Sernik light (136kcal!)
Artykuł zewnętrzny
Składniki (na 4 porcje)
- 300 g twarogu chudego
- 1 jajko
- 1 banan (50g)
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
- garść rodzynek (13g)
- 20g proszku budyniowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
Ser i banana rozdrobniłam blenderem na gładką masę, dodałam cukier, garstkę rodzynek, esencję i proszek budyniowy, wymieszałam. Na końcu oddzieliłam białko od żółtka. Żółtko poszło do masy serowej, a białko ubiłam ze szczyptą cukru i soli. Pianę delikatnie dodałam do sera i wymieszałam, a następnie całość przełożyłam do foremki do pieczenia.
Piekłam 35minut. Najpierw przez 20minut w 180 stopniach, a później co kilka minut zmniejszałam temperaturę, tak by sernik nie opadł przez nagły skok temperaturowy : ) Również po upieczeniu radzę zostawić go w spokoju (w piekarniku) na jakieś pół godziny.
Porcja – 110g – 136kcal