orzeszków piniowych lub włoskich
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • ewentualnie tarty parmezan/cheddar
  • 2 porcje makaronu np.linguine lub pełnoziarnistego tagliatelle

Przygotowujemy makaron według wskazań na opakowaniu. Listki bazylii wraz z łodyżkami myjemy, osuszamu i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i orzeszkami pinii/włoskimi blendujemy na papkę. Można również użyć moździerza. Do gotowej papki dodajemy oliwę i delikatnie solimy. Gotowy sos szybko łączymy z makaronem, tak aby był on cały oblepiony pesto. Wierzch dania mozna posypać tartym serem.

 

file1365611504



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz