Sernik light (136kcal!)

5 lipca 2012, dodał: jasmine
Artykuł zewnętrzny

Składniki (na 4 porcje)

  • 300 g twarogu chudego
  • 1 jajko
  • 1 banan (50g)
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
  • garść rodzynek (13g)
  • 20g proszku budyniowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)

Ser i banana rozdrobniłam blenderem na gładką masę, dodałam cukier, garstkę rodzynek, esencję i proszek budyniowy, wymieszałam. Na końcu oddzieliłam białko od żółtka. Żółtko poszło do masy serowej, a białko ubiłam ze szczyptą cukru i soli. Pianę delikatnie dodałam do sera i  wymieszałam, a następnie całość przełożyłam do foremki do pieczenia.
Piekłam 35minut. Najpierw przez 20minut w 180 stopniach, a później co kilka minut zmniejszałam temperaturę, tak by sernik nie opadł przez nagły skok temperaturowy : ) Również po upieczeniu radzę zostawić go w  spokoju (w piekarniku) na jakieś pół godziny.

Porcja – 110g – 136kcal

file1341497996