Majonez wg Babcinego sztambucha

26 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Teraz gdy na pólkach pełno majonezów warto choć na Święta zrobić własny .

Czas : 15 minut

Składniki :

  • 4 żółtka
  • ½ litra oleju ( słonecznikowy lub z pestek winogron )
  • musztarda
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól

1/3 szklanki przegotowanej , ostudzonej wody

Włożyć żółtka do głębokiej miski .Dodać 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli i szczyptę cukru. Włączyć mikser na największe obroty i dolewać powoli olej .W trakcie kręcenia dolewać po łyżce wodę by nie był za gęsty i nie zważył się . Po ukręceniu całości doprawić do smaku .

file1269594475